inregistare import, respectiv achizitie UE

bangak

inregistare import, respectiv achizitie UE

#1 Mesaj de bangak »

Buna
Am nevoie urgent de ajutor in inregistrarea respectiv declararea urmatoarelor cazuri:

1. Achizitie din UE Austria, cu cod valid de tva si la cumparator si la vanzator a unor accesorii pentru calculatoare ( hdd, usb adapter etc.) care este facturat cu TVA (20% MWSt). Intrebarea este cum o inregistrezi? Mai aplic taxarea inversa? Trebuie declarat in 390 sau 300?

2. Achizitie online de soft pentru calculatoare din SUA cu Vat nr. EU826000321, factura fiind facuta fara TVA. Cum trebuie contabilizat? Trebuie declarat in 390 sau 300? Nu sa facut vama , firma primind un cod online de activare.

3 Achizitie din UE Germania, cu cod valid de tva numai la vanzator, la cumparator nu este trecut, a unei licente - soft , de la microsoft facturat fiind cu TVA (19% ). Intrebarea este cum o inregistrezi? Mai aplic taxarea inversa? Trebuie declarat in 390 sau 300?

4 In cazul unei recuperari de tva platit in UE? Ce inregistrai se fac? Fac taxare inversa? Declar undeva? Tva-ul recuperat contabilizez ca si venit?

Mersi frumos

tomac

#2 Mesaj de tomac »

1.Se include TVA în costul de achiziţie şi se va introduce ca intrare normală, pe factură, fără a aplica taxarea inversă. Atenţie! Pentru asta se selectează la tip "Factură" şi, înainte de a valida, se modifică partea de antet completîndu-se manual coloana de TVA cu zero. Achiziţia va apărea doar în D300.

2.Nu se face vamă pentru că nu e un bun. Se introduce ca achiziţie cu factură. Va apărea în D300.

3.Similar cu 1.

4.Depinde cum ai contabilizat achiziţia. Dacă ai inclus TVA în costul de achiziţie, atunci recuperarea lui o vei trece pe venituri. Altfel, dacă la achiziţie ai trecut TVA din UE pe 461 de exemplu, la recuperare vei stinge 461
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

bangak

#3 Mesaj de bangak »

Multumesc mult pentru ajutor.
Cu stima

Scrie răspuns