Franciza auto 100 eur

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
promovest96

Franciza auto 100 eur

#1 Mesaj de promovest96 »

Buna

la un autoturism al firmei s-a rupt trapezul intr-o gropita, incercand sa evite o coliziune cu un alt autoturism. Masina are asigurare casco.
Noi platim o franciza de 100 eur in caz de dauna , restul plateste asiguratorul. Serviceul auto ne-a emis o factura pe care e facturata franciza de 100 eur. Diferenta o achita asiguratorul direct serviceului deoarece exista acord incheiat intre acestea doua. Cum sa inregistrez factura de franciza?Ce NC sa folosesc?
Am apelat la o firma de tractare care ne-a emis o factura pe care eu o am doar in copie, originalul e la CASCO. De pe aceasta nu pot deduce TVA-ul daca e in copie?

Un weekend placut va doresc!

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Facturile aferente unei asigurari chiar daca poarta la cumparator numele firmei care va beneficia de dauna NU SE INREGISTREAZA IN CONTABILITATE. De ce? Pentru ca voi primi prin virament bancar o despagubire. Eu platind CASCO sunt in situatia fericita in care masina care se repara nu presupune un efort (cheltuiala) din partea mea, efectul fiind un venit.
Venitul din despagubire se trece pe venituri si este impozabil (pentru ca, repet potrivit contabilitatii cheltuielile sunt recunoscute in contabilitate in masura in care aduc venituri). Daca eu trec pe cheltuieli factura pe care a luat-o asiguratorul si pimesc banii prin Banca rezulta ce? Ca am reparat-o prin forte propri ceea ce nu este adevarat.
Franciza este in legatura cu asigurarea deci se conteaza firesc cu acelasi cont 613. Factura se trece la intrari si se conteaza cu contul 613.
Factura de tractare (nu stim daca s-a achitat de catre pagubit) in copie nu poate fi nici macar inregistrata in contabilitate pentru ca actele care se inregistreaza in contabilitate sunt numai acte originale.
Daca ati achitat tractarea luati legatura cu asiguratorul si solicitati sa vi se trimita banii pe care i-ati platit furnizorului de servicii (cel care v-a tractat masina).
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

promovest96

#3 Mesaj de promovest96 »

Ok, nu stiam ca nu se inregistreaza factura , nu ma mail ovisem de situatii de acest gen. Multumesc pentru lamurire. O zi buna!

mandeala464

#4 Mesaj de mandeala464 »

Facturile de la service se integistraza in contab in contul 6588 iar cand primiti banii de la soc de asig in 7588( toate fara TVA .) Exista o precizarea a Min finantelor in care sunt exemplificate mai multe spete referitoare la asig si inreg in contab. Cautati-o pe internet . Eu nu o gasesc in acest moment .

neagm580

Re: Franciza auto 100 eur

#5 Mesaj de neagm580 »

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: am o factura de la un service auto emisa pe firma la care lucrez in suma de 10.000 ron,insa am un bon doar pe suma de 430 ron ,reprezentand fransiza .
Consider ca nu ar trebui sa ma incarc cu factura de mai sus, atata timp cat e suportata clar cheltuiala de catre asigurator (doar de aceea platim CASCO ), insa nu stiu daca e ok sa inreg doar fransiza in contul 613,avand in vedere ca nu este emisa factura pt aceasta,ci numai bon fiscal.
Cum priviti problema?
Multumesc anticipat,

Scrie răspuns