nc af.tichete de masa

fringhiug

nc af.tichete de masa

#1 Mesaj de fringhiug »

Buna ziua, am o problema. Plata salariilor se face in data de 14 august pentru luna iulie. In data de 9 august primesc tichetele si le distribui(tot aferent lunii iulie). Nota contabila la salarii se face in 31 iulie pentru tichete 642=5328. In fisa apare cu rosu, pentru ca tichetele au intrat in 9 august. Ce fac? Va multumesc!

balazse

Re: nc af.tichete de masa

#2 Mesaj de balazse »

Sper sa te ajute:
tomac scrie:Tichetele se impozitează în luna în care se dau efectiv salariaților. Ca urmare, nu contează că se dau în N pentru N+1 sau în N pentru N sau în N+1 pentru N.
Nu are importanță din punct de vedere al impozitului pe venituri din salarii.
Nota contabilă 642=5328 se generează la acordarea lor, în momentul acordării cu valoarea tichetelor efectiv acordate în luna respectivă.

apetrem

#3 Mesaj de apetrem »

Problema apare in cazul celor care tin evidenta cantitativa a stocurilor la tichete.
Sunt doua variante:
- fie se modifica manual nota de salarii si se pune 0 pe inregistrarea 642=5328.
- fie se renunta la evidenta cantitativa a stocului de tichete.

Dupa opinia mea, nu trebuia generata automat aceasta inregistrare.
Marian Apetre

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Sau se poate storna nota contabile generata automat la "articole contabile", dupa care se face descarcarea de gestiune prin bon de consum.

fringhiug

#5 Mesaj de fringhiug »

Eu nu ma refer la bucatile de tichete, ci la valoare: La mine fisa contului 5328 la 01.07.2010 are SI 0 , debit 0, credit 977,00(datorita notei contabile 642=5328 din statul de salarii,700bucx8,72x16%). Iar soldul final la 31.07.2010 va fi debitor cu val. -977,00. Sa inregistrez 642=5328 -977, iar in august sa inreg. 642=5328 cand am si factura de tichete??????

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Daca nu ai acordat tichete de masa in cursul lunii iulie nu ai ce sa impozitezi.

bogeanua

#7 Mesaj de bogeanua »

Ati primit un raspuns corect de la Marian Apetre. Puneti cifra zero la articolul contabil 642=5328 din 31.07.2010 urmand ca la data de 9.08.2010 sa introduceti manual acest articol contabil cu valoarea aferenta.

balazse

#8 Mesaj de balazse »

Nu sunt de acord cu trecere inregistrarii pe luna urmatoare.
Marian a dat un exemplu pentru cei care au evidenta cantitativ-valorica a tichetelor si nu de inregistrare in luna urmatoare a tichetelor.

bogeanua

#9 Mesaj de bogeanua »

De acord,dar atunci ar trebui ca aprovizionarea cu tichete sa se faca in luna in care sunt si consumate si nu ulterior.Eu le comand si le achit in jurul datei de 25 pt luna in curs si le distribui in ultima zi din luna cf prezentei.
Fringhiug, iata ce spune legea 142: Art. 5. - (1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.
In acest caz nu procedati corect facand aprovizionarea cu tichete in luna in curs pt a fi distribuite pt luna anterioara.

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Oricum impoziteaza tichetele in luna in care au fost acordate.

herganiec

#11 Mesaj de herganiec »

de obicei tichetele se dau angajatilor in luna urmatoare pt luna precedenta, pentru ca patronii stiu exact cate zile a lucrat fiecare angajat in luna precedenta si se dau exact cate trebuie. Nu se complica nimeni sa retina sau sa restituie valoarea tichetelor luate in plus la unii angajati daca sunt in medical sau CO.

La zeci de firme unde am intrebat si am mai fost, tichetele de masa se dau din 01-10 ale lunii curente pt luna precedenta..
chiar daca..legea 142: Art. 5. - (1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.

Nu stiu cat e de bine sau nu dar asa fac toti si chiar la firma unde lucrez.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

fagarasa176

#12 Mesaj de fagarasa176 »

herganiec scrie: tichetele de masa se dau din 01-10 ale lunii curente pt luna precedenta.. .
Asa procedeaza majoritatea...inclusiv eu...
E mult mai practic asa...si nu ai batai de cap in caz de unu sau altu isi ia CO si apoi trebuie sa'i opresti luna viitoare :wink:
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

ciorbaa562

#13 Mesaj de ciorbaa562 »

Mi se pare corect, conform HG 791/2010 ca, in cazul in care tichetele pe luna iulie se primesc de catre salariati in august 2010, impozitarea sa se faca in august. Ce fac insa cu un salariat care s-a lichidat in cursul lunii iulie? Cum putem rezolva tehnic in stat salarii aceasta problema?
In plus, exista opinii conform carora valoarea tichetelor de masa ar intra si la calcul pentru contributia la sanatate....
Astept opinii.
Multumesc.

fagarasa176

#14 Mesaj de fagarasa176 »

ciorbaa562 scrie:tichetele pe luna iulie se primesc de catre salariati in august 2010, impozitarea sa se faca in august.
Eu le dau pe 5 august pentu iulie...dar le impozitez pe statul de plata al lunii IULIE
ciorbaa562 scrie:Ce fac insa cu un salariat care s-a lichidat in cursul lunii iulie?
i le impoziteti in statul din iulie
ciorbaa562 scrie:In plus, exista opinii conform carora valoarea tichetelor de masa ar intra si la calcul pentru contributia la sanatate....
mm...aici din punctul meu de vedere legile se cam bat cap in cap...tichetele sunt venituri de natura salariala...deci...da...ar trebuii sa intre si in acel calcul...dar de fapt nu...se aplica doar impozitul.. :roll:
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

tomac

#15 Mesaj de tomac »

fagarasa176 scrie:Eu le dau pe 5 august pentu iulie...dar le impozitez pe statul de plata al lunii IULIE
Nu faci bine. Tichetele se impozitează în luna în care se acordă, nu pentru care se acordă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns