trecerea de la neplatitor la platitor de tva

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
nastasoiui

trecerea de la neplatitor la platitor de tva

#1 Mesaj de nastasoiui »

Buna seara stimati colegi,

Este pentru prima oara cand intru pe forum,o fac din disperare...va rog sa ma ajuta-ti in urmatoarea problema:
-ce curs se aplica la stabilirea plafonului de 35000 de euro pentru trecerea la platitor de tva ?
Va multumesc foarte mult !
Va doresc la toti sa aveti ghetele pline cu daruri de la mos nicolae :P

balazse

#2 Mesaj de balazse »

Ai fi putut folosi si butonul de cautare. :D
Citeste aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... plafon+tva

apetrem

#3 Mesaj de apetrem »

Plafonul este de 118.000 lei, cursul este cel de la data aderarii.
Si proportional, daca firma este infiintata in cursul anului.
Marian Apetre

lazurl333

#4 Mesaj de lazurl333 »

ptr.o firma care trece de la neplatitor de tva la platitor,va rog cum procedez?imi afecteaza marfa din stoc?ce operatii trebuie sa fac.multumesc

dragans980

atributil RO

#5 Mesaj de dragans980 »

Buna ziua tuturor
Am mai scris odata acest mesaj dar nu stiu ce s-a intamplat,la expediere a disparut.Scuze daca apare de 2 ori.Am devenit platitor de tva din nov.2009 si credeam ca trebuie sa trec RO-ul pe toate raportarile ,declaratiilor,bilant si ce or mai fi.Dar am constatat ca nu pot introduce RO la configurare la CUI.Nu se cere RO la bilant,la decont tva...?
Cu multumiri.

mariuss

Re: atributul RO

#6 Mesaj de mariuss »

dragans980 scrie:nu pot introduce RO la configurare la CUI.Nu se cere RO la bilant,la decont tva...?
RO- ul este un indicativ de tara si este "dat" doar pentru platitorii de TVA. In relatiile cu bugetul acesta nu este necesar a fi trecut inaintea CUI. Acesta se trece doar pe "documentele comerciale" pentru a fi identificat ca platitor de TVA.
Sper ca m-am exprimat corect.

dragans980

#7 Mesaj de dragans980 »

Am inteles.
Multumesc mult.

pintiliem

Re: atributul RO

#8 Mesaj de pintiliem »

mariuss scrie: RO- ul este un indicativ de tara si este "dat" doar pentru platitorii de TVA. In relatiile cu bugetul acesta nu este necesar a fi trecut inaintea CUI.
Codul de inregistrare in scopuri de TVA are prefixul RO conform Standardului International ISO 3166 – alpha 2 si se cere pe anumite declaratii. Iata cateva exemple:
OMFP 702/ 14.05.2007 – Instructiuni de completare a formularului 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national"
A. Date de identificare ale persoane inregistrate in scopuri de TVA
Cod de inregistrare in scopuri de TVA - se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA (codul de identificare fiscala precedat de prefixul RO).

OPANAF 1290/ 26.06.2009 - Instructiuni de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs
2. Sectiunea A "Date de identificare a platitorului"
In caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului, conform legii, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta. In cazul in care, contribuabilul este inregistrat in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in prima casuta se inscrie prefixul RO.
apetrem scrie:Plafonul este de 118.000 lei, cursul este cel de la data aderarii.
Si proportional, daca firma este infiintata in cursul anului.
Plafonul este 35000 euro x 3,3817 (cursul la data aderarii) = 118.359,50 si se rotunjeste la urmatoarea mie - 119.000 lei

ferenta

Re: atributil RO

#9 Mesaj de ferenta »

dragans980 scrie: am constatat ca nu pot introduce RO la configurare la CUI.Nu se cere RO la bilant,la decont tva...?
Cu multumiri.
daca la configurare treceti corect cotele de TVA folosite, iar la mod de plata TVA este bifat trimestrial sau lunar, atunci ar trebui sa se completeze automat RO in rubricile corespunzatoare ale declaratiilor, alte pareri?

dragans980

#10 Mesaj de dragans980 »

Multumesc inca odata.Se completeaza automat dupa bifarea casutei de tva in configurare.Am reusit azi sa depun toate declaratiile.
Ane.

Scrie răspuns