Depasire plafon - declarare cu intarziere ca platitor de tva

vranceanua

Depasire plafon - declarare cu intarziere ca platitor de tva

#1 Mesaj de vranceanua »

La o firma desi plafonul de 2 miliarde ROL a fost depasit in decembrie s-a facut cu intarziere declararea depasirii plafonului(adica la inceputul lunii februarie). Pentru luna februarie din cate am inteles se colecteaza TVA aferent tuturor vanzarilor. IN SAGA am intodus vanzarile pe februarie numai pe 707, pentru ca la sfarsitul lunii sa se faca in mod corect descarcarea de gestiune. Cum inregistrez TVA-ul de plata??? Este corect 707=4423??? In luna martie se poate face compensarea cu TVA de rambursat ce rezulta datorita TVA aferent stocurilor la 28.02.2006????

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Aici trebuie văzute prevederile codului fiscal, art.152 alin3. care prevede înregistrarea în termen de 10 zile de la data constatării depăşirii plafonului.
În cazul tău, trebuia să declari până în 10 ianuarie acest lucru.
Conform normelor de aplicare a art.152 din Codul Fiscal se prevăd 2 situaţii:
În cazul persoanelor impozabile care au depăşit plafonul de scutire, dar nu au solicitat înregistrarea ca plătitori de TVA în regim normal, conform prevederilor art. 152 alin. (3) din Codul fiscal, organele fiscale vor proceda astfel:
a) în situaţia în care abaterea de la prevederile legale se constata înainte de înregistrarea persoanelor impozabile ca plătitori de taxa pe valoarea adăugată, organul fiscal va solicita plata taxei pe valoarea adăugată pe care persoana impozabilá ar fi trebuit sa o colecteze pe perioada scursa între data la care avea obligaéia sa solicite înregistrarea ca plătitor de taxa pe valoarea adăugată în regim normal şi data constatării abaterii. Pe perioada cuprinsă între data constatării de către organele fiscale a nerespectării obligaţiei de a solicita înregistrarea ca plătitor de taxa pe valoarea adăugată şi data înregistrării efective, persoana impozabilă aplica regimul special de scutire prevăzut de art. 152 din Codul fiscal, însă are obligaţia de a plati la buget taxa pe care ar fi trebuit sa o colecteze pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în aceasta perioada;
b) în situaţia în care abaterea de la prevederile legale se constata ulterior înregistrării ca plătitor de taxa pe valoarea adăugată a persoanei impozabile, organele fiscale vor solicita plata la buget a taxei pe valoarea adăugată pe care persoana impozabilă ar fi avut obligaţia sa o colecteze pe perioada scursa între data la care avea obligaţia sa solicite înregistrarea ca plătitor de taxa pe valoarea adăugată în regim normal şi data la care înregistrarea a devenit efectivá.
(5) în ambele situaţii prevăzute la alin. (4), la data înregistrării ca plătitor de taxa pe valoarea adăugată, persoana impozabilă beneficiază de dreptul de deducere aferent bunurilor achiziţionate, conform art. 145 alin. (11) şi (12) din Codul fiscal. Taxa pe valoarea adăugată dedusă se înscrie în primul decont de taxa pe valoarea adăugată depus la organul fiscal.
----
Se subînţelege de aici că lit.a se aplică în cazul în care organul fiscal descoperă faptul că un agent economic nu s-a înregistrat ca plătitor de TVA iar lib.b în cazul în care agentul economic a constatat depăşirea plafonului, dar a întocmit cu întârziere formele de înregistrare ca plătitor de TVA.
Astfel în cazul tău se aplică lit.b.
În acest caz organul fiscal poate solicita plata taxei pe care ai fi avut obligaţia de a o colecta în perioada 01.02-data înregistrării efective.
În condiţiile în care activitatea este comerţ cu amănuntul ai fi avut obligaţia de a colecta TVA calculată după formula: vânzări x 19/119 şi nu aplicând procentul de 19% la vânzările brute.
Însă alin.5 îţi dă dreptul de a deduce TVA aferent bunurilor aflate în stoc la data înregistrării ca plătitor de TVA, conform prevederilor art.145 ali.11 şi 12, astfel:

(11) Orice persoana impozabila, care a aplicat regimul special de scutire prevazut la art. 152, si ulterior trece la aplicarea regimului normal de taxa pe valoarea adaugata, are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata la data inregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la alin. (12), pentru:
a) bunuri de natura stocurilor, conform reglementarilor contabile, care se afla în stoc la data la care persoana respectiva a fost inregistrata cu platitor de taxa pe valoarea adaugata;
b) bunuri de natura mijloacelor fixe, care au fost achizitionate cu cel mult 90 de zile anterior datei de inregistrare ca platitor de taxa pe valoarea adaugata.
(12) Pentru exercitarea dreptului de deducere prevazut la alin. (11), trebuie îndeplinite urmatoarele conditii:
a) bunurile respective urmeaza a fi folosite pentru operatiuni cu drept de deducere;
b) persoana impozabila trebuie sa detina o factura fiscala sau un alt document legal aprobat care justifica suma taxei pe valoarea adaugata aferente bunurilor achizitionate.
----
În acest caz plata taxei pe care ar fi trebuit să o colectezi este considerată mai degrabă un fel de penalitate pentru faptul că ai declarat cu întârziere.
Corect ar fi ca acea taxă să fie înregistrată astfel:
635=4423
TVA aferentă bunurilor care corespund art.145 alin11 şi 12 se va înregistra în TVA deductibil în luna februarie şi se vor înscrie în luna februarie în decont.
Logic în decont ar trebui cuprinsă doar perioada cuprinsă de la data înregistrării ca plătitor de TVA şi finele lunii respective.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

vranceanua

#3 Mesaj de vranceanua »

TOMAC, mersi mult pentru lamuriri, insa problema se pune acum in felul urmator.... TVA aferent vanzarilor pe luna februarie---(luna in care in mod corect ar fi trebuit sa se faca trecerea la regimul de platitor de TVA, daca nu s-ar fi declarat tarziu depasirea plafonului) --- se poate compensa in decontul pe martie cu TVA aferent stocurilor.... adica sa nu se faca efectiv plata..
spun asta pentru ca am auzit opinii ca acel TVA trebuie obligatoriu achitat ... si nu se poate compensa in decontul lunii urmatoare(personal mi se pare ilogic).

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Trebuie să fi sincer şi să recunosc faptul că nu am avut un astfel de caz şi nici nu ştiu din practică cum anume se procedează la fisc în astfel de situaţii, dar aici e puţin de discutat.
Şi pot face nişte presupuneri:
Organul fiscal poate pretinde plata sumei pe care aveai obligaţia de a o colecta.
Întrebarea este însă în ce cont se va vira. Logic trebuie virată în contul de TVA. Pe de altă parte, dacă virezi suma fără să o înscrii în vre-un decont de TVA vei apărea la fisc cu plată în plus, asta pentru că ei nu ţi-au creat debitul pe nici un document.
Părerea mea este că suma respectivă se achită, dar se şi înscrie în primul decont de TVA la rândul 3.
Uite ce zice la normele de întocmire a decontului (OMFP 256/2004):
ATENTIE: Nu se inscriu in decont:
- taxa pe valoarea adaugata din facturile fiscale de executare silita, de catre persoanele abilitate prin lege sa efectueze vinzarea bunurilor supuse executarii silite;
- diferentele de taxa pe valoarea adaugata de plata constatate de organele de control, pentru care nu este reglementata includerea lor in decont.
Documentele fiscale neevidentiate in jurnalele pentru cumparari sau vinzari, constatate de organele de control fiscal, nu se mai evidentiaza in decont.

Completarea formularului se face astfel:
.....
Acea sumă pe care o poate solicita la plată nu reprezintă diferenţă de TVA. Diferenţe la control înseamnă doar acel TVA reprezentat de TVA înscris eronat ca deductibil sau pentru facturi neevidenţiate în jurnalul de vânzări.
Mai mult noţiunea de "diferenţe stabilite de organele de control", presupune existenţa unui raport de inspecţie fiscală.

...
Rindul 3
- se evidentiaza sumele rezultate din corectarea datelor de la rd. 1 si/sau rd. 2 din deconturile anterioare;
- unitatile furnizoare evidentiaza cu semnul minus taxa pe valoarea adaugata achitata de beneficiari in contul acestora, in baza prevederilor art. 161 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal;
- debitorul inscrie cu semnul minus taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor vandute prin executare silita, pe baza copiei documentului de plata a taxei la bugetul de stat transmis de persoana abilitata prin lege sa efectueze vinzarea bunurilor;
- alte sume pentru care prin normele de aplicare a titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal se prevede colectarea taxei pe valoarea adaugata, fara a fi evidentiate in Jurnalul pentru vinzari.
....
Prin art.152 se spune că organul fiscal solicită plata unei sume la TVA egală cu suma pe care agentul economic avea obligaţia de a o colecta.
Părerea mea este că acea sumă se va include în decont la rd.3 - Regularizări.Eu nu am cunoştinţă despre un alt document fiscal pe baza căruia cei de la fisc să-mi stabilească debit de plată la TVA în astfel de situaţii.
Urmarea este că acea sumă va fi parte în operaţiile efectuate pe decontul de TVA, dar asta nu te exonerează de plată.

Dacă însă cei de la fisc au emis odată cu ocazia înregistrării ca plătitor de TVA, un document fiscal (cel mai probabil o decizie de impunere din oficiu) pentru suma pe care ai fi avut obligaţia să o colectezi, atunci într-adevăr ar suma nu s-ar cuprinde în decontul de TVA şi nu s-ar compensa cu TVA deductibil din acesta. În acest caz debitul ar fi stabilit pe cale administrativă de cei de la fisc în baza acelui document şi nu l-ai putea compensa prin decontul de TVA.
Dacă e aşa atunci ai avea soluţia solicitării la rambursare a sumei negative a TVA pentru sume mai mari de 5000 lei şi odată cu rezolvarea cererii de rambursare să-ţi compenseze organul fiscal acel TVA din suma de rambursat, dacă nu ai achitat-o

Rămâne de văzut ce fel de documente ţi-au emis cei de la fisc.

Îmi pare rău că nu te pot ajuta cu mai mult, dar informaţiile mele în legătură cu astfel de situaţii, după cum vezi sunt limitate şi se bazează mai mult pe presupuneri generate de modul meu de interpretare a codului fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns