reducere timp lucru
reducere timp lucru
in cazul in care angajatorul comunica reducerea timpului de lucru la 4 ore .....ce optiuni are angajatul?....poate sa ma ajute cineva?
- teodorg133
Parerea mea, din ce am mai citit legat de reducerea timpului de lucru ( probabil ca din cauza crizei, multi angajatori isi mai restrang activitatea) este ca angajatorul ar trebui sa aiba acceptul sindicatului iar in lipsa lui, a unui reprezentant al salariatilor, probabil o decizie scrisa in care sa se mentioneze motivele care au dus la reducerea timpului de lucru, si acceptul angajatilor....
Referitor la optiunile angajatului, banuiesc ca nu are decat 2 :
- sa accepte....neavand alta alternativa
- sau nu...
Referitor la optiunile angajatului, banuiesc ca nu are decat 2 :
- sa accepte....neavand alta alternativa
- sau nu...

[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx
[/color]
-
reducere timp de lucru
Stiti cumva daca se poate face reducerea timpului de lucru la 1h/zi? Daca da, se face printr-un act aditional la cim sau mai sunt necesare si alte documente? Multumesc.
- teodorg133
Noul cod al muncii prevede ca angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte indivduale de munca cu timp partial (art.101 alin.1).
Acest tip de contract va trebui sa cuprinda, pe langa clauzele specifice oricarui contract individual de munca si precizari privind durata muncii si repartizarea programului de lucru, conditiile in care se poate modifica programul de lucru, precum si interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora (art.102 alin.1).
Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga in conditiile stabilite de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
De asemenea, drepturile salariale, precum si stagiul de cotizare la sitemul public de asigurari sociale se stabileste proprotional cu timpul efectiv lucrat.
2. da, daca a avut CIM cu 8 ore, faci act aditional cu red timpului de munca si a salariului... de la ....la
Acest tip de contract va trebui sa cuprinda, pe langa clauzele specifice oricarui contract individual de munca si precizari privind durata muncii si repartizarea programului de lucru, conditiile in care se poate modifica programul de lucru, precum si interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora (art.102 alin.1).
Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga in conditiile stabilite de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
De asemenea, drepturile salariale, precum si stagiul de cotizare la sitemul public de asigurari sociale se stabileste proprotional cu timpul efectiv lucrat.
2. da, daca a avut CIM cu 8 ore, faci act aditional cu red timpului de munca si a salariului... de la ....la
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
[/color]
-
reducere timp de lucru
Multumesc de raspuns. Asa stiam si eu dar am preluat de curand o contabilitate in care unii angajati aveau contract de munca pe perioada nedeterminata cu timp de lucru 1h/zi, iar administratorul vrea ca si la ceilalti angajati sa le modifice timpul de lucru la o ora . Statele sunt vizate de ITM Ilfov deci am presupus ca exista o modificare la Codul Muncii pe care eu nu o stiu.
Restrictia de 2 ore a fost anulata prin art. I pct. 20 din O.U.G. nr. 55/2006. Acum arata asa:
"Art. 101. - Salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore
normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului
de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil."
"Art. 101. - Salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore
normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului
de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil."
Marian Apetre