Coasiguratul la sanatate=persoana in intretinere?

promovest96

Coasiguratul la sanatate=persoana in intretinere?

#1 Mesaj de promovest96 »

Buna ziua

Tot nu m-am lamurit cu o problema:

Daca un angajat imi solicita sa-i trec sotia ca si coasigurat, asta inseamna automat ca sotia este persoana in intretinere si eu trebuie sa modific si statul de plata al angajatului respectiv (se modifica deducerea personala) sau aceasta nu devine automat si persoana in intretinere si o trec coasigurat doar in declaratia de la sanantate?

Va multumesc! Sa aveti o zi buna!

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Nu devine nimic altceva decit coasigurat. Daca o persoana are un coasigurat nu inseamna in mod automat ca acelei persoane trebuie sa i se acorde deducere suplimentara pentru persoane aflate in intretinerea sa.
Nu au nicio legatura una cu alta.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

promovest96

#3 Mesaj de promovest96 »

Va multumesc frumos pentru raspunsul prompt dar va rog sa ma mai ajutati cu ceva:

E necesar sa se aduca urmatoarele acte pentru a-i trece sotul/sotia ca si coasigurat?

-adeverinta de la Primarie ca sotia nu primeste ajutor social, Legea 416
-adeverinta de la Finante/Primarie cu venit impozabil = 0
-copie buletin identitate sau carte de identitate
-copie certificat de casatorie

Sau mai trebuie sotia sa completeze vreo declaratie pe proprie raspundere?

Multumesc!

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Parca asa scrie intr-un ordin al CNAS.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ciobanum147

#5 Mesaj de ciobanum147 »

Buna ziua -ma aflu si eu intr-o sit.asemanatoare -si anume un salariat are un copil cu o sotie care nu -i poarta numele (mai bine zis concubinaj)pe copil l-am trecut pe deduceri ca are acelasi nume cu angajatul dar pe sotie nu.
-presupusa sotie a fost internata in spital si pentru aceasta trebuia sa plateasca ,ptr.ca nu avea adeverinta de la sot(mentionez ca ea nu lucreaza) iar d-na doctor i-a sugerat salariatului meu sa mearga la un notar si sa declare ca este in intretinera lui-iar pe aceasta baza sa o trec la coasigurat.
-vin si va intreb este corect sa o inregistrez daca imi aduce de la notar acesta declaratie pe propria-i raspundere?

bogeanua

#6 Mesaj de bogeanua »

O parere. Coasigurat nu poate fi decat sot/sotie,parinte sau copil pt unele case de sanatate.Ca persoana aflata in intretinere o puteti trece in baza decl pe propria raspundere dar la coasigurat NU.

mocanl378

Re: Coasiguratul la sanatate=persoana in intretinere?

#7 Mesaj de mocanl378 »

buna ziua, va adresez si eu o intrebare: daca asiguratul, care este administratorul societatii vrea sa-si inregistreze sotia in calitate de coasigurat, care si ea este asociat al societatii respective, se poate?
momentan ea se afla acum in concediu fara plata luat pe un an de zile, se poate trece ca si coasigurat chiar si in situatia asta?

va multumesc!

zaineae

#8 Mesaj de zaineae »

concediul fara plata nu inseamna desfacerea contractului de munca deci, :) in consecinta nu poate fi si asigurat, si coasigurat

mocanl378

#9 Mesaj de mocanl378 »

am inteles, dar datorita concediului fara plata, nu i se retin si vireaza contributiile la asigurari, deci ar trebui sa plateasca pt. a fi asigurata si in perioada aceasta, nu?

si mai am o intrebare: daca, dupa incetarea perioadei de concediu fara plata, i se desface contractul de munca de la locul unde figureaza acum ca si angajata, va putea fi coasigurat al sotului, chiar daca este asociat la firma sotului?

va multumesc!

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Si care ar fi problema daca ai modifica contractul ca sa fie cu 1 ora/luna la un salar mic, astfel ar fi asigurata si nici darile n-ar fi prea mari (daca asta se doreste).

mocanl378

#11 Mesaj de mocanl378 »

dar este angajata la stat, lucreaza in invatamant, si-a luat pt. un an de zile concediu fara plata, iar acum ma gandesc cum putem face sa o trecem ca si coasigurat al sefului nostru, fiind sotia lui, pt. ca pe perioada concediului nu i se vireaza contributiile la stat?

dar cred ca singura modalitate ar fi sa-si plateasca efectiv contributiile din buzunar, sau sa o angajam noi asa cum ati zis cu contract de 1 ora/zi, nu?

va multumesc!

balazse

#12 Mesaj de balazse »

Se poate angaja si cu 1 ora/luna, nu numai pe 1 ora/zi.
Faptul ca a cerut CFS la un loc de munca nu inseamna ca trebui si la celalalt loc de munca sa ceara CFS, atata tot ca nu poate avea functie de baza in ambele locuri (dupa parerea mea la locul de munca din invatamant va avea functia de baza).

mocanl378

#13 Mesaj de mocanl378 »

am inteles, va multumesc!

neguraa420

Re:

#14 Mesaj de neguraa420 »

tontv677 scrie: -adeverinta de la Primarie ca sotia nu primeste ajutor social, Legea 416
-adeverinta de la Finante/Primarie cu venit impozabil = 0
-copie buletin identitate sau carte de identitate
-copie certificat de casatorie
dar daca sotia primeste subventie ca are vite sau pamant sau mai stiu eu ce????se mai poate trece la intretinere???

fagarasa176

#15 Mesaj de fagarasa176 »

Codul Fiscal scrie: (3) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere:
a) persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane;
b) persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

Scrie răspuns