contributii de plata pentru un CMI
contributii de plata pentru un CMI
Buna seara! Am preluat un CMI, iar medicul are declarat in cartea de munca salariul de 1000 lai lunar. Ce contributii trebuie sa plateasca si unde. Multumesc!
-
-
Daca nu are contract de munca trebuie ca are ,,Declaratie de asigurare"sau ,,Contract de asigurare ",incheiat cu CJP.
In aceste cazuri datoreaza :
-CAS...........31,3% ,pt. conditii normale de lucru
-CASS...........5,5%,trebuie si aici incheiat contractul de asigurare.
Plata acestor obligatii se face in ct.CJP respectiv CASS din jud.de care apartine.
Plata acestor obligatii se face in ct.CJP respectiv CASS din jud.de care apartine.
-
imi permit o mica completare a raspunsului colegului/colegei stoicat.stoicat scrie:Daca nu are contract de munca trebuie ca are ,,Declaratie de asigurare"sau ,,Contract de asigurare ",incheiat cu CJP.
acest 31,3 reprezinta cumulul CAS angajator -20,8% si CAS angajat -10,5%. tineam sa fac aceasta precizare, pentru ca, din pacate, aceste procente se mai schimba, si plata datorata de medic se va schimba, implicit. trebuie urmarita, in timp, evolutia celor 2 contributii, iar procentul rezultat actualizat va fi aplicat la cei 1.000 ron.
CASS de 5,5% se plateste la ghiseul casei de sanatate din localitatea unde este arondat medicul respectiv. acesta va merge acolo cu declaratia de venit global , si va primi un fel de grafic de plata a acestei contributii, din cunostinta mea, trimestrial.
cas 31.3% la suma la care doreste sa se asigure (cum astia maresc mereu varsta si contributiile noi am ales undeva la 40-50 lei / luna contributii adica venit asigurat 128-150 lei)
intai depune declaratia privind venitul net estimat la finante si pe baza acesteia faci inregistrarea la sanatate + contract cu casa de sanatate + declaratie asigurare si apoi platesti pana la data de 15 a ultimii luni din trimestru
intai depune declaratia privind venitul net estimat la finante si pe baza acesteia faci inregistrarea la sanatate + contract cu casa de sanatate + declaratie asigurare si apoi platesti pana la data de 15 a ultimii luni din trimestru