Am si eu mica problema, pe care, nici impreuna cu contabila nu reusim sa o rezolvam, si anume:
Avem un client, care a fraudat vreo 30 de furnizori, printre care si noi...
Noi am facturat marfa catre ei in iunie 2009 in valoare de aprox. 70.000 RON (nu se mai gaseste marfa si nici nu a fost achitata) , iar in septembrie 2008 marfa in valoare 10.000 RON - acesti bani i-am incasat.
Cu toate astea, noi am reusit sa recuperam din depozitul lor marfa din 2008, marfa pe care politia ne-a predat-o pe baza de proces verbal, in valoare de aprox. 6000 RON...
Intrebare mea este, cum inregistrez eu aceasta marfa?
Stornare, din cate am inteles, nu pot sa fac... decat daca am un act emis de la ei (tzeparii) sau ca si plus de inventar - cu evaluarea la pretul din 2008... complicat... mai ales ca aceasta marfa, la randul meu, vreau sa o stornez mai departe...
Are cineva vreo idee, un sfat....?
Merci!
FRAUDA
-
Cea mai cuminte solutie - parerea mea - este ca pe baza acelui proces verbal sa-mi diminuez datoria pe care teparii o au catre mine. In fond eu mi-am recuperat o parte din marfa (infima) dar ar trebui sa fac o factura de iesire pe minus cu exact aceleasi marfuri din PV iar in spatele acelei facturi voi avea PV de la politie.
Sa judecam logic:
AM vanduta marfuri de 70.000 lei
Am primit suma de ....10.000 lei (mi-a platit partial din marfuri)
As mai avea de primit (70.000-10.000) 60.000 lei
Politia imi aduce 6.000 lei in marfuri
Total prejudiciu pentru firma mea este de 60.000-6.000 = 54.000 lei
In situatia in care hotii sunt dovediti, bagati in proces, eu ma constitui ca parte civila si cer daune/despagubiri in suma de ........54.000 lei
Nu pot cere 60.000 lei pentru ca deja Politia m-a despagubit aducandu-mi parte din produse inapoi.
Concluzie:
Factura de stornare pentru marfurile primite de la Politie.
Daca fac receptie la marfa primita este ca si cum as considera Politia ca fiind furnizorul meu. Prin receptia produselor - ca si cum ar fi aprovizionate - nu fac decat sa-mi maresc pretul de vanzare. Pretul de receptie contine si marja mea de profit (adaosul cu care am vandut marfa initial):
PRETUL DE VANZARE:
10 (contul 371)+2 lei(contul 378)+ 2,28 (TVA) = 14,28
Pretul de achizitie pentru cumparatorul meu va fi:
12 lei la care adaug si TVA de 2,28 = 14,28 (inclusiv TVA)
Cand eu voi face receptia produselor voi avea ca pret de intrare:
14,28 lei (Politia nu este platitor de TVA)
Pretul initial de vanzare era: 12 lei
Pretul actual de intrare este: 14,28 lei
Revand acel/e produs/e. (Admitem cazul ideal ca nu mai am stoc si ca produsele receptionate sunt singurele din aceasta categorie)
De la ce pret plec? De la ultimul pret de 14,28 la care mai pun 20% si ajung aiurea la un pret pe care nu-l accepta niciunul dintre clienti.
Conform celor puse pe forum de StoicaT: pana si vanzarea cu acelasi pret de cumparare se considera vanzare sub pretul de achizitie si se sanctioneaza.
Sa judecam logic:
AM vanduta marfuri de 70.000 lei
Am primit suma de ....10.000 lei (mi-a platit partial din marfuri)
As mai avea de primit (70.000-10.000) 60.000 lei
Politia imi aduce 6.000 lei in marfuri
Total prejudiciu pentru firma mea este de 60.000-6.000 = 54.000 lei
In situatia in care hotii sunt dovediti, bagati in proces, eu ma constitui ca parte civila si cer daune/despagubiri in suma de ........54.000 lei
Nu pot cere 60.000 lei pentru ca deja Politia m-a despagubit aducandu-mi parte din produse inapoi.
Concluzie:
Factura de stornare pentru marfurile primite de la Politie.
Daca fac receptie la marfa primita este ca si cum as considera Politia ca fiind furnizorul meu. Prin receptia produselor - ca si cum ar fi aprovizionate - nu fac decat sa-mi maresc pretul de vanzare. Pretul de receptie contine si marja mea de profit (adaosul cu care am vandut marfa initial):
PRETUL DE VANZARE:
10 (contul 371)+2 lei(contul 378)+ 2,28 (TVA) = 14,28
Pretul de achizitie pentru cumparatorul meu va fi:
12 lei la care adaug si TVA de 2,28 = 14,28 (inclusiv TVA)
Cand eu voi face receptia produselor voi avea ca pret de intrare:
14,28 lei (Politia nu este platitor de TVA)
Pretul initial de vanzare era: 12 lei
Pretul actual de intrare este: 14,28 lei
Revand acel/e produs/e. (Admitem cazul ideal ca nu mai am stoc si ca produsele receptionate sunt singurele din aceasta categorie)
De la ce pret plec? De la ultimul pret de 14,28 la care mai pun 20% si ajung aiurea la un pret pe care nu-l accepta niciunul dintre clienti.
Conform celor puse pe forum de StoicaT: pana si vanzarea cu acelasi pret de cumparare se considera vanzare sub pretul de achizitie si se sanctioneaza.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!