cum se foloseste saga stocuri pentru o societate de producti

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Scrie răspuns
dinecit247

Re: cum se foloseste saga stocuri pentru o societate de prod

#61 Mesaj de dinecit247 »

Sunt foarte multe lucruri pe care nu le stiu si printre acestea se numara utilizarea calculatorului. M-am bazat si ma bazez in continuare pe copii mei, Toto si Papahu pe care i-am dus la cursuri speciale pentru insusirea cunostintelor despre calculator.
In ceea ce privesta contabilitatea nici pe aceasta nu o stapanesc bine dar incerc sa o pun la punct..
EmitemAviz.Iesiri.Client482Adaug.Salvez.In fereastra deschisa cu ajutorul AsociereComenzi bifam Integral, daca onoram toata comanda, sau trecem numai cantitatea pe care dorim sa o transferam(in coloana de cantitate facturata;aici e o mica anomalie ..este acelasi ecran ca si pentru facturi de aceea apare cantitate facturata).Saga va completa eccranul detalii cu produsele destinate transferului.SalvamValidam.(Vom constata in ecranul Comenzi ca Saga completat data inchiderii).
Am bifat preluarea integrala la "asociere comenzi" si am observat ca jos apare
- cantitate facturata=5,
-cantitate ramasa=-5
(Vom constata in ecranul Comenzi ca Saga completat data inchiderii).
Nu apare completata data inchiderii in Comenzi!
2.ReceptieAviz.Intrari.Furnizor482.Salvez.In ecranul detalii Adaug selectam nedefinit si insiram produsele destinate vanzarii cu amanuntul.Avem grija sa selectam la cont 371.01 (sau ce analitic avem alocat acestei gestiuni).
Pretul de Vanzare se trece in coloana Pretului de Vanzare.Saga va face toate calculele (e posibil sa mai faceti oarece rotunjiri daca e cazul).
Am completat pretul de vanzare dar, ramane pretul unitar si valoare necompletat si apare mesajul specific in aceste cazuri...."din cauza numerelor prea mari...."

Saga emite acel mesaj pentru ca exista posibilitatea de a avea mai multe GV, si trebuie sa fim atenti pe care o selectam (371.01 sau 02 sau ...0n)
M-a pus pe ganduri acest raspuns si am inceput sa explorez programul. Am descoperit ca in planul de conturi am doua analitice 371.1 cu denumirea "marfuri" si... 371.1 denumit "Magazin" . La gestiuni am definit o sg. GV denumita "magazin cu amanuntul". Totusi, eu sant raspunzatoare de cele doua "371.1" pe care le-am produs la inceputuri si le-am redefinit apoi dar se pare ca au ramas pe undeva si programul le-a atribuit si ceva valori, la inchiderea de luna din 31.07.2010, astfel incat a inregistrat toate operatiunile aferente intrarilor in 371.1 marfuri si descarcarea de gestiune in 371.1-magazin. Ce sa fac?
Raspuns:
Pai am facut:-am devalidat luna iulie,
-am sters din planul de conturi pe 371.1 magazin si am oprit 371.1 marfuri care fusese de la inceputuri,
-am validat din nou luna iulie,
-am verificat NC din inchidere luna si este inregistrata descarcarea de gestiune,
-am emis balanta si imi spune ca nu exista 371.1 in conturi
-am emis totusi balanta pe iulie si intr-devar nu apare 371.1 iar rulajul debitor este in 371 fara a fi evidentiata descarcarea de gestiune in iulie
Mai dau o salvare si vedem

Am vazut ca nu s-a schimbat nimic:apare desc.de gest. in NC la inchiderea lunii iulie dar la generarea balantei spune ca nu am ct 371.1 si nici nu apare desc. de gest. in ct 371

eugen01

#62 Mesaj de eugen01 »

1.Mesajul cu "5 si minus 5" e ok...e un detaliu ce le-a scapat celor de la Saga.Mai sunt multe imbunatatiri de adus/implementat in productie, dar cu atatea modificari(surprize/noutati!!) legislative, banuiesc ca echipa Saga s-a concentrat pe up-dateuri legislative in detrimentul up-gradeului.Lucru de inteles de altfel.
2.Data inchiderii e completata in ecranul de mijloc, la Produsul/Serviciul comandat.Acum am remarcat si eu.De obicei, Inchiderea unei comenzi e semnalata (in ecranul Comenzi) prin completarea de catre program a datei inchiderii in ecranul de sus si mijloc, si aplicarea unui fond gri.O sa ne interesam.
3.Receptia in 371.01.Pe baza Avizului emis din Iesiri, la rubrica Valoare completam valoarea din aviz.La rubrica Pret vanzare completam pretul de vanzare(inclusiv) TVA(doar e magazin de vanzare cu amanuntul. Conform celor descrise in ManualulSaga (Cred ca ati gasit Manualul in Meniul Ajutor)
4.Despre 371.1.Aici e mai incurcata....solutia cea mai simpla este sa dam o restaurareBD.Se face din Administrare>IntretinereBD-Restaurare.Din lista cu arhive selectam ultima/penultima Arhiva dupa care click -aim pe Restaurare arhiva selectata.Atentie!! De ex. azi suntem in 28.08.....selectand arhiva din 25.08..pierdem toate datele introduse intre 25.si 28.De altfel ne atentioneaza si programul.Reveniti cu amanunte daca mai apar cele 2 analitice la 371.1 (e o posibilitate prin Modificare coduri dar...sa nu ne grabim)
5.Pentru a ne familiariza cu Saga putem sa ne deschidem o noua societate intitulata Proba srl sau Simulari srl , unde putem sa testam limitele Saga fara sa deranjam date din societatile la care lucram.
6.Contabilitatea si Saga merg mana in mana, si eu am de invatat...tot timpul avem de invatat.

dinecit247

#63 Mesaj de dinecit247 »

Intrebare adresata catre Saga :am observat ca la intrarea furnizor/482 lipseste codul la salata de vinete si cd am vrut sa corectez si am devalidat si am pus cursurul pe casuta goala a codului aceasta a disprut de pe ecran.
Raspuns :In ceea ce priveste salata de vinete - tipul setat acestuia la Fisiere -> Articole este produs finit si deaceea nu puteti face intrare direct pe acest articol. ?
??? Cum sa fac ?

Intrebare : la validarea intrarii la furnizorul creat cu analitic 482 imi spune ca"In sistemul GV cu gest. distincte este necesar sa se lucreze cu conturianalitice setate la nivel de gest. " cu toate ca eu am selectat contul 371.1.
Raspuns : - Aveti create in Planul de conturi 2 analitice la 371: 371.1 si 371. []1. Cand ati creat gestiunea global valorica ati ales contul analitic ce are un spatiu dupa simbolul punct ".". Va trebui fie sa treceti la Fisiere -> Gestiuni 371.1, fie cand faceti intrarea sa alegeti acelasi analitic cu cel setat in ecranul Gestiuni.
Au dreptate dumnealor dar eu am sters din planul de conturi, din gestiuni etc. contul acela cu spatiu dupa punct, cont pe care programul mi-l preia numai la inchiderea lunii iulie si august si, presupun ca si in urmatoarele luni.
Problema pe care o pun este asa :-fac restaurare DAR cu ce perioada ? 31.07.2010 cd apare deviatia ? si atunci trebuie sa refac toata contabilitatea pe august ?(nu ar fi o mare problema).
-Nu fac nimic (nici o restaurare) ci corectez anomalia in Articole contabile dupa ce inchei fiecare luna in parte ?- Este mai greu si de aici vor putea aparea alte probleme ulterioare.

eugen01

#64 Mesaj de eugen01 »

dinecit247 scrie:Intrebare adresata catre Saga :am observat ca la intrarea furnizor/482 lipseste codul la salata de vinete si cd am vrut sa corectez si am devalidat si am pus cursurul pe casuta goala a codului aceasta a disprut de pe ecran.
Raspuns :In ceea ce priveste salata de vinete - tipul setat acestuia la Fisiere -> Articole este produs finit si deaceea nu puteti face intrare direct pe acest articol. ?
??? Cum sa fac ?
1.Intrarile (Receptiile) in gestiunile global valorice se fac prin selectarea TipArticol Nedefinit si selectarea analiticului aferent gestiunii.(La denumire marfa pot sa trec orice denumire vreau!!).Codul articolului si gestiunea apar numai in cazul gestiunilor CantitativValoric.In urma transferului prin 482, Soldul 482 ar trebui sa fie zero.Se verifica in SituatiiListari>Fise Conturi.
2.Referitor la Restaurare...nu stiu..daca nu e nici o problema, atunci da 31.07.Oricum preventiv, facem o salvare a BD.

eugen01

#65 Mesaj de eugen01 »

3.Mai putem sa facem modificarea prin Administrare>IntretinereBD>ModificareCoduri.
cod actual 371.{}1 cod nou 371.1.Facem o copie a BD inainte de aceasta procedura.

dinecit247

#66 Mesaj de dinecit247 »

LA inchidere luna>note contabile descarcarea de gestiune in iulie/august se face
-NC 607.1,4428.1,378.1 la 371.1(asa cum tb.)
si formula
-607.1,4428.1 la 371.[]1 (lipseste din formula 378.1) dar per total sume 371.[]1 egal cu 371.1;
Deci formula contabila de descarcare a gestiunii este dublata in NC inchidere de luna si preluata ca atare in articole contabile.
In balanta insa este preluata corect descarcarea
In lunile dinaintea lunii de referinta, IULIE, la descarcare nu se mai utilizeaza analiticele specifice gest GV

Am trimis baza de date la Saga si astept din partea lor o reparare pentru ca mi se pare ca programul este "zdruncinat" rau si mi-e frica sa nu pierd datele
Astept o rezolvare in cursul zilei de astazi avand in vedere ca am prins week-end ul.

dinecit247

#67 Mesaj de dinecit247 »

Am primit raspuns si problema consta in faptul ca tb. sa sterg a doua gestiune GV di fisiere>gestiuni dupa devalidarea lunii iulie. Am executat si acum totul pare OK.
Mi-a revenit optimismul meu nativ.
Cum ati petrecut week-end-ul?

dinecit247

#68 Mesaj de dinecit247 »

Dupa ce am selectat ecranul Intrari si am ales fnz/482, ce mai avem de facut?
Eu presimt ca nu mare lucru. Abia astept sa ma apuc de "Ciorba de burta".
Va mutumesc tuturor prietenilor de pe acest forum care m-au scos din ceata in care pluteam.
Dupa ce imi pun la punct toate nelamuririle legate de productie voi "edita" pe forum un manual pentru generatiile viitoare care vor avea nevoie si va voi mentiona pe toti ca si "colaboratori".
Glumesc, bineinteles, (nu va voi mentiona deloc).
Teodor@

Dupa ce am selectat ecranul Intrari si am ales fnz/482, ce mai avem de facut?

eugen01

#69 Mesaj de eugen01 »

""Î: Cum operez transferul din gestiunea depozit (evidenţiată cantitativ-valoric) în magazinul cu amănuntul.
R: Pentru aceasta trebuie să procedaţi astfel:
- vă creaţi un client şi un furnizor fictiv - Terţ transferuri căruia îi asociaţi contul 482, atât în tabelele de clienţi cât şi în cea de furnizori
- ieşirea din depozit o operaţi prin Ieşiri - introducând un aviz de ieşire pe clientul fictiv
- în intrări operaţi o intrare pe aviz de la furnizorul astfel creat. Atenţie la introducerea în tabelul de detalii, unde va trebui ca la introducerea intrărilor în astfel de situaţii să procedaţi similar operării unor facturi primite de la neplătitori de TVA aşa cum am arătat aici: Introducere facturi primite de la neplatitori de TVA"

(ManualSaga>Contents>IntrebariFrecvente>Gestiuni-Display)

Simple pareri:
1.Creati inca o gestiune Global-Valorica , 371.02 pentru a putea urmari distinct marfurile productie proprie.
2.Am mai spus.Nu ar fi rau sa mai cream o societate intitulata Proba srl sau Simulari srl, unde putem sa exersam limitele Saga.

eugen01

#70 Mesaj de eugen01 »

dinecit247 scrie: Dupa ce imi pun la punct toate nelamuririle legate de productie voi "edita" pe forum un manual pentru generatiile viitoare care vor avea nevoie si va voi mentiona pe toti ca si "colaboratori".[/b]
cei drept..acest "Manual", exista..doar ca e imprastiat prin paginile forum-ului.

dinecit247

#71 Mesaj de dinecit247 »

Simple pareri:
1.Creati inca o gestiune Global-Valorica , 371.02 pentru a putea urmari distinct marfurile productie proprie
.
Am creat acea firma de probe.

La cea de-a doua gest. GV bifez cu sau fara TVA?

eugen01

#72 Mesaj de eugen01 »

Informaţiile solicitate în tabela de gestiuni sunt:
· denumirea gestiunii
· tipul gestiunii (Global valorica/Cantitativ-Valorica) - în cazul în care utilizaţi doar partea de contabilitate sau dacă se dezactivează ecranele de stocuri, aceasta nu poate avea decât valoarea "Global Valoric"
· gestionar - apare numai în cazul versiunii integrate, dacă ecranele de stocuri sunt active şi permite definirea numelui gestionarului gestiunii.
· la pret de vânzare - se bifează numai dacă tipul gestiunii este cantitativ-valoric şi se doreşte ca aceasta să fie reflectată în preţ de vânzare (se recomanda numai magazinelor de vânzare cu amanuntul ce ţin evidenţă cantitativ-valorică a produselor)
· analiticele conturilor 371, 378, 4428, 607 şi 707
· cota de TVA aferentă gestiunii

(ManualSaga>Contents>Nomenclatoare>Gestiuni-Display)

Daca societatea e platitoare de TVA, trebuie completata cota de TVA in coloana aferenta.Daca va uitati in ManualulSaga aveti acolo si un exemplu grafic, despre cum arata o GV completata.
Altfel, pentru o societate platitoare de TVA, trebuie sa bifam in Configurare Societati;acele bife din Configurare societati (referitoare la cota TVA, plata TVA), nu preiau automat in configurare gestiuni.Motiv? Putem avea cote de TVA diferite sau vanzari scutite de TVA, cazul farmaciilor (cota redusa) sau scutiri (TVA=zero).

dinecit247

#73 Mesaj de dinecit247 »

La deschiderea comanda>diverse la tip comanda am de ales intre intrare si iesire. Logic avand client/482 ar tb. sa aleg iesire. Cd. alegi intrare in aceasta fereastra ce inseamna si ce inseamna cd alegi iesire?

eugen01

#74 Mesaj de eugen01 »

Programul are selectata deja Iesire.Acest tip desemneaza Comenzile deschise/primite de societate in vederea facturarii.Produsele/Serviciile/Lucrarile/Marfurile sunt destinate iesirii din societate.
Tipul Intrare sunt acele comenzi solicitate de catre societate unor Furnizori, pentru care se asteapta factura.De altfel, selectand Intrare vom remarca disparitia ecranului aferent Consumurilor.

dinecit247

#75 Mesaj de dinecit247 »

Am ajuns la intrari la detalii. Manualul de utilizare spune:
3. După completarea denumirii bunului sau serviciului cumpărat, în coloana TVA se va modifica cota de TVA la zero.

Pai -tip-marfuri;
-gestiune-produse finite deoarece nu mi se ofera alta alternativa decat prod. finite, diverse si materii prime
-denumire articol/serviciu-salata de vinete, bineinteles dar "acest articol nu este definit" si i-am alocat codul cu 50000 cod alocat gestiunii pentru peoductie
- TVA-0
-cantitate 5 conform retetei
-Pret unitar si valoare....... nu stiu........... dau pret de vz si codul 371.2 si imi spune ca, din cauza numerelor prea mari....

Revin cu inca o intrebare-Pe aviz ce intra, de unde vine si unde se duce?

sau
tip- nedefinit
denumire art- salata de vinete
cantitate- 5
Pu-2.2040 (adica pretul din comenzi coloana din mijloc aferent consumurilor)
TVA=0
cont selectat 371.1 aferent gest. magazin cu amanuntul (eu am definit si un analitic 371.2 aferent productie-proprie).
Ultima oară modificat Lun Aug 30, 2010 6:54 pm de către dinecit247, modificat 1 dată în total.

Scrie răspuns