Tichete de masa

promovest96

Tichete de masa

#1 Mesaj de promovest96 »

Buna ziua

Am inteles ca nu se pot acorda tichete de masa celor care nu au functia de baza la firma. Intrebarea mea: daca am un angajat cu 2 ore care nu are functia de baza la firma si i s-a acordat tichete de masa, cum pot rectifica ?

Va multumesc anticipat!!

Acum am vazut ca nu am postat la rubrica salarii....

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Cine v-a informat, nu v-a informat corect. Legea 142/1998, nu face distincţie între salariaţi în funcţie de norma de lucru a acestora sau alte criterii. Legea spune că salariaţilor li se pot acorda tichete de masă. Condiţia de bază pentru ca o persoană să poată primi tichete de masă de la un angajator, este ca acea persoană să aibî un contract de muncă, legal întocmit, cu acesta.
Puteţi acorda tichete de masă tuturor angajaţilor cu respectarea prevederilor Legii 142/1998. Nu aveţi de ce să rectificaţi.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

promovest96

#3 Mesaj de promovest96 »

Asa stiam si eu pana intr-o zi cand mi-a cazut bolovanul in cap cand am citit art. 35 din Hotararea 5/14.01.1999 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa...
Il redau aici:
"ART.35 In cazul cumulului de functii, tichetele de masa pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii."

La cata coerenta exista in stufosenia de legislatie, maine, poimaine ma voi trezii vorbind de una singura pe strada............ :lol:

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

faptul ca lucrezi in mai multe locuri cu 2 ore sau mai mult , NU INSEAMNA CUMUL DE FUNCTII pt ca e vorba de alta firma.
cumul de functii se refera daca in cadrul aceleiasi firme ocupi mai multe functii. Eu asa inteleg.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

tudosien

#5 Mesaj de tudosien »

CODUL MUNCII:
"Art. 35. - (1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
...
(3) Salariaţii care cumulează mai multe funcţii sunt obligaţi să declare fiecărui angajator locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază."

Deci cumulul de functii nu e la acelasi angajator neaparat. Si privind la alin. (3) inclin sa-i dau dreptate lui tontv677 in privinta tichetelor de masa.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Deşi sunt de acord cu dvs.că un salariat nu poate avea mai multe contracte de muncă înregistrate la aceiaşi firmă, lucru ce mi se pare absurd, totuşi art.35 nu interzice acest lucru, deşi, ar fi trebuit să o facă în modul cel mai explicit.
Iată o discuţie aici: http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=8269 de unde veţi vedea că un angajat al ITM a înregistrat unui salariat mai multe contracte de muncă pentru aceiaşi persoană la acelaşi angajator.
Legat de acordarea de tichete: cîtă vreme legea nu interzice în mod explicit, norma nu poate introduce interdicţii neprevăzute de lege. Dar fiind în Romînia funcţia bate gradul şi norma legea.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

promovest96

#7 Mesaj de promovest96 »

Buna

in primul rand va multumesc ca mi-ati raspuns, dar tot nu stiu ce sa fac pt iulie, in legatura cu tichetele de masa la angajatul cu 2 ore , sa-i mai comand sau sa nu? Asa este,d-le tomac in lege nu e prevazuta expres interdictia, doar in norme..
Nu s-a mai confruntat nimeni cu aceasta situatie, sa aibe un angajat cu 2 ore la care sa-i fii acordat tichete de masa desi are functia de baza in alta parte?

teodorg133

#8 Mesaj de teodorg133 »

Tichetele de masa intra in categoria cheltuielilor sociale (deci e un drept social), nicidecum in drepturile salariale.Iar in Codul Muncii se specifica clar ca drepturile sociale se acorda in cuantum egal pentru toti angajatii, fara discriminare.

Citez din Codului Muncii:

Art. 103. - (1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Nu am gasit nici un articol de lege care sa specifice ca aceste tichete de masa se acorda in functie de numarul de ore lucrate si nu in functie de zilele lucrate! Nu are importanta daca angajatul a convenit cu angajatorul sa presteze doar 2 ore pe zi,el va primi drepturile sociale la numarul de zile lucrate.

Ceea ce se precizeaza in Codul Muncii la:

Art. 103. - (2) Drepturile salariale ale celui incadrat cu contract de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

se refera la drepturile salariale - dar, cum am mai spus tichetele de masa nu intra in aceasta categorie, potrivit:
Legii Nr. 571/22.12.2003 CU MODIFICARILE ULTERIOARE

Legea privind Codul Fiscal

Art. 55

(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile,în întelesul impozitului pe venit:

b) tichetele de masa si drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, în conformitate cu legislatia în vigoare;

Deasemenea, in LEGEA Nr. 142 din 9 iulie 1998*privind acordarea tichetelor de masa:

ART. 2

(1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, în ultima decada afiecarei luni, pentru luna urmatoare.

(2) În conditiile prevazute la alin. (1),angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

Scrie răspuns