inregistrare facturi de chirie si energie 2008

lazurl333

inregistrare facturi de chirie si energie 2008

#1 Mesaj de lazurl333 »

cum trebuie sa fac inregistrarea?1174=401 ?am facturi de chirie si energie neinregistrate din 2008.cum fac cu tva-ul?

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Îl deduceţi.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

In continuarea spuselor lui TomaC: TVA se poate deduce pe o perioada nu mai mare de 5 ani de la data emiterii facturii.
Daca perioada de la emitere este mai mare de 3 luni, se face o adresa la adm finacniara prin care se instiinteaza acest lucru.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

apetrem

#4 Mesaj de apetrem »

paturcai scrie:Daca perioada de la emitere este mai mare de 3 luni, se face o adresa la adm finacniara prin care se instiinteaza acest lucru.
Asta n-am mai auzit-o pana acum!! Sau este o gluma si nu m-am prins ...

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

Chiar nu este.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Problema e că o astfel de obligaţie nu este legiferată nicăieri.

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Da, am gresit: nu este vorba de 3 luni ci de 3 ani:
Al. 2 art. 147 indice 1 confera posibilitatea deducerii prin decont a TVA in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare. Dreptul de deducere ulterioara este acordat si in cazul in care persoana impozabila nu a primit in termen documentele justificative referitoare la TVA.
Conform CF se poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite conditiile specificate mai sus, intr-un termen de maximum 5 ani de la data la care a luat nastere dreptul de deducere.
In conditiile in care indeplinirea conditiilor are loc inlauntrul perioadei de 3 ANI de la data la care a luat nastere dreptul de deducere, exercitarea se face direct prin decontul de TVA.
Daca perioada este mai mare de 3 ani dar mai mica de 5, se foloseste procedura speciala stabilita de catre MFP:
- solicitarea se face prin scrisoare recomandata la care se ataseaza facturi sau documente justificative IN ORIGINAL pentru operatiunile pentru care se solicita deducerea
- adm fin sunt obligate sa raspunda acestei solicitari in termen de 30 de zile
- exercitarea dreptului de deducere se face in decontul lunii in care s-a primit "acceptul" de la Adm Fin.

lazurl333

#8 Mesaj de lazurl333 »

ok,si cum procedez cu 1174,imi ramane sold in debit?deci inregistrez in credit 401 si in debit 1174 si 4426.cum ramane cu 1174.mai am o problema si nu reusesc sa ma lamuresc.firma a cumparat in rate utilaje in euro,anul trecut.s-a platit un avans si s-a emis o factura ptr.aceasta suma.inregistrarea a fost facuta fara a se inregistra tva-ul,ceva de genul 409=404 .dupa doua luni,valoarea respectiva a fost dusa in 2131,repet,fara a se deduce tva-ul.asa a fost depus si bilantul la 2008.nu stiu cum sa procedez.sunt atat de dezorientata deoarece contractul este in derulare,se emite lunar factura si eu nu mai stiu cum sa inregistrez.va rog sa-mi raspundeti daca ati mai intalnit o situatie asemanatoare.

tomac

#9 Mesaj de tomac »

Se va inchide prin 1171.
Daca ati avut impozit pe profit inregistrati si 4411=1174 cu suma aferenta acestor cheltuieli.
Se reface D101 pentru 2008, tinindu-se seama de influentele anterioare, la cheltuieli de exploatare.

Legat de avans. Trebuie sa vedeti ce valoare s-a inregistrat ca avans: cea cu TVA inclus sau cea fara TVA? In functie de asta se regleaza prin articole contabile.

Scrie răspuns