aparatura medicala

Chestiuni specifice programului SAGA PS
vatmanuc

aparatura medicala

#1 Mesaj de vatmanuc »

buna ziua
stie cineva daca la medici aparatura medicala se poate da pe cheltuieli toata valoarea in anul in care a fost achizitionata? exista vreun act normaiv ? am o Lampa foto ce se utilizeaza la stomatologie si are val de 3802 ron va multumesc.

apetrem

#2 Mesaj de apetrem »

Actul normativ este celebrul art. 9 alin (2) din O 124/1998:
"Cheltuielile efectuate pentru perfecţionare continuă, investiţii, dotări şi alte utilităţi
necesare înfiinţării şi funcţionării cabinetelor medicale, organizate în forma prevăzută
la art. 1 alin. (3) şi la art. 15 alin. (1), se scad din veniturile realizate."

Celebru pentru desteptii neamului au modificat actul asta de nu mai stie nimeni ce si cum:
- Oug 116/1999 introduce art. 9 alin (2)
- O.g. 73 / 1999 abroga art. 9 alin (2)
- L. 629/2001 reintroduce art. 9 alin (2)
- L. 492/2002 abroga iar art. 9 alin (2)
- L. 571/2003 abrogă prevederile referitoare la persoane juridice ale art. 9 alin.(2)
Ultima pune capac la toate si ne baga in controversa persoane fizice vs juridice. Este cabinetul pf sau pj?

Opinia mea este ca, pentru cabinete medicale, sunt deductibile integral.
Marian Apetre

vatmanuc

aparatura medicala

#3 Mesaj de vatmanuc »

extras din lg.629/2001
"Art. 1. - (1) Cabinetul medical este unitatea cu sau fara personalitate juridica, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistenta medicala umana preventiva, curativa, de recuperare si de urgenta.
ce sa inteleg ca sunt si cu personalitate juridica si fara?
Va multumesc pt. raspuns si poate mai sunt si alte opinii
P.S. nu am gasit in L. 571/2003 unde abrogă prevederile referitoare la persoane juridice ale art. 9 alin.(2)

salajand

aparatura medicala

#4 Mesaj de salajand »

Aici consider ca sunt 2 variante.
Var. 1). Cabinetul stomatologic a fost infiintat anul acesta. In aceasta situatie consider ca acel cabinet nu poate functiona fara aceasta aparatura. Aparatura necesara "[infiintarii si functionarii cabinetului] este destul de scumpa si diversa in comparatie cu un CMI( medic de familie).
Intrebarea care se pune este:" Poate sa functioneze acel cabinet stomatologic fara acel scaun, extrem de scump, lampi, freze, pupinel etc?"
Nu poate sa functioneze.
Conform art.24, alin. 16 din L 571 /2003 (CF), " Contribuabilii care investesc in mijloace fixe destinate prevenirii accidentelor de munca si bolilor profesionale, precum si infiintarii si functionarii cabinetelor medicale,pot deduce integral valoarea acestora la calculul profitului impozabil la data punerii in functiune sau pot recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prezentului articol".
Conf. art. 48, alin.4, lit. c din CF, " conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt: sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II dupa caz.
Var. 2). Cabinetul stom. a fost infiintat anii trecuti.
In aceasta situatie consider ca acel cabinet a fost infiintat deja si functioneaza. Pana acum nu a putut functiona fara acea lampa. Deci a mai avut inca una, pe care se presupune ca a inregistrat-o pe cheltuiala integral atunci. In aceasta situatie lampa pe care a cumparat-o acum consider ca se deduce prin amortizare.
Un cabinet medical individual ( medicina de familie ) va functiona in baza avizului emis de DSP. Pentru a primi autorizarea acel CMI are nevoie de o minima dotare ( stetoscop, tensiometru, un pat, etc maruntisuri ) nu are nevoie de aparaturi sofisticate.
In schimb un cabinet stomatologic nu poate primi autorizarea fara aparatura nminima de care are nevoie ( scaun, pupinel,etc).

Scrie răspuns