programatori scutiti de impozit

predac793

programatori scutiti de impozit

#1 Mesaj de predac793 »

Buna ziua,

ce parere aveti de impozitarea anumitor beneficii care se acorda programatorilor scuti de impozit (de exemplu decontare abonament la sala de gimnastica sau asigurare de viata).Considerandu-le avantaje in ntura se retine impozitul de 16% sau nu? Pana acum eu le-am introdus in saga si nu s-a retinut acest impozit. Daca se retine, cum s-ar putea introduce in Saga intrucat nu exista optiunea aceasta.

Multumesc anticipat.

serbanm815

Re: programatori scutiti de impozit

#2 Mesaj de serbanm815 »

de la 1 iulie nu mai beneficiaza de scutire impozit programatorii .
acum se impoziteaza tot ; si aerul pe care il respiram ! poti trece la ,,alte venituri" pe statul de plata ,(sau poate in locul tichetelor de masa ?)
poate ne ajuta si alti colegi de pe forum...

balazse

#3 Mesaj de balazse »

La tichete de masa precis ca nu, deoare se genereaza automat nota contabila 642=5328.

ionescug551

#4 Mesaj de ionescug551 »

vedeti raspunsul dat de tomac in 05.08.2010 la salarii-impozitare tichete de masa

apetrem

#5 Mesaj de apetrem »

serbanm815 scrie:de la 1 iulie nu mai beneficiaza de scutire impozit programatorii.
acum se impoziteaza tot; si aerul pe care il respiram!
Scutirea pentru programatori a ramas in vigoare.
A scapat acum, nu se stie data viitoare...
Marian Apetre

predac793

#6 Mesaj de predac793 »

din pacate tot nu am primit raspuns la intrebarea mea...va rog orice opinie conteaza...

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Ba ați primit, doar că ori nu l-ați citit ori nu ați înțeles. Veniturile din salarii sau asimilate salariilor (aici intrând și tichetele sau avantajele în natură) sunt scutite de plata impozitului pe venituri din salarii, pentru programatori și persoanele cu handicap grav.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

predac793

#8 Mesaj de predac793 »

uitati si o alta opinie primita de la portalcontabilitate:
Veniturile din salarii realizate ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator reprezinta venituri scutite de impozitul pe salarii, in conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, daca sunt indeplinite conditiile mentionate in Ordinul 250/189/748/2004.

Facilitatea acordata de Codul fiscal veniturilor din salarii realizate ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator vizeaza scutirea de la plata doar a impozitului pe salarii si nu a facut obiectul modificarilor aduse de OUG 58/2010.

Astfel cum se prevede si la art. 4 din Ordinul 250/189/748/2004, scutirea de impozit pe venit prevazut de art. 56 alin. (4) lit. l) din Codul fiscal se aplica numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca. Potrivit pct. 67 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 din Codul fiscal, veniturile de natura salariala, denumite venituri din salarii sunt venituri din activitati dependente, din activitati desfasurate intr-o relatie de angajare.

In acest context, potrivit pct. 68 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, veniturile din salarii cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, indiferent de perioada la care se refera (salariile de baza, sporurile si adaosurile de orice fel, indemnizatii pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si alte indemnizatii, avand aceeasi natura, recompensele si premiile de orice fel, sumele primite pentru concediul de odihna, sumele primite in caz de incapacitate temporara de munca, valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii, orice alte castiguri in bani si in natura, primite de la angajatori de catre angajati, ca plata a muncii lor, conform lit. a) de la pct. 68) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal). In ceea ce priveste avantaje
le de natura salariala, acestea sunt cuprinse la art. 55 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, fiind considerate asimilate salariilor carora li se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii.

Asadar, avand in vedere calificarea avantajelor in natura drept venituri asimilate salariilor si nu drept venituri din salarii, salariatii, care pe langa veniturile din salarii realizate ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator, realizeaza si venituri sub forma avantajelor in natura, nu vor fi scutiti de la plata impozitului pe salarii si pentru avantajele acordate.

apetrem

#9 Mesaj de apetrem »

Ce-mi plac mie unii de pe la finante care se tot screm sa mai scoata un leu de la amaratul de contribuabil...
Intorc pe toate fetele logica si limba romana doar doar le mai iese de o bordura, ceva acolo ...
Cand este de impozitat tot ce misca, nu se mai incurca nici in logica, nici in limba romana.
Dar cand trebuie sa dea o scutire, vai ce le mai intorc pe toate fetele.
Mi-e o asa lehamite ...
Marian Apetre

predac793

#10 Mesaj de predac793 »

nu car ar fi prima si ultima data cand albim la legile lor...dar vb lui caragiale...eu cu cine votez?...transpusa in limbaj contabil: cum e corect sa facem in acest caz?

tomac

#11 Mesaj de tomac »

Este un răspuns eronat. Veniturile de natură salarială nu sunt limitate la lit.a a punctului 68. Punctul 68 din normele de aplicare a CF are litere de la a la o. La toate acestea se definesc veniturile de natură salarială.

predac793

#12 Mesaj de predac793 »

portalcontabilitate:

Codul fiscal face o diferentiere intre veniturile din salarii (art. 55 alin. (1) din Codul fiscal) si veniturile considerate asimilate salariilor (art. 55 alin. (2) din Codul fiscal) carora li se aplica aceleasi reguli de determinare a venitului net proprii veniturilor din salarii.

In acest context, pct. 68 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal enumera veniturile reprezentand venituri din salarii (art. 55 alin. (1) din Codul fiscal) si veniturile tratate drept asimilate salariilor (art. 55 alin. (2) din Codul fiscal).

Astfel, doar la lit. a) sunt cuprinse sumele primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca care corespund veniturilor din salarii, in timp ce la pct. o) sunt cuprinse alte drepturi sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor astfel cum sunt mentionate si in cuprinsul art. 55 alin. (2) lit. k).

Intrucat scutirea de la plata impozitului pe salarii se acorda numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca, care potrivit pct. 67 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 din Codul fiscal, sunt denumite venituri din salarii, rezulta pe cale de consecinta ca pentru veniturile asimilate salariilor se va datora impozit pe salarii.

tomac

#13 Mesaj de tomac »

Eu zic să întrebaţi la ANAF, dar rămân la părerea mea: opinia de la portalcontabilitate mi se pare eronată.

florescuo

#14 Mesaj de florescuo »

La anaf am intrebat eu.... si au trimis mai departe la administratia judeteana...care aici mi-au raspuns ca se impoziteaza....dar pe un motiv total aiurea.... ca in ordonanta nu se specifica nimic de aplicarea literei din codul fiscal unde se prevede scutirea.

Facnd abstractie de raspunsul lor, in cod zice asa:

art.55
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
..........
k) orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii.

Iar in norme la acest alineat zice asa:

68. Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din:

a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
................
— valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creșă, tichetelor de vacanță, acordate potrivit legii;

Deci....in cod spune clar ca veniturilor din salarii precum si celor asimilate salariilor se aplica regulile de impunere proprii salariilor ...adica si scutiri...... iar in norme se spune clar ca valoarea nominala a tichetelor de masa primite ca urmare a contractului individual de munca (dreptul la tichete fiind specificat in contract) sunt venituri din salarii sau asimilate.

Cam asta am avut de zis.... si mai mari aiureli cu interpretarea legilor ...si cu prevederi care se suprapun n-a mai existat ca acum de cand cu nenea Vladescu.

florescuo

#15 Mesaj de florescuo »

Ar fi interesant daca ar mai intreba cineva la anaf....dar din alt judet..... sa vedem daca difera de raspunsul dat mie de cei de la Dolj. Daca obtine cumva cineva un raspuns favorabil privind neimpozitarea ...as avea rugamintea daca poate sa-l posteze.

Scrie răspuns