Ce inseamna acest certificat?
Inseamna ca trebuie sa ne inregistram la fel cum ne-am inregistrat pentru acel tampit de certificat de luare in evidenta in scop de TVA.
Desi acolo s-a facut automat, aici trebuie sa completam un formular ONLINE de la site-ul:
www.customs.ro
Aici odata ajusi in partea stanga vom avea:
e-Customs, dam click
Dam click pe EORI
Dam click pe SISTEM INFORMATIC
Dam click pe CERERE ATRIBUIRE NUMAR EORI
(MERGE NUMAI CU MOZILLA, NETSCAPE 4.7 sau INTERNET EXPLORER versiunea 6. Alte versiuni decat cele descrise nu sunt compatibile cu aceasta noua nenorocire)
Instalam ce ne solicita sa instalam.
Vom restarta computerul.
Ne ducem pe aceeasi cale pe care am mai fost pana sa instalam acel plug-in (un mic program care merge din browser, in cazul de fata ORACLE)
Dupa ce dam click din nou pe CERERE DE ATRIBUIRE ni se va deschide o fereastra in care vom alege sa ne inregistram in acest sistem. Dam click pe + (plus) pana ajungem la ACORDARE NUMAR EORI - RO, DAM DUBLU CLICK
Urmatorul pas: la SOLICITAREA ADRESEI UNITATII VAMALE ne ducem in dreapta de tot si apasam pe foaia de hartie si ne alegem vama la care ne vom aronda.
La COD INDENTIFICARE trecem codul fiscal al firmei pentru care solicitam inregistrarea in scop de EORI.
Dam click pe EXECUTA.
De retinut este ca fara numarul generat si trimis pe email nu vom mai putea depune declaratii la INTRASTAT si nici nenorocita de declaratie privind achizitiile intracomunitare la administratiile financiare.
De retinut:
Data nasterii: este data la care firma a luat fiinta
Documentul pe care il solicita formularul de inscriere (se scrie):
CERTIFIACT DE INMATRICULARE si rubricile urmatoare se completeaza cu seria cu si numarul certificatului de inmatriculare.
Dupa ce completati online, apasati in stanga sus (o cruciulita verde) pentru validarea formularului, daca sunt erori trebuie sa le completati. Apasati pe cruciulita verde.
Pentru tiparire aveti in dreapta o masina de scris (pe acelasi rand cu cruciulita) pe care veti apasa. In mod normal ar trebui sa apara o fereastra (Mozilla, Netscpae, IE6 trebuie sa permita pop-up-ul de ferestre-adica sa lase ferestrele sa apara) in PDF care ne va permite sa tiparim acest certificat. Dupa ce-l tiparim, anexam o copie dupa CUI/CIF stampilam si seamnam si-l depunem la Directia Vamala la care suntem arondati.
Prin emailul pe care l-am completat in formular vom primi acel numar nenorocit.
Dupa ce primim acel numar mai facem un drum ca sa ridicam acel nou certificat numit CERTIFICAT E(r)ORI care ne face mai destepti si mai putin evazionisti.
Pentru ca Statul vede in noi numai evazionisti si vine o doamna PITZI care sa ne spuna cum nu se fura....
Nu uitati sa descarcati si manualul de utlizare.
Va spun toate acestea pentru ca sunteti colegii mei de suflet.