nelamuriri

Mesaj
Autor
secana
Mesaje: 205
Membru din: Vin Aug 22, 2008 12:00 am

nelamuriri

#1 Mesaj de secana »

va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatoarele situatii :oops:
1.daca creditez firma in huf si in eur trebuie sa creez analitice pentrun fiecare valuta in parte ?.Le trec pe 455 sau 4551?
2.am returnat marfa unui furnizor din tara(marfa nu s-a vandut),am primit factura storno dar nu pot s-o stornez ca este din perioada cand nu lucram in saga.Am inregistrat factura cu minus dar cum scad adaosul si tva aferent ?
3.trebuie sa restitui marfa si unui furnizor din UE.cum sa procedez?
trimit marfa cu aviz si el i-mi face factura cu minus sau fac euo factura cu valoarea din data receptiei?
4.daca listez din program registrul jurnal si raportul de gestiune,mai trebuie sa sa-l conduc si manual ? :cry:
multumesc anticipat ? :lol:

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#2 Mesaj de paturcai »

1. Exista doar 4551. Pentru supercontabilitate vorba lui SeptimiuV pot creea si analitice, desi parerea mea este ca nu este nevoie. Creditarea o fac prin Registru de casa valuta. Intru in fisa contului si vad ce suma este. Daca vei face analitice vei ajunge probabil la cateva sute.
2. Atunci cand faci NIR-ul (pentru global-valoric) treci la pretul de vanzare cu PLUS valoarea de vanzare iar la cantitate treci MINUS cantitatea, pretul il treci cu PLUS si va fi bine atunci cand vei da inchidere de luna. Banuiesc ca e vorba de global-valoric. La cantitativ-valoric la validarea facturii de retur ti se va cere un pret de intrare, iar daca nu exista il vei trec manual, daca el exista il vei bifa din lista.
3. In mod normal el ar trebui sa faca factura pentru ca isi retrage marfa. Tu ii trimiti marfa inapoi cu aviz de expediere iar la primirea facturii inregistrezi la intrari valuta pe minus. Daca tu ii vei face factura se va interpreta ca faci o livrare intracomunitara ceea ce nu este adevarat.
4. Exista in Legea Contabilitatii republicata o atentionare: daca documentele obligatorii se vor face cu ajutorul tehnicii de calcul, lucru permis, se va pastra obligatoriu formatul minimal. Mai pe inteles modelul documentelor care se tiparesc trebuie sa aiba coloanele respective cel putin, daca ai coloane in plus nu e nicio problema. Problema este sa nu ai in minus.

Doamna LigiaB era chiar suparata ca a dat peste niste capete patrate care ii cereau sa "conduca" si manual aceste registre. Mi se pare stupid. Dansa avea acolo si o exprimare poetica: unii au ajuns pe luna de zeci de ani, iar noi suntem inca in epoca de piatra fara putinta de a ne folosi la maxim calculatoarele in care am investit. Nu stiu daca am citat exact, dar chiar avea dreptate: este umilitor sa mai scriu si de mana. Nu injositor, dar chiar este umilitor.
Daca cei care iti vor solicita sa prezinti si registre scrise manual, ar trebui sa iti indice si documentul prin care se spune ca ar trebui completate manual.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Avatar utilizator
stoicat
Mesaje: 1395
Membru din: Mie Noi 23, 2005 12:00 am

#3 Mesaj de stoicat »

Pt.SecanA -partial inrebarea 4
Raport de gestiune zilnic
"se intocmeste in 2 exemplare de catre gestionar, ptr fiecare gestiune in parte. Dupa reportarea soldului din ziua precedenta, in coloanele de "marfuri" si "ambalaje" se inscriu in ordinea intocmirii lor documentele de intrari din ziua respectiva. La sfarsitul zilei se stabileste totalul intrarilor plus soldul, dupa care se inscriu datele privind vanzarile si alte iesiri de marfuri si se totalizeaza. Se determina, apoi, soldul scriptic de marfuri si ambalaje la sfarsitul zilei. In raportul de gestiune se inscriu atat cumpararile si vanzarile de marfuri la pretul de vanzare cu amanuntul, cat si alte intrari sau iesiri de marfuri si ambalaje, care au ca efect modificarea in plus sau in minus a soldului de marfuri sau ambalaje, cum ar fi: modificarile de pret, transferul intre gestiuni, distrugerea marfurilor degradate. Documentele pe baza carora se intocmeste raportul de gestiune pot fi: NIR, monetar, inventar de schimbare de pret, proces verbal de scadere din gestiune, etc. Exemplarul 2 al raportului de gestiune ramane in carnet, iar exemplarul 1 se trimite la compartimentul financiar-contabil, unde se verifica si se confrunta cu datele din evidenta analitica. Eventualele erori se comunica gestionarului pentru a le rectifica si a pune de acord soldul scriptic din evidenta operativa cu cel din evidenta contabila."


Sursa:Expertizacontabila.ro
Dictionar financiar -contabil


Fara comentarii din partea mea,dar eu asa fac.E drept ca l-am adaptat .Se conduce de catre gestionar ,intr-un singur exemplar,cu stabilire de stoc zilnic ,dar nu folosesc pt fiecare zi, fila separata.La sf.de luna ,dupa ce listez raportul de gestiune din program,confrunt cu datele din registrul tinut la gestiune si semnez pt.realitatea datelor.
O fi bine ,o fi rau ?

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#4 Mesaj de paturcai »

Rau sigur ca nu este.
Felicitari pentru ca ai reusit sa iti instruiesti colaboratorii, au si ei un control minimal, ai si tu cum sa verfici. De ce sa fie rau.
In situatia cealalta in care exista o firma de familie, el asocait unic el vinde el centreaaza, el dribleaza, el o incaseaza, care este rostul sa-i tin raportul zilnic? Scris!
Eu cand aud de scrisul cu mana ma iau fiorii.
Ma intreb oare METRO isi tine raportul de gestiune zilnic de mana?
Sau CARREFOUR, MEGA IMGAE, etc?
Sigur ca nu!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Avatar utilizator
stoicat
Mesaje: 1395
Membru din: Mie Noi 23, 2005 12:00 am

#5 Mesaj de stoicat »

Extras din Ordin MEF nr.3512/2008

Metoda global-valorica
Aceasta metoda se aplica pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurante, bufete etc.), folosindu-se formularul comun "Fisa de cont pentru operatiuni diverse" (cod 14-6-22) si raportul de gestiune, dupa caz.

In cadrul acestei metode, contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atat la gestiune, cat si in contabilitate, iar verificarea concordantei inregistrarilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectueaza numai valoric, la perioade stabilite de unitate.

Raportul de gestiune se completeaza pe baza documentelor de intrare si de iesire a marfurilor si ambalajelor si de depunere a numerarului din vanzare, iar in fisele valorice (tinute pe gestiuni in cadrul conturilor de marfuri si ambalaje din contabilitate) inregistrarile se fac pe baza acelorasi documente.

Ce se poate intelege? prin:,,.....atat la gestiune, cat si in contabilitate,..."
Nu scrie nicaieri ,, MANUAL"ci doar tinuta si la ,,GESTIUNE".

Norme de completare..
http://www.avocatnet.ro/UserFiles/artic ... 41654.html

ciobanum147
Mesaje: 834
Membru din: Joi Feb 19, 2009 12:00 am

#6 Mesaj de ciobanum147 »

Buna,va rog de la inceput sa ma scuzati daca postez unde nu trebuie dar nu am vrut sa deschid un topic nou am cautat ceva in leg.cu un proces verbal de conciliere dar nu am gasit .
Am urmatoarea problema;-am livrat in anul 2008 catre un client(Y) sa zicem marfuri cu tot cu tva in val de 1000 lei,mi-au dat bilete la ordin in 2008 in val de 500 lei ,au ramas de plata 500 lei,(acest sold l-am preluat in saga la 01.01.09 )acum in iunie 2009 se inchee un proces-verbal de conciliere in care se mentioneaza ca mai avem de incasat doar 300lei deoarece in urma unui proces verbal de receptie al comisiei de verificare cantitativa si calitativa a marfii atat a rezultat.PV receptie este datat in 2008 dar nu-l am. ,ne-a virat cei 300 lei dar ce fac cu diferenta cum o sting -eu m-am gandit sa cer o copie dupa PVde rec.si pe baza lui sa fac
4111=707-196lei
4111=4427 -31.97 lei sau fac storno la factura cum este bine ca marfa nu -o mai da inapoi spun ca nu exista s-au ca preturile de vanzare au fost prea mari nu stiu ce scrie in PV -nu-l am.Pot sa fac asa si cand o sa am PV sa reglez ?
Multumesc celor cara ma vor sfatui. :oops:
Eu ma gandesca la TVA ca-l am de plata nu l-am platit iar daca fac storno mai scad ceva mentinez ca valorile sunt destul de mari (nu sunt cele redate mai sus)

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#7 Mesaj de paturcai »

Prin emiterea unei facturi in rosu (pe minus) recunosc primirea unor marfuri in depozitul meu ceea ce nu prea este adevarat din ceea ce inteleg.
Prin emiterea facturii in rosu trebuie facute doua miscari atat in
- contabilitatea financiara:
minus 4111 = minus 707
minus 4111 = minus 4427
- contabilitatea de gestiune:
minus 607 = minus 371 pentru valoarea marfurilor intrate (pentru ca imi incarc depozitul cu marfurile "returnate" din stornare.
Sper ca nu te-ai gandit ca faci scaderea numai dpdv financiar?!

Suma de 200 de lei pe care clientul nu o recunoaste (TVA inclusa) se trece pe costuri/pierderi.
TVA nu se plateste pentru ca oricum m-am incarcat cu acel TVA in momentul emiterii facturii si oricum l-am platit la Stat de atunci si pana acum.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ciobanum147
Mesaje: 834
Membru din: Joi Feb 19, 2009 12:00 am

#8 Mesaj de ciobanum147 »

Multumesc Paturcai ptr.raspuns.
Nu m-am gandit sa o fac numai financiar stiam si de incarcare de gestiune cu marfa pe care mi-o returna dar nu-mi mai da nimic pur si simplu nu era???????desi a fost facturata corect pe baza unui contract cu acceptul lor cant.si pret acum vin dupa ce ne-a bagat garda pe cap -si ne-a purificat de unde provine marfa etc si ne platesc numai cat ii tin muschii lor.
De asta am intrebat cum il soldez ,in PVde Conciliere partile s-au inteles asupra sumei de 800 ce fac eu cu 200 soldul respectivului client ca ramane debitor cum sa-l trec pe costuri?
TVA-ul nu l-am platit pana acum si de aceea daca faceam storno normal ca mai scadea.

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#9 Mesaj de paturcai »

Chiar daca TVA-ul nu s-a platit el a fost trecut in decontul de TVA in momentul emiterii facturii si asta inseamna ca el nu e platit dar declarat este.
Doream sa scot in evidenta faptul ca nu mai trebuie sa-l mai evidentiez inca o data.
Cum inchidem un client care cu siguranta nu imi va mai achita suma?
654 = 4111 pentru soldul respectivului client. Aceste pierderi sunt deductibile numai daca au rezultat in urma unei sentinte definitive de faliment al debitorului.
Din ce inteleg clientul nu este in stare de faliment ci nu mai recunoaste livrarile de produse.
Ai mai putea recurge la o mica "licenta" care sa te ajute intr-un fel, firma ta sa o ajute adica.
Acorda un discount ulterior vanzarii produselor. Pe factura de scadere a sumei pe care clientul o datoreaza treci discount comercial, il treci 1 bucata cu semnul minus si problema este rezolvata.
Nu uita sa faci un document intre firma si client din care sa rezulte ca aceasta scadere reprezinta un discount acordat pentru "impulsionarea" vanzarilor si clientul sa fie de acord. Explicatia oficiala este: discount acordat conform contract, iar cea neoficiala o stim numai noi.
:wink:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ciobanum147
Mesaje: 834
Membru din: Joi Feb 19, 2009 12:00 am

#10 Mesaj de ciobanum147 »

Offfffffffff!m-am hotarat il las in stand by pana imi trimite administratorul o copie dupa P.V. de receptie al lor si , -eventual sa-mi spuna si mie cum si-au inchis ei datoria fata de noi- nu ma complic cu nimic pana nu am ceva concret( eu am vrut sa fac ordine in evidenta ,dar nu se poate fara doc.justificative)
Multumesc Paturcai si promit ca o sa -ti spun cum voi proceda .

secana
Mesaje: 205
Membru din: Vin Aug 22, 2008 12:00 am

#11 Mesaj de secana »

va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez in urmatoarele sitruatii:
:oops:
1.luna trecuta am inregistrat eronat o factura de la un furnizor:cry: la valoarea fara tva am inregistrat valoarea cu tva deci totalul a fost eronat
si nu am observat decat luna urmatoare cand am facut plata facturii :cry:
cum sa procedez corect? daca stornez diferenta cu optiunea storno este corect? sau trebuie sa corectez cu articole contabile si sa corectez si tva-ul din decont la "regularizari"(sant platitoare lunara de tva).Precizez ca suma ce trebuie corectata este sub 10 ron.
2. Avem un microbuz de transport marfa de 3.5 t de 5 ani(cumparat second-hand) pentru care am un consum de motorina lunar intre 500-1000ron. Pana acum nu i-am facut foi de prcurs si faz :oops: Motorina care o cumparam o treceam direct pe consum .In cazul in care voi conduce foile de parcurs tip "transport marfa"complectez toate rubricile(greutate...etc) de unde stiu ce cosum are microbuzul gol si incarcat?
avand in vedere ca nu are carte tehnica :oops: ? MULTUMESC :lol:

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#12 Mesaj de paturcai »

1. Factura se storneaza integral asa cum a fost ea gresita, si pe aceasta factura, mai adaug DIN NOU pozitiile dar de aceasta data corect cu semnul PLUS.
Ma pozitionez pe factura inregistrata eronat si apas butonul STORNEZ. O devalidez, modific data (o trec in luna curenta), salvez si merg in ecranul de jos, aici folosesc ADAUG si pun pozitiile CARE SUNT TRECUTE CU MINUS una dupa alta dar cu PLUS.
2. Nu ma pricep la autovehicule dar in cartea masinii nu sunt trecute si astfel de specificatii? O fi ea second hand, masina, dar cand m-am inscris la Politie scrie ceva pe acel document. Admitem ca nu scrie, banuiesc ca daca ma duc la un service autorizat mi se poate determina consumul masinii. Chestia cu determinarea folosirii (cat merge pe gol si cat pe plin) in trafic sau pe zi nu-i un pic exagerata? Mai este si o chestie de bun simt: nu pot sa trec consum 10 to de combustibil oricat de nenorocita ar fi masina aceea. In limite normale, la un consum de 20 L/100 KM ii faci o medie. Intr-o zi de lucru la o viteza medie de 50 Km/h, microbuzul nu poate strabate mai mult de 7 ore x 50 km/h = 350 km. O ora este pentru odihna. Sunt 5 zile pe saptamana 5 x 350 Km = 1.750 Km x 4 saptamani = 7.000 Km.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

secana
Mesaje: 205
Membru din: Vin Aug 22, 2008 12:00 am

#13 Mesaj de secana »

Multumesc pentru ajutor :lol: dar te rog sa verificam daca am inteles corect :oops:
1.factura din luna 7 (gresita) o stornez in luna 8 si o inregisrez din nou in luna 8 (modific data )cu valorile corecte.Decontul de tva va fi cel facut de program fara sa mai modific eu nimic :lol:
2. referitor la consumul de carburant al autoutilitarei ma refeream la faptul ca in cazul in care complectez foi de parcurs pentru transport marfa iprimatul cere tot felul de date ( km parcursi cu incarcatura de x kg.....etc.) si voiam sa vad daca este necesar sa complectez toate rubricile sau ajunge sa complectez doar km parcursi ,traseu si consum mediu, daca avem in vedere cantitatea de combustibil consumata :roll:
3.societatea se ocupa si cu prestari servicii(vulcanizare si spalatorie auto)
si am inteles ca ar trebui sa am trecut pe niste fise din ce se compune de ex .pretul de 9 ron pentru un spalat exterior
ceva de genul
costuri :
sampon in val de 3 ron
salariu angajat/h-4 ron
profit - 2 ron
multumesc si weekend placut ! :lol:

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#14 Mesaj de paturcai »

1. In aceeasi factura stornata treci datele corect.
2. Nu se completeaza toate rubricile. Sunt de parere ca numai la Garaje si marii transportatori se completeaza toate acele date. Trebuie sa completezi cursa pe care o face de la ora la ora si kilometrii parcursi.
3. Un fel de deviz in care sa se poata justifica cheltuielile pe care le efectuezi cu materialele auxiliare pe care le cumperi. E normal. Faci un bon de consum zilnic in care treci exact asa cum ai scris:
- sampon cu pretul de intrare
- apa cu pretul de intrare
Nu trebuie sa treci salariul si nimic altceva. E o aiureala! Ar trebui sa treci si amortizarea sculelor folosite, si CAS si sanatate si curentul folosit, etc, etc.
Pot avea pe bonul de consum:
- sampon: 2 lei
- apa 2 lei
Total bon = 4 lei iar eu voi lua de la cel caruia ii spal masina 10 lei.
Oricum castigul se vede clar in 121:
- am pe debit cheltuielile si pe credit veniturile; e putin probabil sa am pierderi.
Un sfarsit de saptamana la fel de placut.
:wink:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns