discount bonuri fiscale

chiovaria

discount bonuri fiscale

#1 Mesaj de chiovaria »

Am mai pus intrebarea acesta intr-un alt context dar din pacate nu am aflat raspunsul.

Este ok si legal sa pun discountul pe bonul fiscal ?

Am un magazin la care se doreste ca pt unii clienti sa se vanda cu anumit discount ,discount care sa apara pe bon .

Unii din ei vor cere si factura ,altii nu.

Daca se poate face disc pe bon apare pe factura.

Discountul il pun pe 667 ?

--------------------

Intrebare initiala era :

Am urmatoare situatie:

Un mini market unde vor fi 2 case de marcat si se vor emite bonurile de casa.Unii clienti insa vor cere factura.
Cleintii vor merge cu bonul la un ghiseu special amenajat unde pe baza bonului se va emite o factura.

1)E posibil ca la o gestiune en detail sa emit factura in baza bonului ?

2)Singura diferenta la note e ca voi considera factura ca fiind achitata cu bon fiscal si nu chiotanta ?

3)Se poate vinde cu discount pe bon ? Ceva de genul cum as vinde la gestiune en gros pe factura .
Daca da(pp ca da) la rap de gestiune scad pretul de raft din val marfii ?
sau pretul asupra caruia am aplicat discount ?

Multumesc mult !
Ultima oară modificat Vin Aug 14, 2009 3:44 pm de către chiovaria, modificat 1 dată în total.

chiovaria

#2 Mesaj de chiovaria »

Chiar nu ma poate ajuta nimeni.... ?

Merci mult !

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

Chestiunea cu discountul pe bon s-a mai discutat pe forum si a fost chiar discutata de TomaC.
Discountul ar trebui sa nu intre in baza impozabila, dar se pare ca toata lumea merge pe principiul ca acest discount sa fie intre produse considerandu-se si el un "produs" deci aplicandu-i-se TVA.
Bonul fiscal ar trebui sa contina preturile de vanzare "la raft" discountul neputand sa apara "separat" ca si un produs.
Ideal ar fi ca la acei anumiti clienti sa li se faca direct factura si discountul sa se treaca separat ca linie distincta pe factura fara a afecta restul preturilor.
Daca este la vanzare discountul va fi pe cheltuiala intr-adevar 667.
1. Gestiunea "cu amanuntul" poate sa emita facturi pe baza bonului de casa, numai ca aceste facturi emise valoric se considera in cadrul Z-tului numerar din ziua respectiva. Adica am vanduta astazi de 1.000 lei atat cu bonuri cat si cu factura. Voi trece in jurnalul de vanzari:
a. facturile emise pe clienti distinct
b. Vanzare pe baza de bonuri care VA FI DIFERENTA INTRE a) si c)
c. TOTAL VANZARE = totalul vanzarilor din ziua respectiva cu numerar (inclusiv cu factura)
Exemplu:

a. Am emis facturi de 300 lei
c. Total vanzare 1.000 lei
b. 1.000-300 = 700 lei (a-c)

2. Explicatia este la punctul 1
3. Raportul de gestiune se face NUMAI PENTRU vanzarea cu amanuntul (global valorica). Pentru celelalte tipuri de evidente exista "stocurile".
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

chiovaria

#4 Mesaj de chiovaria »

Multumesc ,multumesc muuult muult de tot :)

La bonuri folosesc nu saga ci un program tip POS si pot pune discountul separat pe bon .

Ma interesa daca e legal, pentru ca cineva mi-a zis ca este ceva lege
og99/2000 art35litb si ca nu am voie la un magazin sa vand
la clienti diferiti la preturi diferite (de fapt pretul e acelasi zis eu dar cum ii dau discount ar fi pret diferit) pt ca cica fac discriminare intre clienti ...!!!

Aici mai am un semn de intrebare ....?

Gestiunea cu amanutul e cantitativ valorica....==> ca nu tb raport de gestiune ? (ar fi super)
Ultima oară modificat Vin Aug 14, 2009 4:57 pm de către chiovaria, modificat 1 dată în total.

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

La cantitativ valoric nu trebuie raport de gestiune.
Raportul de gestiune se face NUMAI la global valoric pentru a verifica VALORIC valoarea gestiunii aflata pe raft.

chiovaria

#6 Mesaj de chiovaria »

De unde ai stiu ce o sa intreb ?
Pe bune eu nu am trimis intrebarea despre rap de gestiune ....si cum am trimis
si PAC a venit raspunsul.....!!!!!

Ma interesa daca e legal, pentru ca cineva mi-a zis ca este ceva lege
og99/2000 art35litb si ca nu am voie la un magazin sa vand
la clienti diferiti la preturi diferite (de fapt pretul e acelasi zis eu dar cum ii dau discount ar fi pret diferit) pt ca cica fac discriminare intre clienti ...!!!

Aici mai am un semn de intrebare ....?

tomac

#7 Mesaj de tomac »

1.Discount pe bon fiscal, eu zic că nu prea se poate. În codul fiscal se spune că se reduce baza de impozitare în cazul reducerilor (comerciale sau financiare), bonificaţiilor, etc. dacă reducerea este evidenţiată în factură
2.Raport de gestiune - un document ce, deşi menţionat în legislaţie - OMFP 3512 din 2008 ca document utilizat în cazul gestiunilor a căror evidenţă este global-valorică, legal nu există. Să mă explic: raportul de gestiune, nu este menţionat în catalogul formularelor financiar-contabile, nu are un cod de document, nu are reguli de întocmire, circulaţie, arhivare, etc. cum are orice alt document financiar contabil.
3.La art.35 din OG 99 din 2000 e vorba de cu totul si cu totul altceva. Nu ti s-a spus bine ce ti s-a spus. Nu există o astfel de interdicţie în acea ordonanţă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

chiovaria

#8 Mesaj de chiovaria »

Merci d-nul Toma

Atunci ce sa fac ? Daca nu se poate da discount pe bon....

Ideea era ca sa am o singura gestiune cu amanuntul si sa pot da si facturi in baza bonului.(doar la cei care doresc si mai ales Pers juridice ca ei vor !)

Asta am inteles ca se poate !!! (o practica si Kaufland si Real si toti retailarii)

Problema mare e cand vreau sa dau discount (dar la unii clienti fideli)!!!

Daca as mai fi avut o gestiune en gros (depozit) atunci puteam face direct facturi cu chitante si sa dau ce discounturi vreau.

Dar nu e o prostie sa ma faci inca o gestiune , doar pt a putea acorda un discount la unii cleinti fideli etc. ?

Asa ar tb sa impoart stocul pe cele 2 gestiuni cu toate ca am aceiasi locatie....sa fac tot felul de tranferuri....

Nu vad care e solutia .... :(

Sunt unii care mi-au zis sa fac gestiune de tip depozit si gestiune magazin si cand fac un bon sa fac un transfer din depozit in magazin.Astfel in gest magazin am stocul 0 tot timpul!!!!

Imi da cineva o idee....?

chiovaria

#9 Mesaj de chiovaria »

"Ideal ar fi ca la acei anumiti clienti sa li se faca direct factura si discountul sa se treaca separat ca linie distincta pe factura fara a afecta restul preturilor. "

Adica se eliberez bonul de exemplu fara discount dar sa le fac factura cu discount in baza acelui bon ?

Bonul va avea alta valoare.....nu inteleg..

paturcai

#10 Mesaj de paturcai »

Bonul nu va avea alta valoare ci exact valoarea facturii.
Exemplu:
Am emis o factura in care totalul produselor reprezinta 100 lei (fara TVA)
Discountul pe care-l acord este de 2 lei (minus 2 lei)
TOTAL FACTURA = 98 lei
Bonul pe care-l intocmesc va fi de 98 lei

Bonul emis de casa de marcat poate fi privit in doua feluri:
- daca am casa de marcat care o folosesc NUMAI pentru tiparit bonurile - fara sa am o evidenta, adica sa folosesc casa de marcat si la tinerea valorica a gestiunii, ast ainseamna ca de fapt FACTURILE reprezinta de fapt documentul prin care fac vanzarile iar bonul este doar chitanta cu care eu inchid acele facturi.
- daca aceasta casa de marcat o folosesc si pentru gestiune, atunci trebuie rezolvata problema discutand cu cei care fac service-ul pentru casa.

Luam un exemplu de care ne lovim zilnic: Farmaciile HELPNET si SENSIBLU care au un asa numit program de fidelizare (deci nu este discriminare ci fidelizare), in baza unor carduri; clientul posesor de astfel de instrumente primeste un bonus/discount pentru ca este un client fidel.
Bonusul - asa cum observa TomaC mai sus - diminueaza baza impozabila (se scade din 100 din exemplul de mai sus) - apare distinct pe bon ca o pozitie separata, ca un produs adica, finalul fiind 98 lei+TVA.
Cel mai bine se poate discuta cu cei care fac service-ul la casa de marcat. Ei pot face o tasta ca fiind apasata sa dea acel bonus clientilor fideli.
Daca folosesti casa de marcat NUMAI PENTRU TIPARIREA BONULUI atunci tot ceea ce executi in SAGA se va tipari distinct pe bonul emis.
Daca nu folosesti casa ca printer fiscal (adica doar la tiparire) atunci ia legatura cu cei care fac service-ul si intreaba-i cum poti avea inclus discountul pe bon.

chiovaria

#11 Mesaj de chiovaria »

Ok dar la ce s-a referit tomac ?

"1.Discount pe bon fiscal, eu zic că nu prea se poate. În codul fiscal se spune că se reduce baza de impozitare în cazul reducerilor (comerciale sau financiare), bonificaţiilor, etc. dacă reducerea este evidenţiată în factură" (sau vorbea de cazul in care e fol saga ?cu o casa de marcat ? )

In cazul de fata nu folosesc Saga si POS-ul (casa de marcat ) permite ca bonul fiscl sa aiba discount tiparit separat.

La inchiderea de zi se transfera din (POS)casa de marcat toate bonurile catre programul principal si se stie care bonuri au fost transformate in factura deoarece cand clientul merge cu bonul de casa pentru factura programele stiu sa comunice unul cu cltul si sa marcheze bonul ca fiind cu factura

Pt clientii care doresc factura se va emite o factura cu disocunt iar bonul va fi considerat doar un instument de plata.

Notele pt bonuri si facturi fara discoutn le stiu dar la cele cu discount sunt ok ?

5311 % 707 ==> pretul de vanzare
4427
667 5311 ==>discountul
====================================

si descarcarea se face normal la pretul de vanzare

% 371 ===> pretul de vanzare
378
4428

Numai bine si merci inca odata !

Scrie răspuns