Buna ziua, am si eu o probleme am cumparat ambalaje la pretul de 3 lei kg o parte din cantitate s-au deteriorat si l-am vandut unei firme de preluare deseuri la pretul de 1 leu /kg. Intrbarea este cum inreg. in conta deiferenta de 2 lei dintre pretul de achizitie si pretul de vazare a ambalajului rebut. Am inteles ca se inreg. pe cheltuieli nedeductibile fiscal, ma intereseaza mai exact nota contabila (6588.1 = 381 ?????).
Va multumesc,
Cum inregitrez diferenta pret produse reziduale ?
o parere gasiti si aici
-
scopul nostru in contabilitate nu este sa gasim doar ce este si ce nu este deductibil , ca si cheltuieli , nu trebuie sa aruncam toate sumele intr-un cont si sa le consideram nedeductibile !!! faptul ca le recunoastem nedeductibile deriva din legislatie ,ca si fiscalitate ...dar contabil (gestiune)deductibilitatea se poate reflecta si prin corespondente intre venituri si cheltuieli !!! (ma refer strict la partea de operatiune si miscare care intervine la un moment dat ) o cheltuiala poate fi anulata de un venit cu aceeasi valoare in cadrul unei miscari de stocuri in gestiune ...exceptie este atunci cand societatea are obiectul principal de activitate comertul !!! in cazul nostru este o vanzare ocazionala de ambalaje care s-au depreciat !!! dar daca firma cumpara si vinde ambalaje cu amanuntul atunci se schimba problema !!!
puteti proceda astfel : (O PARERE )
1.achizitie ambalaje 1000 buc x 3 ron = 3000 ron
381 =401 3.000
2.depreciere ambalaje ,o parte din ele , 500 buc pana la pretul de 1 ron
--- ajustari pentru depreciere la 500 buc x 1 ron =500 ron
6814= 398 500 ron
3. vanzare ambalaje
461 = 708 500 ron
4.descarcare gestiune ambalaje vandute
608= 381 500 ron
5.incasare debitori diversi
5311,5121=461 500 ron
6.anulare ajustari depreciere
398 = 781 500 ron
INCHIDERE CONT VENITURI SI CHELTUIELI
121 = 6814 500
121 = 608 500
781 = 121 500
708 = 121 500 SOLD CONT 121 PT.ACEASTA OPERATIUNE ESTE ,,0''
PENTRU CA NU POT OBTINE PROFIT DACA VAND SUB PRETUL DE ACHIZITIE ,DAR NU REPREZINTA NICI PIERDERE PENTRU CA DEPRECIERILE AU AVUT LOC DIN CAUZA ,SA ZICEM MANIPULARII FRECVENTE A AMBALAJELOR SI ACESTEA SE DETERIORIAZA !!! ACEASTA DEPRECIERE ESTE EVIDENTIATA PENTRU A SPECIFICA CU CALRITATE SI INTR-O IMAGINE FIDELA ,ASA CUM CERE TEORIA CONTABILA TOATE MISCARILE CU PRIVIRE LA STOCURI SI PENTRU A OFERI INFORMATIILE NECESARE STABILIRII CU EXACTITATE A SITUATIEI PATRIMONIULUI !!!
SPER CA ATI INTELES ! ASTA E EXPLICATIA LA CARE M-AM GANDIT !!! ASTEPT SI ALTE PARERI !!!
puteti proceda astfel : (O PARERE )

1.achizitie ambalaje 1000 buc x 3 ron = 3000 ron
381 =401 3.000
2.depreciere ambalaje ,o parte din ele , 500 buc pana la pretul de 1 ron
--- ajustari pentru depreciere la 500 buc x 1 ron =500 ron
6814= 398 500 ron
3. vanzare ambalaje
461 = 708 500 ron
4.descarcare gestiune ambalaje vandute
608= 381 500 ron
5.incasare debitori diversi
5311,5121=461 500 ron
6.anulare ajustari depreciere
398 = 781 500 ron
INCHIDERE CONT VENITURI SI CHELTUIELI
121 = 6814 500
121 = 608 500
781 = 121 500
708 = 121 500 SOLD CONT 121 PT.ACEASTA OPERATIUNE ESTE ,,0''
PENTRU CA NU POT OBTINE PROFIT DACA VAND SUB PRETUL DE ACHIZITIE ,DAR NU REPREZINTA NICI PIERDERE PENTRU CA DEPRECIERILE AU AVUT LOC DIN CAUZA ,SA ZICEM MANIPULARII FRECVENTE A AMBALAJELOR SI ACESTEA SE DETERIORIAZA !!! ACEASTA DEPRECIERE ESTE EVIDENTIATA PENTRU A SPECIFICA CU CALRITATE SI INTR-O IMAGINE FIDELA ,ASA CUM CERE TEORIA CONTABILA TOATE MISCARILE CU PRIVIRE LA STOCURI SI PENTRU A OFERI INFORMATIILE NECESARE STABILIRII CU EXACTITATE A SITUATIEI PATRIMONIULUI !!!
SPER CA ATI INTELES ! ASTA E EXPLICATIA LA CARE M-AM GANDIT !!! ASTEPT SI ALTE PARERI !!!
Sunt de acord, mai ales cu afirmatia
Aceastea isi au rost daca in urma unei evaluari constat o depreciere temporara a valorii ambalajelor. Iar evaluarea nu este conditionata neaparat de vinzare. Se inregistreaza provizion de depreciere pentru a reflecta valoarea economica a stocului de ambalaje.
Daca fac aceasta evaluare si constat deprecierea, da pot inregistra si acel provizion, ce nu va fi deductibil fiscal.
Daca insa nu fac o evaluare a stocului de ambalaje ci doresc sa vind o parte din ele si pretul convenit cu partenerul este inferior valorii de intrare nu e nicio problema in a inregistra pe costuri costul lor si pe venituri pretul obtinut din vinzare pentru ca nu se pune problema nedeductibilitatii.
Nu sunt de acord, 100%, la monografie, cu inregistrarile 6814=398 si 398=781.Nu sunt de acord, nu ca nu s-ar face ci pentru ca nu-si au rostul in orice situatie.vinczellero scrie: nu trebuie sa aruncam toate sumele intr-un cont si sa le consideram nedeductibile !!! faptul ca le recunoastem nedeductibile deriva din legislatie ,ca si fiscalitate
Aceastea isi au rost daca in urma unei evaluari constat o depreciere temporara a valorii ambalajelor. Iar evaluarea nu este conditionata neaparat de vinzare. Se inregistreaza provizion de depreciere pentru a reflecta valoarea economica a stocului de ambalaje.
Daca fac aceasta evaluare si constat deprecierea, da pot inregistra si acel provizion, ce nu va fi deductibil fiscal.
Daca insa nu fac o evaluare a stocului de ambalaje ci doresc sa vind o parte din ele si pretul convenit cu partenerul este inferior valorii de intrare nu e nicio problema in a inregistra pe costuri costul lor si pe venituri pretul obtinut din vinzare pentru ca nu se pune problema nedeductibilitatii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
eu am raspuns la strict la intrebare !!! pot sa inregistrez deprecierea numai in momentul in care vand !!! care e problema ca o constat atunci?in rest aveti dreptate dar eu doar am incercat sa fiu concret si sa raspund clar intrebarii puse in prima faza !!! este evident ca legat de depreciere sunt si alte discutii !!! va multumesc pentru observatie !!!