plata impozit profit 2010

olmazut297

plata impozit profit 2010

#1 Mesaj de olmazut297 »

Societatile comerciale infiintate in baza Legii 31 vor face plati anticipate ale impozitului pe profit incepand cu 2010? va multumesc anticipat pentru raspuns.

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Cum platim anticipat in 2010 fata de 2009:
- toti contribuabilii IN BAZA DECLARATIEI 101 depusa pentru 2009 platesc anticipat impozit pe profit.
Exemplu:
In decl 101 am avut un impozit anual declarat (contul 691) de 10.000 lei; asupra acestuia se aplica indicele de inflatie de 5% (stabilit prin ordinul 297 publicat in MOF 127/2009), total impozit anual 10.000 x 5 % = 10.500/4 trimestre = 2.625 lei cu titlu de impozit anticipat pentru anul 2010.

Contribuabilii nou-înfiinţaţi vor efectua plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei tranşe de venituri totale, prevăzute la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal recalculat în mod corespunzător pentru perioada impozabilă respectivă.

Organizaţiile nonprofit vor declara şi plăti impozit pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură vor declara şi plăti impozit pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Prin plati anticipate inteleg ca voi plati minim 2.625 lei/trimestrial tot anul 2010 si voi "regulariza" la sfarsitul anului prin declaratia 101.
AM sentimentul ca si in 2010 va trebui sa mai "comparam" inca o cifra:
- cota anicipata cu cota impozitului forfetar si cu ceea ce iese din calcul.
Si asa nu aveam ce sa facem. Eu chiar ma plictiseam.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

scortarum819

#3 Mesaj de scortarum819 »

daca eu pe 2009 in D101 am pierdere si in 2010 merg pe profit cum se face corect acum ? Nu platesc nimic, chiar daca pierderea s-ar recupera din profitul impozabil al trim 1 / 2010 ?

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Cel putin asa spun datele lor.
Nu scapi!
Avem impozitul minim!
:wink:

ferenta

#5 Mesaj de ferenta »

As dori pentru cei care mai dispun de rabdarea necesara, dupa nebunia cu decl.101, sa dezbatem urmatorul aspect, pana vin maimarii nostri cu lamuriri:

O societate platitoare de impozit pe profit, infiintata in iunie 2009, cu pierdere in 2009, nu a platit impozit pe profit ( scutita de la minim).In 2010 ce impozit plateste?

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Plateste minimul/forfetarul. Anticipat nu are pentru ca asa spune sursa ANAF la exceptii.
Excepţii

Contribuabilii nou-înfiinţaţi vor efectua plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei tranşe de venituri totale, prevăzute la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal recalculat în mod corespunzător pentru perioada impozabilă respectivă.
Asta inseamna:
Cota minima este de2.100 lei pe an.
2.100/4=525 cu titlu de plata anticipata.

Si inca ceva:
Totusi prin exceptie, in cazul contribuabililor nou-infiintati, infiintati in cursul anului precedent sau care la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza pierdere fiscala, precum si cei care in anul precedent au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.

Daca contribuabilul a beneficiat in anul precedent de scutiri de la plata impozitului pe profit, conform legii, in anul pentru care se calculeaza si se efectueaza platile anticipate nu mai beneficiaza de facilitatile fiscale respective, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit determinat conform declaratiei 101 privind impozitul pe profit pentru anul precedent, luandu-se in calcul si impozitul pe profit scutit.

Codul fiscal mai prevede si facilitatea conform careia contribuabilii care inregistreaza pierdere contabila la sfarsitul unui trimestru, nu mai au obligatia de a efectua plata anticipata stabilita pentru acel trimestru. (sursa http://www.expertizacontabila.ro/comments/188)

Art. 34 Cod fiscal:

aliniat (1)
Plata impozitului se face astfel:
a) contribuabilii, societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, au obligatia de a plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflatie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, prevazut la art. 35 alin. (1);
b) contribuabilii, altii decat cei prevazuţi la lit. a), au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, daca in prezentul articol nu se prevede altfel. Incepand cu anul 2010, acesti contribuabili urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii mentionati la lit. a).
aliniat (6)
Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.

aliniat (14)
Pentru aplicarea prevederilor alin. (1) lit. a), indicele de inflatie necesar pentru actualizarea platilor anticipate se comunica, prin ordin al ministrului finantelor publice, pana la data de 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectueaza platile anticipate

scortarum819

#7 Mesaj de scortarum819 »

eu inteleg ca doar firmele infiintate in 2010 platesc 2.100/4=525 cu titlu de plata anticipata.

Daca nu gresesc, partea de mai sus "Si inca ceva:
Totusi prin exceptie, in cazul contribuabililor nou-infiintati, infiintati in cursul anului precedent sau care la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza pierdere fiscala, precum si cei care in anul precedent au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.
" se refera la art. 34 alin. 7 care era in vigoare pana la aparitia OUG 34/2009.

Conf. OUG 34, art 34 alin 7 arata acum asa :
"5. La articolul 34, alineatele (7) si 8 se modifica si vor avea urmatorul
cuprins:
"(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevazuti la
alin. (1) nou-înfiintati efectueaza plati anticipate în contul impozitului pe
profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei transe de venituri
totale, prevazuta la art. 18 alin. (3), recalculat în mod corespunzator pentru
perioada impozabila respectiva."

Asa ca pentru mine, raspunsul la intrebarea ce se intampla cu firmele care in 2009 au fost pe pierdere sau micro ramane in aer. Poate ma lamureste cineva :D

eugen01

#8 Mesaj de eugen01 »

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=10473

mai sunt topicuri deschise pe aceasta tema.

ca si rezumat:
Incepand cu ian 2010 nu mai exista microintreprinderi.Deci situatia trebuie analizata d.p.d.v al unui contribuabil platitor (indiferent daca a avut pierdere sau nu).

ferenta

#9 Mesaj de ferenta »

paturcai

#10 Mesaj de paturcai »

Interpretarea de la Finante Valcea.
Legatura a fost pusa la dispozitie de FerentA.
Redau mai jos citatul:
Contribuabilii care, în anul precedent, au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor efectuează plăţile anticipate trimestriale, datorate în contul impozitului pe profit, în sumă de o pătrime din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în anul fiscal precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate. În acest caz, pentru stabilirea plăţilor anticipate se va lua în calcul impozitul pe veniturile microîntreprinderilor înregistrat în contul 698 „Cheltuieli cu impozitul pe venit şi cu alte impozite care nu apar în elementele de mai sus”. Legatura a fost pusa la dispozitie de FerentA.
Acum e atunci: Dupa ce am citit de mai multe ori, de mi s-au strepezit dintii, am constatat ca cei de la Valcea au dreptate in ceea ce privesc microintreprinderile: acestea considera impozitul pe microintrepriunderi ca baza pentru platile anticipate pentru 2010 inmultit cu indicele de inflatie (momentan de 5%).
Nou-infiintatii platesc la nivelul primei transe (2.200/4 x indicele de inflatie) aferenta impozitului minim forfetar din 2009.

ferenta

#11 Mesaj de ferenta »

si atunci revin la nedumerirea mea si anume ca firmele infiintate in 2009,nefiind obligate la plata imp.minim,care au declarat in 2009 la decl.100 suma 0 pt.perioadele de raportare si care au incheiat anul cu pierdere, totusi la ce se raporteaza cand fac platile anticipate pt.2010?

o solutie la care ma gandesc ar fi aceea ca ele sa-si calculeze veniturile la finele anului 2009,(ca doar ceilalti contribuabili in 2009 la aparitia oug 34 asa am procedat, nu?,le-am calculat la 31.12.2008), sa-si stabileasca grila unde se incadreaza pt.imp.minim anual, si de acolo incolo mi se rupe firul gandurilor, adica la platile anticipate mai tin cont de indicele de inflatie sau nu?

zau imi vin sa zic ca unele articole din Codul Fiscal incep sa semene cu un rebus la care noi trebuie sa gasim raspunsurile corecte...

ferenta

#12 Mesaj de ferenta »

sau poate ca totusi raspunsul se regaseste in alin.8,al art.34 din CF asa cum spunea si PaturcaI mai sus si nu inteleg eu?

8. În cazul contribuabililor care în anul precedent au beneficiat de scutiri de la plata impozitului pe profit, conform legii, (sa fie oare incadrate aici si cele scutite de la plata imp.minim?) iar în anul pentru care se calculează şi se efectuează plăţile anticipate nu mai beneficiază de facilităţile fiscale respective, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate, este impozitul pe profit determinat conform declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, luându-se în calcul şi impozitul pe profit scutit.@

mai astept pareri,comentarii,orice care sa ma lamureasca, deoarece patronii (marii dar in acelasi timp saracii patroni ai caror firme merg pe pierdere :cry: ) asteapta sa-i luminez eu ce-i asteapta in 2010

ferenta

#13 Mesaj de ferenta »

indice de inflatie de 3,5% la actualizarea platilor anticipate imp.profit 2010

http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=18338

Scrie răspuns