ore platite prin conventii civ

romani473

ore platite prin conventii civ

#1 Mesaj de romani473 »

este o regula ore suplimentare platite prin conventii civile sa fie calculate la suma bruta sau neta?
IoanaR

septimiuv

#2 Mesaj de septimiuv »

conventia civila nu exista
exista contract civil, contract care se incheie pentru o anumita activitate, spre exemplu, inchei un contract cu cineva sa imi zugraveasca sediul social, nu conteaza cate ore lucreaza, teoretic, conteaza ca primeste banii pentru activitatea prestata
concecinta este ca nu intra in discutie orele suplimentare in cazul unui astfel de contract :wink:

romani473

#3 Mesaj de romani473 »

multumesc
IoanaR

gherghelescur

#4 Mesaj de gherghelescur »

deci nu poate fi vorba sa inchei un contract civil cu caracter permanent sa zic asa?

adica la un ong , in loc de salariu sa incheie prestare servicii -e vorba de directorul general, sa nu mai aiba carte de munca , ci contract civil, eu am incercat sa-i explic caci cred ca nu se poate, dar e cineva mai in varsta si nu prea coopereaza la faze din astea....

dar contabilul angajat la ong?poate sa-i fac ocntract de prestari servicii?

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Nu. Orice contract ce presupune o activitate prestată cu caracter de continuitate riscă să fie tratată ca muncă salarială mascată.
De regulă, contractele civile se întocmesc pe obiective, pentru o prestație unică.

Inițial în Legea 131/1999 exista stipulată convenția civilă, dar legea s-a modificat şi prevederile legate de convenții civile au dispărut din această lege

Ca urmare rămân doar contractele civile prevăzute de codul civil. Dar legat de astfel de contracte
În codul civil există doar contractele privind locațiunea lucrărilor (Codul civil - art. 1.470-1.490).
Acestea, conform art.1470 sunt:
1. cea prin care persoanele se o­bligă a pune lucrările lor în serviciul altora;
2. cea a cărăușilor și a căpitanilor de corăbii, care se însărcinează cu transportul persoanelor sau al lucrurilor;
3. cea a întreprinzătorilor de lu­crări.

Practica judecătorească și autori­tă­țile fiscale cât și cei de la ITM consideră că un asemenea contract este posibil doar pentru o prestație unică, ocazională, şi nu pentru activități regulate, desfășu­ra­te pe o perioadă de timp nelimitată sau mai lungă decât cere prestația respectivă.

Conform art. 1.471 din Codul Civil:"nimeni nu poate pune în serviciul altuia lucrările sale decât pentru o întreprindere determinată sau pe un timp mărginit".
Ca urmare condițiile im­puse de lege sunt:
- serviciul prestat să fie determinat
- executat prin­tr-o singură prestație, sau timpul pentru care prestează serviciul res­pec­tiv să fie limitat.

În practică, legat de aceste aspecte, s-a reținut că trebuie să fie vorba de o singură prestație care să dureze exact cât este necesar pentru a o duce la bun sfârșit. De e­xemplu, pentru un instalator, exact cât să repare sau să instaleze ceva.
Tot în ideea de a nu masca raporturi de muncă prin convenție civilă, în practică s-a mai reținut că nu se pot încheia astfel de convenții pentru activități care fac parte din obiectul de activitate principal sau secundar al firmei.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

#6 Mesaj de apetrem »

La cele de mai sus se adauga si prevederile de la pct. 67 din Norme
unde sunt definite veniturile de natură salarială (dependente):

... sunt venituri din activităţi dependente, dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:
1. Părţile care intră în relaţia de muncă, stabilesc de la început:
- felul activităţii,
- timpul de lucru şi
- locul desfăşurării activităţii;
2. Partea care utilizează forţa de muncă pune la dispoziţia celeilalte părţi mijloacele de muncă, cum ar fi:
- spaţii cu înzestrare corespunzătoare,
- îmbrăcăminte specială,
- unelte de muncă şi altele asemenea;
3. Persoana care activează contribuie numai cu prestaţia fizică, nu şi cu capitalul propriu;
4. Plătitorul de venituri suportă cheltuielile de deplasare în interesul serviciului ale angajatului;
5. Persoana care activează lucrează sub autoritatea unei alte persoane şi este obligată să respecte condiţiile impuse de aceasta.
Marian Apetre

popescuc314

Re: conventie civila responsabil financiar fonduri structura

#7 Mesaj de popescuc314 »

Am citit discutiile referitoare la incheierea de conventii civile.Am si eu un caz ,lucrez la un ONG care a primit fonduri structurale PSODRU ,care ar vrea sa angajeze contabil cu conventie civila,este legal avand in vedere ca acest contabil lucreaza oricum cu C.I.M. cu norma intreaga in alta parte si oricum se vor plati CAS,somaj si imp.pe venit.la stat.In plus activitatea la ONG este o activitate voluntara (acesta este scopul unui ONG) chiar daca munca contabila este o activitate cu caracter repetitiv.Cei aflati in aceasta situatie cum ati procedat, ati angajat cu C.I.M. sau conventie civila?

herganiec

Re: ore platite prin conventii civ

#8 Mesaj de herganiec »

trebuie contract de munca partial, nu merge cu conventie civila.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

popescuc314

Re: ore platite prin conventii civ

#9 Mesaj de popescuc314 »

multumesc.

Scrie răspuns