utilaj italia

statem178

utilaj italia

#1 Mesaj de statem178 »

o spalatorie auto doreste sa achizitioneze un utilaj de spalat masini in valoare de 40000 euro.plata se va efectua in mai multe transe.banii pentru achizitionarea acestui utilaj vor venii in urma unui imprumut luat de la sotia administratorului societatii.
1. se poate efectua transferul direct din contul persoanei fizice catre furnizorul din italia?daca da, eu trebuie sa atasez la dosarul firmei extrasul de banca al persoanei fizice?
2. cum trebuie sa procedez cand imprumutul va fii returnat? prin dispozitie de plata in lei sau in euro?
3. achizitonarea utilajului se considera achizitie intracomunitara? daca da, cand voi inregistra eu utilajul ca achizitie?la data facturarii?
4. achitandu-se in mai multe transe voi avea diferente de curs valutar?

tomac

#2 Mesaj de tomac »

1.Nu. Trebuie sa existe un contract de imprumut incheiat intre persoana fizica si firma prin care se stabileste moneda in care se imprumuta, in care se ramburseaza, termenul de rambursare, modul de rambursare (cash, op, cu sau fara dobinda, etc)
2.Depinde de ce se stabileste in contract.Recomandabil ca operatiunile sa se faca prin cont bancar.Atit acordarea imprumutului cit si rambursarea lui.
3.Daca factura este emisa de firma din IT pe numele firmei din RO si se indeplinesc conditiile unei AIC normal ca o veti trata ca atare. Se inregistreaza la data receptiei.
4.Normal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

statem178

#3 Mesaj de statem178 »

multumesc pentru ajutor

iancuv98

#4 Mesaj de iancuv98 »

Eu am achizitionat un utilaj de tamplarie din Italia ,iar pe factura am trecut transportul ca rubrica separata deaceea la receptie am inregistrat utilajul in contul 2131 iar transportul in cotul 624 si observ ca valoarea transportului nu este preluata in declratia 390.
Imi poare xplica si mie cineva de ce ?

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Transportul este cumva achizitie de bunuri?

septimiuv

#6 Mesaj de septimiuv »

balazse scrie:Transportul este cumva achizitie de bunuri?
:shock: normal :shock:
am vazut eu transport, au in metro si selgros 8)

iancuv98

#7 Mesaj de iancuv98 »

Intradevar nu este achizitie de bunuri ,dar in decontul de tva. intocmit in luna aprilie a preluat din jurnalul de cumparari de la rubrica AIC taxabile (valoarea utilajului plus valoarea transportului ca baza TVA ),iar acum in declaratia 390 nu duce decat valoarea utilajului si la finante imi refuza declaratia D 390 din cauza neconcordantei dintre ce am declarat in D 300 la aprilie si ce declar acum in D 390.
Daca nu trebuia sa iau in calcul si transportul cum as putea sa corectez aceasta greseala ?

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Treceţi pe regularizări în D300 suma transportului, manual, la rd.5 şi 16, cu minus. În D300 pentru iunie 2009.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

iancuv98

#9 Mesaj de iancuv98 »

Am apucat si am depus D300 pe iunie ,dar la finante m-au sfatuit sa las si valoarea transportului in D390 pentru ca oricum declar o valoare mai mare,si in situatia controlului sa ma justific ca nu am stiut,pentru ca nu au ce sanctiune sa-mi aplice,dar in balanta pot inregistra valoarea transportului pe cheltuieli.
Ce parere aveti ?

septimiuv

#10 Mesaj de septimiuv »

iancuv98 scrie:la finante m-au sfatuit sa las si valoarea transportului in D390 pentru ca oricum declar o valoare mai mare,si in situatia controlului sa ma justific ca nu am stiut,pentru ca nu au ce sanctiune sa-mi aplice
in curand o sa zica sa nici nu mai se tina evidenta contabila :lol:

Scrie răspuns