trecere impozit venit-impozit profit

gherghelescur

trecere impozit venit-impozit profit

#1 Mesaj de gherghelescur »

cred ca in luna oct depasesc plafonul de 100.000 euro si trebuie sa trec la impozit pe profit.

Ziceti-mi si mie cu ce curs calculez , sa stiu exact cand depasesc?
Cursul de la data aderarii sau cursul mediu?

Iar cand depun 010 , ce data trec ca data de la cre devin platitor de impozit pe profit,cumva data facturii cu care depasesc 100.000 euro cifar de afaceri sau data lunii urmatoare?

va multumesc anticipat!

eugen01

#2 Mesaj de eugen01 »

conform CF ART.107 si NM aferente :
Cursul de schimb LEU/EUR pentru determinarea echivalentului în euro a veniturilor realizate de microîntreprinderi este cel comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a fiecărei luni a perioadei căreia îi este aferent venitul respectiv.

stoicat

#3 Mesaj de stoicat »

ART. 107^1 Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro

.............................. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in acest articol, fara a se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal"
In D010 se va trece incepand cu 01.10.2009.

gherghelescur

#4 Mesaj de gherghelescur »

pai in cazul asta , daca trec 01.10.09, pana pe 30.10.09 ar trebui sa inregistrez 010 ca apoi iau amenda, nu?

si tot nu m-am lamurit ce curs folosesc....

eu depasesc plafonul in octombrie , iau cursul de la 30.09.09 si calculez?

stoicat

#5 Mesaj de stoicat »

N-am avut cazuri......pot sa am o parere ?

1.Zici ca in oct.realizezi venituri mai mari de 100.000 euro ,inseamna ca le-ai calculat ,dar la ce curs?

Eu asa am inteles, determinam echivalentul în euro a veniturilor realizate in fiecare luna , la cursul comunicat de BNR pentru ultima zi a fiecărei luni a perioadei căreia îi este aferent venitul respectiv.
Ex;
Nr.crt. Luna.....Venituri realizate .... Curs ultima zi din luna Euro realizat
1........ian.09...........x.............................y............................x/y
................
10. ....oct.09
Total

butnarur

#6 Mesaj de butnarur »

gherghelescur scrie:pai in cazul asta , daca trec 01.10.09, pana pe 30.10.09 ar trebui sa inregistrez 010 ca apoi iau amenda, nu?

si tot nu m-am lamurit ce curs folosesc....

eu depasesc plafonul in octombrie , iau cursul de la 30.09.09 si calculez?
nu se da amenda!!!!,
- cursul euro, este asa cum spune stoicat, cel de la sfarsitul fiecarei luni( ai depasit in septembrie=> cursul din 30.09.2009; ai depasit in octombrie=> cursul de la 31.10.2009)
- cititi cu atentie art.107.1 +norme, din CF si va lamuriti in toate privintele:

ART. 1071
Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 100.000 euro

Prin excepţie de la prevederile art. 109 alin. (2) şi (3), dacă, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în acest articol, fără a se datora majorări de întârziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad plăţile reprezentând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor efectuate în cursul anului fiscal.

Norme metodologice:
101. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50%, inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita sau ponderea au fost depăşite, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Contribuabilul va înştiinţa organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea în acest scop a declaraţiei de menţiuni, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru încadrarea în condiţia privind nivelul veniturilor realizate în cursul anului fiscal, inclusiv pentru stabilirea ponderii veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 108 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Cursul de schimb LEU/EUR pentru determinarea echivalentului în euro a veniturilor realizate de microîntreprinderi este cel comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a fiecărei luni a perioadei căreia îi este aferent venitul respectiv.

Impozitul pe profit datorat de contribuabil, începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută la art. 1071 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.
Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă. (Octavian Paler)

gherghelescur

#7 Mesaj de gherghelescur »

m-am lamurit cu cursul, eu am calculat asa in mare la un curs mediu, pt ca depasesc cu mult, nu sunt la limita, si atunci imi e mai usor....
in octombrie o sa am facturile cu care depasesc....

problema mea e acum...cand declar la administratie....? in noiembrie pana la 30.11.2009? si daca ma intreba data de la care am depasit ce data trec? 30.10.2009?

aya

#8 Mesaj de aya »

Buna ziua!v-ati gandit sa intrebati si la administratie?ei va pot spune mai exact.apoi cereti si alte efecte care decurg din situatia asta:declaratia 300 parca se va depune lunar,etc.Bafta!
Vorbind cu blandete si tinand in mana un ciomag,veti ajunge departe-Th. Roosevelt

gherghelescur

#9 Mesaj de gherghelescur »

da, m-am gandit si la varianta asta, sa intreb, dar parca vad , ca dau peste o functionara scarboasa la ghiseu si care-mi rapsunde in 2 peri....

si da, voi trece la decontul lunar, dar asta o trec tot in 010....

acum astept azi sau maine sa vad daca mai intocmesc sau nu o factura cu care depasesc 100.000 calculat la un curs de 4.25.Daca nu o fac , atunci mai astept cred o luna si voi declara la sfarsitul lunii nov , inceputul lunii decembrie, dupa ce vad exact cursul de la 30.11.2009 si se vede clar depasirea...zic bine?

ciobanum147

#10 Mesaj de ciobanum147 »

Buna ziua
Am preluat un srl care de vreo 4-5 ani a calculat impozit pe profit fara sa depuna 010,si tva trimestrial, a depus 101, bilanturi si 100 , acum in septemrie cand am fost cu declaratiile mi s-a spus ca nu este platitor pe imp.pe profit -ci pe venit mi le-a inregistrat si a zis ca raman fara obiect(adica declar impozit de plata dar nu am de plata ca nu figuram cu imp.pe profit ) m-au sfatuit sa merg la finante Galati si sa depun 010 si bineinteles cu amenda.
-am intrebat administratorul si a zis ca asta a fost optiunea lui sa treaca pe imp.pe profit dar nu inteleg pe ce baza ca din cate am vazut eu in acte nu a depasit 100000E ,nu are angajati si tva il declara trimestrial
-va intrb ce fac eu acum ?-
-depun 010 dar cu ce data din urma?
-si in caz de control ce se intampla?

paturcai

#11 Mesaj de paturcai »

Depuneti 010 cum spun cei de la Finante. Tot ei va vor spune de cand trebuie pentru ca au datele deja in fisa. Sa stati si sa lingeti evidentele pentru 4 sau 5 ani in urma e o lipsa drespect din partea celui care va angajat.
Patronul este un visator.
Dupa depunerea lui 010 nu se mai intampla nicmic cel putin dpdv stati fara sa va umiliti la un eventual control.
Din ce stiu eu 010 se depune cu amenda de 500 lei.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ciobanum147

#12 Mesaj de ciobanum147 »

Inteleg ca eu acum treb.sa depun 010 si sa las asa calculul cu impozoit pe profit fara sa fi indeplinit conditiile -de depasire a 100000E si cu tva cum ramane la trimestru s-au lunar(mentionez ca soc.nu are angajati si culmea e ca are chitante ca a platit la ad-tie impozit pe profit oare unde au fost repartizati acesti bani ?)-de atatia ani au fost depuse decl.cu impozit pe profit si nu au vazut cei de la financiar?
-dupa cate stiu org.fiscal instiinteaza contrib.cand sunt probleme .-
multumesc

eugen01

#13 Mesaj de eugen01 »

ciobanum

pentru a evita speculatiile despre unde s-au dus banii (din moment ce exista chitanta sigur s-au facut in contul unic, de unde au fost distribuiti de Trezorerie) ei bine, mergeti la AF-ul respectiv si cereti o fisa sintetica de platitor.Pe baza acelei fise, chitantelor, declaratiilor puteti avea o situatie despre cum e reflectata situatia firmei respective.

Scrie răspuns