tva servicii

rotarua478

tva servicii

#1 Mesaj de rotarua478 »

o societate din Germania, a vandut un echipament (un ecran mare) unei societati din Romania. Firma din Germania ne-a angajat pe noi (a treia firma), sa instalam pentru ei acest echipament la firma din Romania.
Intrebarea mea este , daca factura pentru serviciile prestate care societatea din Germania trebuie emisa cu Tva.

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

rotarua478

tva servicii

#3 Mesaj de rotarua478 »

Serviciile legate de bunurile imobile?
Trebuie sa instalez aceste ecran intr-o sala a unui dispecerat, mai precis intr-o cladire, si nu imi dau seama daca intra in categoria serviciilor legate de bunuri imobile.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Nu intră în acea categorie.

rotarua478

tva servicii

#5 Mesaj de rotarua478 »

Multumesc frumos pentru raspuns, m-am mai linistit.
As mai avea o intrebare, ce trebuie sa ii scriu pe factura de servicii la rubrica TVA, la ce articol ma incadrez. Insist cu aceasta rugamintea deoarece si firma de contabilitate care ne tine actele si ANAF-ul mi-au spus ca se incadreaza la art 133 (4) (a) din Codul Fiscal

tomac

#6 Mesaj de tomac »

În norme la art.133 alin.4 se spune că intră în această categorie și lucrările de încorporare a bunurilor mobile în bunurile imobile, devenind astfel din bunuri mobile în bunuri imobile.
Eu am dubii legate de expresia "încorporare". Un ecran poate fi montat pe un perete fără a fi neapărat încorporat.
Din acest punct de vedere, dacă se consideră că ecranul este încorporat în clădire, da, montarea unui ecran într-o clădire, poate fi considerată o lucrare de încorporare a unui bun mobil într-unul imobil.

În acest caz, se aplică art.133 alin.4 lit.a, serviciu ce nu se declară în D90 fiind o excepție de la regula generală și care are locul prestării în România.

rotarua478

tva servicii

#7 Mesaj de rotarua478 »

Daca mergem pe varianta ca nu se "incorporeaza" intr-un imobil, ce ma sfatuiti sa trec la pozitia tva de pe factura, la ce articol se incadreaza aceasta operatie. Partenerul din Germania caruia ii facturez aceste servicii imi face trimitere la "Article 2 of Directive 2008/8/EC which modifies Article 44 of the Directive 2006/112/EC".

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Cu scuzele de rigoare pentru întîrziere:
Directiva 112/2006, art.44
Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană și-a stabilit sediul activității sale economice. Cu toate acestea, în cazul în care aceste servicii sunt furnizate către un sediu comercial fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât sediul activității sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu comercial fix. În absența unui astfel de loc sau sediu comercial fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primește aceste servicii își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită.
Adică exact art.133 alin.2 din CF al RO:
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
Acum reluînd puțin discuția:
- dacă se merge pe ideea de "încorporare" atunci locul prestării este în RO și se facturează ca atare, operația nu se declară în recapitulativă
- dacă nu se încorporează în clădire și nu discutăm despre servicii exceptate de la regula generală, deci nu se încadrează la 133 alin.4, atunci locul prestării nu este în RO pentru că se aplică regula generală de la art.133 alin.2

Problema este cum anume se consideră operațiunea respectivă. Eu nu aș merge pe ideea de servicii legate de bunurile imobile pentru că ar însemna că și un monitor LCD ce are posibilitatea de a fi montat pe un stand sau un suport fixat pe un perete s-ar încorpora în clădire ceea ce după mine e fals. Încorporarea bunurilor mobile în cele imobile poate fi de exemplu: montarea de corpuri de iluminat, corpuri sanitare (rezervoare de apa încorporate în perete de exemplu), etc. Un ecran poate fi pus pe un stand independet, fixat pe perete și nu încorporat efectiv în perete.

Scrie răspuns