TVA revanzare cladire

matalal

TVA revanzare cladire

#1 Mesaj de matalal »

O firma a cumparat in luna octombrie 2009, la parterul unui bloc, un spatiu cu destinatia de birouri (200 mp), fiindu-i facturat fara TVA (cladire de peste 10 ani). Daca vrea sa-l vanda in luna noiembrie 2009 (la nici o luna de la achizitie), chiar la un pret mai mare, livrarea va mai fi scutita de TVA conform Art. 141 (2) f) ?:?:
Este prima achizitie si ar fi prima vanzare de acest gen a firmei, deoarece e nou-infiintata. M-am gandit ca vanzarea avand caracter ocazional (firma nu se ocupa cu cumparari-vanzari spatii ci are ca obiect prestarea de servicii) nu poate fi asimilata cu o vanzare de marfuri... As avea nevoie de pareri autorizate si documentate din punct de vedere legal. E sau nu scutita de TVA vanzarea spatiului abia cumparat?
Multumesc! :oops:

apetrem

#2 Mesaj de apetrem »

Livrarea este scutita conform art. 141 (2) f).
Celelalte aspecte sunt nerelevante.
Marian Apetre

matalal

#3 Mesaj de matalal »

Multumesc. Am vrut sa fiu sigura, deoarece valoarea este destul de mare.
Daca sfatul vine de la "omul cu legea", m-am linistit. :)

ursachim219

#4 Mesaj de ursachim219 »

tot legat de acest lucru as vrea sa va intreb ceva. cladirea are autorizatie de constructie din anul 2002, dar procesul verbal de receptie a cladirii cu raport de evaluare a expertului si inregistrarea acesteia la finantele publice locale (pentru impozitare) a fost facut in luna iulie 2009. in cazul vanzarii cladirii se factureaza cu tva sau se poate aplica art. 141. cladirea a fost terminata de mai multi ani, este folosita, dar nu este finisata la exterior.
va multumesc anticipat.

apetrem

#5 Mesaj de apetrem »

Pentru a stabili daca o constructie este noua, nu are relevanta faptul ca in realitate
este folosita de multa vreme. Relevante sunt documentele justificative detinute, respectiv:
- data documentului pe baza căruia bunul este înregistrat în evidenţele contabile
drept activ corporal fix, in cazul unei construcţii realizate în regie proprie si
- data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă,
in cazul unei constructii realizate de un tert.
Marian Apetre

Scrie răspuns