Am intocmit o factura fara tva unui client din ungaria,platitor de tva (moneda de tranzactie HUF)
Clientul doreste sa achite factura in huf cu cash.(valoarea facturii este de 132.000 huf)
Pot sa-i tai chitanta in chitantierul de ron si la moneda sa precizez ca este huf?
Registru de casa huf am ,deoarece mai fac si eu cumparaturi in Ungaria
pentru firma.
Multumesc
Exista si formularul de chitanţă pentru operaţiuni în valută.
Are cod 14-4-1/a si are coloane pentru :
- felul valutei,
- suma in valuta,
- cursul,
- suma in lei.
Cu o mică obiecțiune: în normele aberante date prin OMFP 3512/2008, la chitanța pentru operațiuni în valută, cînd se discută despre conținutul minim al formularului, se trece la rubrica "Am primit de la:": numele si prenumele persoanei care depune/încasează sume în valută si ce reprezintă acestea.La chitanța cu cod 14-4-1 la aceiași rubrică se trece: numele si prenumele persoanei fizice care depune sume si ce reprezintă acestea sau, după caz, denumirea unităţii; codul de identificare fiscală; numărul de înregistrare la oficiul registrului comerţului; sediul (localitatea, str., număr); judeţul persoanei juridice
De unde rezultă că aceasta - chitanța pentru operațiuni în valută - se emite doar pentru persoane fizice.În plus, aberația, este și mai mare atunci cînd obligă la înscrierea cursului pe acel document: ce se întîmplă dacă încasezi în străinătate banii: te loghezi la net să vezi cursul.Cu ce-l ajută pe cel din străinătate că ai trecut suma în valută și cursul de schimb RON/EUR?
Nu-i așa că e frumos: indiferent de ce formular ai folosi, în acest caz, nu poți să respecți normele aberante date de MF!? Dacă emiți 14-4-1 "Chitanță", nu ai cum să-i treci unei persoane juridice din altă țară decît RO, acel celebru J, iar dacă emiți 14-4-1/a nu ai cum să treci la plătitor decît o persoană fizică și nu firma ce-ți achită.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.