impozit profit

catanal

impozit profit

#1 Mesaj de catanal »

Buna seara si La multi ani.
Am si eu o problema. O societate infiintata anul trecut a platit impozit pe profit in trimestrul 3 , acum la sfarsit de an a iesit cu pierdere,
Acel impozit ar trebui sa apara in contul 441 in debit la sfarsit de luna
Am facut nota contabila in articole contabile 691 = 441 cu suma respectiva in rosu .
Dar cand merg sa inchid luna si dau la registrul de evidenta imi arata bine suma contului 691 cu minus si cand dau validare la registru dispare toata suma si ramane pe zero.
In registrul jurnal cand ma uit imi apare nota contabila o data cu minus si o data cu plus.
Si in balanta nu duce nimic .

Nu stiu ce se intampla sau daca eu gresesc undeva.
Daca puteti sa ma ajutati. Va multumesc

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Contul 691 nu poate avea rulaj total negativ. In fapt niciun cont de cheltuieli sau de venituri nu poate avea rulaj total negativ.
Mai mult in 2009, daca e vorba de o firma infiintata in anii anteriori, contul 691 nu poate avea nici macar rulaj zero pentru ca e obligatoriu sa aibe inregistrat cel putin impozitul minim.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

catanal

#3 Mesaj de catanal »

este firma infiintata in anul 2009 si nu aplatit impozit minim .

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Chiar daca registrul de evidenta fiscla nu ia in seama inregistrarile privind impozitul forfetar faceti inchiderea automat, dupa care mergeti in articole contabile si faceti nota de mana si inchidera de mana.
Procedura de inchidere este automata si nu a luat in calcul absolut toate situatiile de care ne lovim. Procedura atat de emitere automata a NC cat si de inchidere a avut la baza situatii de continuitate situatii - precum cea expusa - fiind rare. Am mai scris un topic pe tema aceasta: era exact aceeasi problema: am preluat o firma in "interiorul" trimestrului si SAGA in ruptul capului nu a tinut cont de ceea ce era "precedent" referitor la impozitul pe profit. In aceasta situatie, am facut "babeste" calculul, am inchis automat dupa care am facut note contabile de mana in articole contabile.
Este firesc ca SAGA sa nu acopere toate situatiile, ar fi si imposibil, dar asta nu inseamna ca in rest nu lucreaza corect. Ba lucreaza si inca foarte corect.
Concluzie: inchideti automt, si prin note contabile de mana introduceti atat obligatiile cat si inchiderea lui 691 prin 121. Trebuie sa tineti minte acest lucru si SA NU VA MAI INTOARCETI SI SA DEVALIDATI o data ce ati lucrat. Ce a fost a fost. Veti vedea ca la trimestrul IV SAGA va calcula corect impozitul forfetar si va face nota cum trebuie.

Iata situatia de care m-am lovit:
Am preluat o firma in luna AUGUST 2009 cu pierdere, deci platitoare de impozit minim (forfetar).
La data de 30.06.2009 firma a inregistrat conform normelor suma de 717 lei pentru trimestrul II 2009.
Acum in trimestrul III 2009, firma este in continuare pe pierdere, si ar trebui sa inregistreze impozit minim 1.075 lei.
SAGA - automat - imi face nota contabila doar pe diferenta 358 lei, iar pentru 717 nici in ruptul capului nu vrea sa faca NC.
Situatia am rezolvat-o dupa ce am dat inchidere de luna automat cu note contabile de mana in Articole contabile. A mers.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

catanal

#5 Mesaj de catanal »

Multumesc mult petru raspuns am sa incerc diseara si daca nu o sa ma descurc va mai cer ajutorul .

catanal

#6 Mesaj de catanal »

buna ziua. Am facut si a mers. Inca o data mii de multumiri

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Foarte bine.
Ma bucur ca a mers.

ciobanum147

#8 Mesaj de ciobanum147 »

Fiti amabili si spuneti-mi daca la inchiderea impozitului pe profit -in casuta cu pierderile din anii-perioada precedenta trebuie sa trec pierderea pe care o am in 117(D) .-in trimestru I--II-III-nu am trecut nimic.
Multumesc.

stoicat

#9 Mesaj de stoicat »

La calculul impozitului pe profit -in casuta cu pierderile din anii precedenti , se trece pierderea fiscala ,de recuperat in anii urmatori ,rd 39 din D 101 pe anul 2008. In mod normal, ea se regaseste si-n D.ct 117 ,dar soldul debitor a ct. 117,reprezinta pierderea contabila neacoperita ,care nu intodeauna este egala cu pierderea fiscala.

ART. 26 Cod Fiscal
Pierderi fiscale
(1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

Daca in D.100 pe tr.II sau III , suma de plata este mai mare decat impozitul minim din trim.,refaceti calculul impozitului pe profit ,depunti D.710 pt.noul impozit datorat si de plata,rezultat, inainte de-a intocmi D.100 pe tr.IV (daca intentionati sa decl.impozit pe profit pe tr.IV ,prin D.100),tineti cont la virarea imp.pt.tr.IV de eventualul imp. virat in plus.
Ultima oară modificat Dum Ian 10, 2010 8:23 am de către stoicat, modificat 1 dată în total.

paturcai

#10 Mesaj de paturcai »

M147 trebuie sa retii din cele spuse de StoicaT ca in acea casuta se trec pierderile care au fost declarate in anii precedenti in declaratia 101. Daca la un moment dat firma are si pierderi de cand era microintreprindere (deci nu a depus decl. 101) acolo nu se trece nimic.
Admitem ca suntem in anul N-5 iar firma a fost in anul N-1, N-2, si N-3 microintreprindere si a inregistrat pierderi in fiecare din acesti ani. Acesti 3 ani nu se trec in acea casuta PIERDERI DIN ANI PRECEDENTI. Admitem ca din anul N-4 firma a devenit platitor de impozit pe profit si a inregistrat pierdere. In anul N-5 la fel a inregistrat pierdere. Numai pierderile lui N-4 si N-5 se trec ca PIERDERI DIN ANI PRECEDENTI.
In rest explicatia lui StoicaT este BRICI.

ciobanum147

#11 Mesaj de ciobanum147 »

Firma nu a fost microintrepr.-de fapt se inchidea pe pierdere ,dar am prescris niste clienti si furnizori si de aici imi rezulta cheltuieli nedeductibile(implicit venituri). mai mari- pe care le impozitez- impozitul rezultat este mai mic decat cel minim .
In declaratia 101 din 2008 am la rd 39 suma de -(minus)32402 pe care inteleg ca treb.sa o trec in casuta cu pierderi din calc.impz,pe profit-acum la 25.01.2010 in decl.100 trec impozitul minim de 1075 iar in 25.04.2010 depun decl.101.
Am inteles bine?
Mai treb .sa bifez la casuta de validare cu introducerea sumelor din preluare?
Va multumesc mult :oops:

stoicat

#12 Mesaj de stoicat »

Pentru trimestrul IV 2009 in D100-impozit pe profit, la randul1 "Suma datorata" se va prelua suma inscrisa la randul 2 "Suma de plata" din declaratia pentru trimestrul III 2009.
ATENTIE! Randul 1.1 "Impozit minim" din formular nu se completeaza pentru trimestrul IV.
Daca aveti, in D.100 rd.2 pe tr.III ,suma de 1075 lei ,e OK.
Se bifeza casuta de validare cu introducerea sumelor din preluare,daca ati inceput sa lucrati cu programul din cursul anului 2009.

apetrem

#13 Mesaj de apetrem »

Si eu zic la fel, in declaratia 100 pentru trim.4 NU se completeaza impozitul minim.
Instructiunile ptr. D100 din omfp.1290/2009, pct 3.2. alin (3) zic asa:
- fie se completeaza cu suma de la rd.2 din D100 de la tr.3, (care poate fi egala cu impozitul minim),
- fie nu se completeaza deloc, pentru cei care depun 101 pana in 25 febr.

Declararea impozitului minim pentru trim 4 se face doar in declaratia 101.
Marian Apetre

ciobanum147

#14 Mesaj de ciobanum147 »

Va multumesc din suflet -da la decl.din trim.III la rd 2 am declarat 1075 deci acum trec la rd.1 tot 1075.
Va doresc o zi buna!

paturcai

#15 Mesaj de paturcai »

Tocmai asta spuneau ApetreM si StoicaT:
ACUM LA TRIMESTRUL IV NU COMPLETEZI NIMIC LA IMPOZITUL MINIM. Nici macar pe zero nu a declari suma in sine.
Suma aferenta trimestrului IV se va reflecta in Declaratia 101 CARE CONTINE SI TRIMESTRUL IV prin diferenta.
Recapitulam:
In cazul tau la trimestrul III ai avut impozit minim declarat. DACA pana pe 25.02.2010 reusesti sa inchizi exercitiul anului trecut acolo se va regasi si impozitul trimestrului IV.
Daca nu reusesti sa termini pana la 25.02.2010, completezi suma de la Septembrie 2009 declarata cu titlu de impozit pe profit o platesti si depui declaratia 101 pana pe 25.04.2010.
AI GRIJA FOARTE MARE GRIJA CUM COMPLETEZI DECL 101. Ti se cere sumele DECLARATE LA RANDUL 44 SI NU SUMELE constituite. Asta inseamna ca te uiti in declaratiile trimestriale ale anului 2009 si "culegi" de acolo ce ai declarat si completezi acel rand.

Scrie răspuns