co

stanc678

Re: co

#16 Mesaj de stanc678 »

Pana acum eu lucram de mana si nu stiam ca angajatorul trebuie sa acorde aceasta indemnizatie ptr CO, asadar am calculat salariul normal, ca si cum angajatul ar fi fost la lucru. Asta s-a intamplat anul trecut in iunie. Mai pot face ceva sau nu e grav daca las asa!

balazse

#17 Mesaj de balazse »

Daca un control de la ITM sau angajatul nu va sesiza acest lucru atunci nu o fie problema.
De altfel plata indemnizatiei de concediu inainte de plecare in concediu cu 5 zile nu prea se respecta nici unde.
Gandeste-te ca cineva pleaca in concediu pentru 1 zi si inainte cu o zi iti face cererea. Efectiv nu ai cum sa faci plata inainte cu 5 zile.

stanc678

#18 Mesaj de stanc678 »

Daca in contractul individual de munca nu se vorbeste absolut nimic de aceasta indemnizatie iar contract colectiv de munca nu am, tot este obligatoriu sa o acord.

balazse

#19 Mesaj de balazse »

Asta a fost o intrebare?
Daca da, atunci raspunsul este ca te obliga codul muncii si contractul colectiv de munca la nivel national.
Nu inteleg de ce nu vrei sa acorzi in totalitate drepturile banesti ale salariatului.
Faptul ca nu stiai cum trebuie calculat corect nu inseamna ca nu trebuie sa platesti angajatului salariul cuvenit.

stanc678

#20 Mesaj de stanc678 »

Nu, problema e alta, eu vreau sa acord toate drepturile salariatului mai ales ca salariatul in cauza sunt chiar eu, deci am tot interesul , treaba este ca dupa discutia de azi de pe forum am vorbit cu o doamna care lucreaza in resurse umane si mi-a spus ca nu exista asa ceva si daca nu am nimic trecut in ctrc indiv de munca si nu am nici ctrct colectiv de munca, nu am dreptul la o asemenea indemnizatie. Tot ce vreau eu este sa fac corect deoarece nu am experienta si vreau sa fac asa cum e legal si corect!

fagarasa176

#21 Mesaj de fagarasa176 »

Stimate domn/a stanc678 cred ca din punct de vedere al exprimarii eu si colegii mei am fost destul de expliciti legat de aceasta problema...
Cat despre doamna de la resurse umane.....am si eu in firma un "exemplar" de genu....asa ca mai bine lipsa
Transmitei domanei "resurse umane" ca un contract individual trebuie sa cuprinda anumite specificatii minime din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL
Adica...citez:
ART.101. - Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca.
Iar ART.59 din acelasi CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL zice asa:
ART.59. - (1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Toate cele bune :wink:
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

stanc678

#22 Mesaj de stanc678 »

Va multumesc f mult si apreciez ca ati incercat sa imi demonstrati cu material legal ca doamna respectiva nu are dreptate. e foarte greu pentru ca atunci cand esti la inceput poti fi influentat de orice om. Chiar daca acela este stapan sau nu pe cunostintele lui! Oricum va multumesc f mult si sper ca intr-o zi sa pot ajunge si eu ca si voi sa dau sfaturi altora !

balazse

#23 Mesaj de balazse »

Sa lamurim. Nu diferenta de salar este indemnizatia de concediu.
Indemnizatia de concediu de odihna se calculeaz conform legislatiei in vigoare. Daca doamna de la resurse umane a uitat sa citeasca codul muncii in ultimii ani, atunci ar trebui sa reciteasca art.145 din codul muncii:
Art. 145. - ″(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.″ (O.U.G. nr.65/2005)
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

fagarasa176

#24 Mesaj de fagarasa176 »

balazse scrie:Daca doamna de la resurse umane a uitat sa citeasca codul muncii in ultimii ani
Nu vreau sa fiu cârcotaş, dar se pare ca doamna isi cam ia banii degeaba....
Nu de alta dar decat sa dea sfaturi eronate mai bine tace din gura. :mrgreen:
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

stanc678

#25 Mesaj de stanc678 »

e pacat caci astfel sunt indusi in eroare cei ca mine!

balazse

#26 Mesaj de balazse »

Important este ca acum stii cum trebuie procedat si baza legala. :D

vargaa

#27 Mesaj de vargaa »

Cate zile trebuie sa contina primul concediu de odihna din an? 15 zile lucratoare?

septimiuv

#28 Mesaj de septimiuv »

1 zi
daca ia fractionat concediul, o "fractie" trebuie sa aiba 15 zile, poate fi si ultima

vargaa

#29 Mesaj de vargaa »

Bun...deci nu e obligatoriu sa fie 15 zile acum! MUltumesc mult pt raspuns si promptitate!

septimiuv

#30 Mesaj de septimiuv »

daca acum inseamna ultimele zi le de concediu, cam e obligatoriu
atentie la calcul, daca are de luat 21 si ii dai 7 prima data, a doua oara nu mai are 15 :lol:

Scrie răspuns