diurna
-
diurna
Diurna pentru statele UE este de 35 euro noaptea fara cazare este de 150 euro doar pentru personalul de conducere maine va trimit exact cadrul legal , eu am acordat diurna 75%din diurna pers.de conducere penru angajatii societatii si la controlul de fond nu am avut probleme, numai ca diurnele trebuie acordate fiecarei persoane in parte cu dispozitie de plata si la intoarcerea din tara respectiva obligatoriu decont justificativ eventual semnat de catre o persoana autorizata a firmei.
-
Buna ziua,
Va rog sa-mi dati nsite pareri. O firma efectueaza lucrari la constructia autostrazii cu muncitori sapatori manuali. In CIM este prevazut: activitatea se desfasoara la santierele de lucru. In prezent aceste santiere sunt la o distanta mai mare de 5 km, si pe parcurs aceasta distanta tot va creste.
1. Pot sa le acord diurna salariatilor ? Cu transportul lor de la sediul firmei la santiere depasesc cele 12 ore. Transportul este efectuat de firma cu un microbuz cu 9 locuri inclusiv soferul.
2.Cheltuielile de carburanti si intretinere cu acest microbuz este deductibila? Va multumesc.
Va rog sa-mi dati nsite pareri. O firma efectueaza lucrari la constructia autostrazii cu muncitori sapatori manuali. In CIM este prevazut: activitatea se desfasoara la santierele de lucru. In prezent aceste santiere sunt la o distanta mai mare de 5 km, si pe parcurs aceasta distanta tot va creste.
1. Pot sa le acord diurna salariatilor ? Cu transportul lor de la sediul firmei la santiere depasesc cele 12 ore. Transportul este efectuat de firma cu un microbuz cu 9 locuri inclusiv soferul.
2.Cheltuielile de carburanti si intretinere cu acest microbuz este deductibila? Va multumesc.
Poate intrebarile mele nu au fost clare. HG 1860 spune ca se poate acorda diurna persoanelor aflate in delegare sau detasare intr-o "localitate " situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul pemanent de munca. Santierul pe un camp este o localitate? Locul permanent de munca in cazul unei firme de constructii este santierul? Deci nu pot acorda diurna salariatilor?! Va rog mult sa ma ajute cineva daca poate. Multumesc.
In categoria veniturilor neimpozabile intra si contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului art. 55 alin 4 lit. f Cod Fiscal.
Daca salariatul primeste diurna nu mai poate primi tichete de masa.
Art. 21 alin 3 lit. b din Cod Fiscal = suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in straintate este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice. (13 lei, MOF 1046/2006, HG 1860/2006).
Locul permanent in cazul firmei nu este SANTIERul. Santierul este locul unde isi vinde forta de munca salariatul. Chiar daca HG vorbeste de o "localitate" se refera asa cum bine mentionai "la o distanta mai mare de 5 KM DE LOCALITATEA IN CARE ISI ARE PERMANENT LOCUL DE MUNCA. Locul de munca il are la sediul firmei iar el este detasat pe santierul aflat la 100 KM departare. Eu platesc toate contributiile la sediul firmei si nu aiurea pe coclauri unde munceste el.
In mod normal nu contabilul este cel care trebuie sa "gaseasca" portita legala ci avocatul pentru Dumnezeu. El trebuie sa interpreteze prevederile din Lege si nu eu contabil. Eu trebuie sa inregistrez ceea ce mi se da ca document.
Daca salariatul primeste diurna nu mai poate primi tichete de masa.
Art. 21 alin 3 lit. b din Cod Fiscal = suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in straintate este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice. (13 lei, MOF 1046/2006, HG 1860/2006).
Locul permanent in cazul firmei nu este SANTIERul. Santierul este locul unde isi vinde forta de munca salariatul. Chiar daca HG vorbeste de o "localitate" se refera asa cum bine mentionai "la o distanta mai mare de 5 KM DE LOCALITATEA IN CARE ISI ARE PERMANENT LOCUL DE MUNCA. Locul de munca il are la sediul firmei iar el este detasat pe santierul aflat la 100 KM departare. Eu platesc toate contributiile la sediul firmei si nu aiurea pe coclauri unde munceste el.
In mod normal nu contabilul este cel care trebuie sa "gaseasca" portita legala ci avocatul pentru Dumnezeu. El trebuie sa interpreteze prevederile din Lege si nu eu contabil. Eu trebuie sa inregistrez ceea ce mi se da ca document.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Ai dreptate Paturcai, dar firma aceasta ma innebuneste, are angajati cu 600, 700, 800 lei incadrare dar le da 1000 lei si peste, salarii in mana. Ore suplimentare nici nu se gandeste sa plateasca de aceea m-am gandit la diurna. daca nici nu la 32.5 lei/zi dar cu 20 lei/zi ar iesi. Stiu foarte bine ca contabilul ar trebui sa inregistreze ceea ce primeste, Stiu ca nu este un indrumator, consilier in afaceri, secretar, jurist, avocat, impiegat, tehniciean in organizarea muncii, tehn.cu protectia muncii, etc dar unii " Patroni" nu inteleg acest lucru. Cine poate gresi intr-o firma? Contabilul, Cine nu da sfaturi corecte cu privire la afacere? Contabilul. Sunt unii care saptamanal ma intreaba anul viitor se sterge forfetara? Anul viitor cat platesc?
Iar din partea celalata, garda, finante, somaj, itm, Reg.com, etc. sa vezi ce pareri au despre contabili care "nu fac altceva decat intr-o luna inregistreaza si in cealalta luna storneaza iar Dvs.Dl. Patron nu aveti decat sa platiti amenzile". Si totusi cine este de vina? Am o vechime de peste 18 ani in contabilitate, m-am straduit sa fiu, secretar, jurist, tehnic.OM, tehn. PM, si contabil. Deci in concluzie exista contabil care isi respecta fisa postului?
Iti dau dreptate de cate ori am zis si eu:
Multumesc Paturcai
Iar din partea celalata, garda, finante, somaj, itm, Reg.com, etc. sa vezi ce pareri au despre contabili care "nu fac altceva decat intr-o luna inregistreaza si in cealalta luna storneaza iar Dvs.Dl. Patron nu aveti decat sa platiti amenzile". Si totusi cine este de vina? Am o vechime de peste 18 ani in contabilitate, m-am straduit sa fiu, secretar, jurist, tehnic.OM, tehn. PM, si contabil. Deci in concluzie exista contabil care isi respecta fisa postului?
Iti dau dreptate de cate ori am zis si eu:
Multumesc Paturcai