Pensionare medicala
Pensionare medicala
Buna ziua, am si eu o rugaminte la aceeia dintre dumneavoastra care au mai pensionat medical ............... am primit de la o angajata, dupa ce a stat in medical mult cam trei luni o decizie de pensionare medicala .... eu ce fac ii inchid pe baza acelei decizii dar cu ce data ca am decizia medicala cu 26.07.2010 (data ivirii invaliditatii) si ea are medical pana pe 31.08.2010.
Re: Pensionare medicala
Exact problema asta o am si eu cu un baiat, cei de la ITM mi-au spus ca pe baza certificatului de incadrare in grad de handicap sa-si faca o cerere catre firma cum ca se pensioneaza, cerere care se depune la ITM. Cei de la ITM ii inchid cartea de munca si cand o sa-i vina decizia finala ii se desface contractul de munca cu 55B. Intre data cereri si data deciziei mi-au spus sa nu-l pontez ca defapt el nu mai ii nici in concediu medical nici la lucru nu-i. Iar daca tu ai concediu medical ala trebuie inregistrat automat ca se plateste.
-
Se face adresa catre ITM prin care societatea solicita inchiderea cartii de munca in vederea pensionarii pe caz de boala, se anexeaza copie dupa decizia comisiei medicale, pentru adresa respectiva au un formular tip al lor. Contractul de munca nu se incheie pana nu vine decizia de la casa de pensii, atunci se face raportarea retroactiv privind incetarea activitatii. Incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de medical nu se mai ponteaza pentru ca, logic, omul este bolnav si nu mai poate lucra dar nici nu se da afara pentru ca nu ai baza legala (aici vad totul in ceata, dar ma rog asta este), deci este fara activitate. La sosirea deciziei se raporteaza incetarea activitatii (aici avem motive sa ne bucuram pentru ca dureaza cam 4, 5, 6, luni pana vine...) si se si face de fapt.
Multumesc mult pentru raspuns montogp957 dar mai am inca o nelamurire mica si anume daca o pastrez in statul de plata pe 0 pana vine decizia de la Casa de pensii si mii de multumiri inca o data.
Ioana
Ioana
am avut caz similar si sfatul celor de la ITM a fost incetarea cu 55b cu data inchiderii cartii de munca.La mine inchiderea a fost in 27 iulie si decizia a fost emisa in 23 oct.incepand cu 1 august.Deci daca as fi pastrat-o era si salariat si pensionar....
-
Se poate si asa dar parerile sunt impartite, din punct de vedere legal incetarea activitatii pe motivul pensionarii nu se poate face pentru ca nu avem baza legala dar si cu 55b daca o facem nu e in regula pentru ca s-a depus o cerere la itm din partea societatii prin care am solicitat inchiderea cartii de munca pentru pensie de invaliditate, deci se cam bat cap in cap, parerea mea este ca salariatul are contractul suspendat pe perioada pana ii vine decizia si nu mai apare in stat, eu am completat ca si data de incetare la ultima zi de lucru, oricum el nu mai lucreaza si nu mai realizeaza venituri ca sa am ce raporta. Peste 2,3,4,5...luni cand ii vine decizia completez baza legala depun si revisalul atunci si cu d-zeu sfantul, ca asa-i legea in Romania facuta cu...
Eu am avut un caz, si am desfacut contractul cu ultima zi de concediul medical 30 Iunie 2010, decizia am primit-o inainte de 30 iunie,data ivirii invaliditatii 20 mai 2010(cand a aprobat comisia).Am dus desfacerea cu art.56 lit.d, revisalul si a fost OK
-
Daca societatea la care este angajata nu i-a platit darile catre stat, iar femeia este in concediu de 1 an de zile si acum vine cu decizie medicala de pensionare, se poate pensiona? Ii afecteaza cumva ca nu are platite cotizatiile?
da. Firma trebuie sa-i plateasca macar ei datoriile ca sa poata iesi la pensie.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)