Lamuriri - pfa

Chestiuni specifice programului SAGA PS
Mesaj
Autor
stanculescuc
Mesaje: 22
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Lamuriri - pfa

#1 Mesaj de stanculescuc »

Am nevoie de catava lamuriri referitor la un pfa cu cod caen 4322-lucrari de instalatii sanitare,de incalzire si de aer conditionat -a optat pt.norma de venit, lucreaza si cu persoane fizice-intrebare: are nevoie de casa de marcat?trebuie sa foloseasca registru de incasari si plati, numerotat , snuruit si inregistrat la finante?Multumesc.

eugen01
Mesaje: 7020
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

#2 Mesaj de eugen01 »

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... asa+marcat

1.Da.(referitor la casa de marcat, legislatie/explicatii in link-ul de mai sus)
2.Da.(referitor la RJIP legislatie omfp 1040 / 2004)

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#3 Mesaj de vinczellero »

1.nu e chiar asa !!! daca ai optat pentru norme de venit nu ai obligatia sa organizezi si sa conduci contabiliatea conf.art.49 alin.8 din Codul Fiscal si ca urmare nu trebuie sa completezi niciun registru si nu te intereseaza facturile ,chitantele sau alte asemenea documente !!!
2.in ce priveste casa de marcat aceasta e obligatorie daca vinzi si prestezi servicii direct catre populatie !
oricum se cam bat ,,cap in cap'' legile din tara asta !!!

eugen01
Mesaje: 7020
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

#4 Mesaj de eugen01 »

am dat o gugaleala..si se pare ca v are dreptate ...daca s-a optat pentru Norma de venit, nu e obligatorie tinerea contabilitatii.Imi cer scuze pentru inducerea in eroare :oops:
Ultima oară modificat Vin Mar 26, 2010 10:10 pm de către eugen01, modificat 1 dată în total.

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#5 Mesaj de vinczellero »

asta e ai omis eugen ...nici o problema din cauza asta suntem aici pe forum sa ne corectam si sa invatam lucruri noi ! eu invat foarte multe de pe acest forum si tin sa aduc multumiri tuturor celor care ma juta si m-au ajuta !!!! vreau sa ajut cu tot ce stiu si sa fiu ajutat cand e nevoie !!!

dar referitor la norme de venit sau partida simpla exista si posibilitatea optiunii ...adica : daca esti cu norma de venit poti sa optezi sa ti si contabilitatea in partida simpla ,asa zice legea !!! oricum daca ai optat pentru norme de venit nu ai nevoie de contabilitate si niciun registru dar eu sfatuiesc pe cine functioneaza cu norme de venit sa isi tina totusi in parelel toate documentele pe care le emite sau le primeste pentru a-si face o imagine despre ce poate realiza intr-un an de zile de exemplu .
Oricum si daca optezi pentru patdida simpla e ok daca ai cheltuieli pe care le poti deduce ...ex: masina ,cheltuieli sediu ,amortizari ,combustibil etc. important este sa sti ce faci si sa iti faci un calcul inainte sa optezi pentru ceva !!! pentru ca nu cred ca iti convine sa nu faci bani dar totusi fiind la norma de venit sa platesti impozit !!! si aici e o portita pentru ca daca INCASARI -PLATI ,va fi pe minus ,adica PLATI mai multe deci mergi pe pierdere ,fiind PFA nu platesti impozit minim !!! deci poti functiona la fel ca o societate numai ca nu poti avea angajati ,si daca ai pierdere nu platesti minim forfetar !!!! :x
si pe urma e o adevarata discutie cum ,de ce ,in ce mod ,si la ce foloseste PFA-ului ....anume TVA-UL !!!! :roll: dar asta e o alta discutie !!! toate astea au fost ca fapt devers si nu trebuie sa se orienteze cineva dupa ce zic !!! sunt idei !!!! pa

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#6 Mesaj de tomac »

Am o mica observatie: chiar daca o persoana fizica impusa la norma de venit nu are obligatia conducerii evidentei in partida simpla, conform OMFP 1040/2004, are totusi obligatia de a conduce evident oricaror operatiuni ce sunt scutite sau impozabile din punct de vedere al TVA, chiar daca este neinregistrat in scopuri de TVA.Aceasta evidenta este solicitata de art.156, precum si de textul normelor de aplicare a art.152 alin.6 din CF.
Astfel, conform pct.62 din norme:
In normele de aplicare al Art. 152 al.6 scrie: 62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.
Mai mul, la art.156 e si mai clar:
Art.156 CF, alin.1 scrie:Persoanele impozabile stabilite în România trebuie să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii lor economice.
Iar persoana impozabila, din punct de vedere al TVA:
Conform art.127 alin.1 din CF scrie: Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

patrum601
Mesaje: 102
Membru din: Mie Mar 05, 2008 12:00 am

#7 Mesaj de patrum601 »

Cheltuielile PFA cu cota de 31,3 % platita la Casa De Pensii sunt deductibile ?

eugen01
Mesaje: 7020
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

#8 Mesaj de eugen01 »

Art.21.CF (Cheltuieli)

(2) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si:
b) cheltuielile efectuate, potrivit legii, pentru protectia muncii si cheltuielile efectuate pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale;
c) cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale, potrivit legii, si cheltuielile cu primele de asigurare pentru asigurarea de riscuri profesionale;

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#9 Mesaj de vinczellero »

62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.

--din textul legii rezulta
au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere................nu stiu daca intra in discutie persoana fizica autorizata pentru ca e intreprindere mica !!!! si oricum nu vad cine o sa iti ceara evidenta livrarilor si cumpararilor atata timp cat statul ti-a stabilit un impozit garantat in plata prin intermediul normelor de venit !!!!
stiu ca te-ai referit la TVA ,,tomac'' dar totusi in lege e vorba de persoane impozabile asa cum ai zis sau de persoanele impozabile care au regim special de scutire a TVA . ....nu cred ca e cazul sa ne facem probleme si sa complicam situatia in cazul PFA-ului daca statul imi fixeaza o suma de plata si eu o platesc prin norme de venit !!!
eu am specificat ca e bine sa se tina evidenta chiar daca impozitul se stabileste prin norme de venit ..dar asta din perspectiva intreprinzatorului si nu a statului !!!

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#10 Mesaj de apetrem »

Sa nu amestecam notiunile si termenii ca iese o abrambureala ...

PFA este o "persoana impozabila" aflata sub regimul special de scutire definit la art. 152.
Este "intreprindere mica" numai si numai din prisma acestui articol.
Nu are legatura cu acelasi termen definit in alte legi.

La fel si cu norma de venit, notiune valabila doar in scopul impozitului pe venit.
Norma de venit nu are nici o legatura cu TVA si evidenta in scop de TVA.

Pentru cine a depasit plafonul de scutire si nu s-a inregistrat ... eu zic ca trebuie sa-si faca probleme ...
Marian Apetre

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#11 Mesaj de vinczellero »

dar daca eu nu tin evidenta contabila asa cum zice Codul Fiscal ,art.49 ,alin.8 ,cum imi tin evidenta cifrei de afaceri care daca depaseste 35.000 euro ,devin platitor de tva ??? nu are nicio logica ,pentru ca evidenta inseamna tinerea tuturor documentelor la zi !!! eu nu am zis ca are legatura TVA-ul cu norma de venit ,dar daca legea zice ca pot sa nu tin evidenta contabila ,asta inseamna ca nu o sa tin evidenta cifrei de afaceri !!! se cam bat cap in cap art.49 ,alin.(8) cu art.152 si pct.62 alin.1 din normele de aplicare a acestuia ,din Codul Fiscal !!!
poate aveti dreptate dar sa nu uitam ca exista si art.51 care se refera la faptul ca poti opta sa ti contabilitatea in partida simpla si sa determini venitul net chiar daca esti la norme de venit si trebuie sa o faci 2 ani ....eu zic ca in cazul asta fiind inregistrat la norme de venit si ai optat si pentru partida simpla atunci implicit ti evidenta contabila si stabilesti cifra de afaceri !!!!

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#12 Mesaj de apetrem »

Iar amestecam ...
Art.49 este la un alt capitol din CF.
Pentru TVA mergem pe la art. 155-156
Marian Apetre

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#13 Mesaj de vinczellero »

apetrem ....am sunat la asistenta contribuabil si m-au sfatuit sa tin totusi evidenta chiar daca sunt la norme de venit pentru orice risc ...ai avut dreptate ...dar mi-au spus ca si eu am dreptate ca se bat cap in cap articolele respective din lege si ca trebuie noi reglementari ...pentru ca e absurd sa zica intr-un art. sa nu ti evidenat contabila si apoi prin alt art.referitor la tva sa zica ca de fapt trebuie sa ti evidenata!!! eu iti multumesc oricum ,,apetrem'' pentru colaborare !!!

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#14 Mesaj de vinczellero »

stiu ca e alt capitol ...dar si tva-ul si impozitul se reflecta in evidenat contabila ...asta am vrut sa zic !!! multumesc !!!

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#15 Mesaj de apetrem »

Nu se bat de loc cap in cap ...

Una este evidenta "contabila" in scopul determinarii impozitului pe venit,
care insemana Reg.de incasari si plati, reg. inventar, etc, vezi omfp.1669/2007.

Alta este evidenta "in scop de tva" care insemna Jurnal de cump, Jurnal de vanzari, etc,
vezi omf. 1372/2008.
Marian Apetre

Scrie răspuns