Poate ati facut reg de casa intai si ati pus ch de plati si incasari, apoi ati facut intrarile si iesirile si dupa ce ati validat fiecare factura ati pus din nou platile si incasarile dupa caz. Daca vi s-au dublat absolut toate sumele, nu stiu care e cauza.Poate va raspunde cineva mai experimentat ca mine.
Asa cum zice si StoicanE este posibil sa fi facut niste inregistrari care au o data anterioara inceperii folosirii programului. Verifica la "operatii" -> "articole contabile" ce inregistrari ai fata de cele de preluare solduri.
Am inceput sa lucrez pe acest program in luna iulie, deci am preluat soldurile initiale de la inceputul anului-total sume precedente (sunt preluate bine).
Cand ma duc la situatii-balanta tot pe iunie si aici in balanta la 5311 mi se dubleaza sumele si la soldul initial si la rulaje. In luna iunie nu am mai facut nici un articol contabil in afara de datele preluate.
Dupa parerea mea incercati sa reactulizati programul(sa reinstalati ) de la actualizarea automata,sa verificati din nou preluarea datelor de la 30.06.2009 pentru inceperea lunii iulie si poate reusiti sa rezolvati.
Eroarea din casa provine din plecare/preluare date:
- ori s-a trecut in PRELUARE DATE CONTABILE si la analitic si la sintetic aceeasi cifra
- ori s-a trecut o nota contabila de mana pentru preluarea acelor date.
In situatia in care inainte de activarea firmei se trece corect in analiticul cu care lucrez la CASA (5311.00001, de exemplu), SAGA va prelua corect acel sold acolo.
Sa admitem urmatoarea situatie:
AM lucrat in sintetic (5311) aproape 3 ani de zile si la un moment dat firma isi mai deschide un punct de lucru unde face incasari si plati prin casa.
In aceasta situatie eu trebuie sa deschid analitic la contul casa (5311.1, de exemplu) pentru casa centrala (sa o denumim astfel), iar pentru casa teritoriala (punctul de lucru nou-deschis voi avea analiticul 5311.2). In aceasta situatie, ma duc si devalidez preluarea INITIALA unde mi-am trecut soldurile de inceput (daca am preluat firma din alta parte) si trec in dreptul analiticului CEEA CE ERA in contul sintetic. Adica inainte de analiticele creeate aveam numai 5311 unde am trecut ca sold de plecare 1400 lei. Dupa ce am deschis noile analitice: 5311.1 pentru casa centrala si 5311.2 pentru cea teritoariala, trebuie ca suma care a fost initial trecuta in 5311 sa treaca in analiticul lui 5311.1. Dupa modificare voi avea in PRELUARE DATE CONTABILE urmatoarea situatie:
5311 sold ZERO
5311.1 sold 1400 lei
5311.2 sold ZERO.
Am si eu o problema la preluarea datelor pe care am observat-o numai acum din pacate si anume : luna inceperii folosirii programului este ianuarie 2009, deci am introdus soldurile finale de la 31.12.2008.
Totalul soldurilor finale la aceasta data este de 356.130,27 lei, total care este corect in "Configurare societati"-"Preluare date contabile", insa la listarea oricarei balante din 2009 totalul soldurilor initiale este de 355.819,27 lei. Diferenta de 311 lei am constatat ca provine de la contul 4313.02 "Contributia pt.concedii si indemnizatii" care la 31.12.2008 a avut un sold debitor de 311 lei, asa cum l-am introdus in "Preluare date contabile" insa pe balata imi apare pe credit cu minus si de aici diferenta de 311 lei. Ma puteti sfatui cum sa introduc soldul initial pentru acest cont?
Este corecta balanta.
Soldul contului 431 trebuie sa fie prin EXCELENTA creditor. SAGA respecta acest principiu. Nu exista debit la contul 431 pentru ca nu se poate. Daca te uiti in functiunea conturilor ai sa vezi ca soldul contului nu poate fi niciodata debitor. Alte programe nu respecta functionalitatea conturilor si de aici diferentele.
Repet: asa cum a preluat SAGA este corect!
de acord cu tine, paturcai, soldul contului 431 este creditor, dar balanta dupa care am preluat eu datele a fost facuta tot in Saga, insa de altcineva si soldul este debitor. Acum nu mai am concordata intre soldurile finale de la 31.12.2008 si soldurile initiale de la 01.01.2009.