Buna ziua!
Am urmatoarea situatie:
Am concediat o persoana cu art. 65 alin 1 (pe motiv ce nu tine de persoana salariatului). I-am inmanat instiintare in 25.mai 2010 cu termen de 20 zile lucratoare si in 21.iunie 2010 i-am desfacut contractul de munca. Respectivul a fost de acord...si-a facut dosar de somaj si in prezent este somer....
Atunci nu stiam de art. 78 CCUN iar de 2 zile ma framanat aceasta situatie.Acum intrebarile mele sunt:
1. Pot sa-i acord un salariu compensatoriu pe luna august 2010 (inca nu am facut statul de plata)si la ce valoare? Era incadrat cu 720 brut!
2. Acest salariu compensatoriu este grevat de retineri lunare ?
3. Ce vor zice cei de la ITM ca va aparea pe statul de plata al lunii august si el are contractul incheiat inca din 21 iunie....
4. In caz de control care va fi amenda pentru nerespectarea art. 78 CCUN ...eu nu am gasit nicaieri nimic legat de valoarea amenzii....
5. Conform art. 283 1 si 2 prezenta situatie se prescrie dupa 6 luni...? Citez mai jos articolul din Codul Muncii:
"Art. 283. [termenele de prescripţie extinctivă]
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.
Va rog...astept pareri si sugestii!
Salariu compensatoriu cf. art. 78 Contract Colectiv unic
Re: Salariu compensatoriu cf. art. 78 Contract Colectiv unic
Nu va mai ganditi la asta numai daca va face sesizare la ITM persoana respectiva va poate descoperi o chestiune asa de bine ascunsa. Daca nu are cunostinta de astfel de lucruri ......... nu trebuie sa ne temem ca o sa murim de inima .......... chiar toate firmele care au disponibilizat au dat acel salariu compensatoriu ?
Conform Codului Muncii: art. 67 Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Conform CCMN (contract colectiv de munca la nivel national):art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Pareri:
1.Scutirea de impozitare si taxe se acorda numai in cazul concedierilor colective (cel putin asa deduc din CF art.55 lit.4.);sunt de parere ca un salariu compensator, in conditiile concedierii individuale, se supune tuturor retinerilor aplicate unui venit.
2.Daca a trecut ceva timp, nu e o problema ca fostul angajat sa faca o cerere prin care sa solicite plata acelui Salariu compensator plus celelalte drepturi (concediu neefectuat de ex.)deasemenea la primirea sumei sa semneze un PV din care sa rezulte ce reprezinta acea suma.Pentru aparitia pe stat de plata, cred ca trebuie sa intrebati la ITM (fiind vorba de decalajul lunar;probabil va trebui sa faceti rectificative)
3.Concedierea individuala implica, de obicei, desfiintarea postului.Deci angajatorul nu mai poate angaja personal pentru acel post.
4.Cred de asemenea ca nu e etic, sa ne bazam pe lipsa de cunostinte a angajatilor.Daca era director si avea salariul de 4000 ???
5.Amenzile ITM sunt destul de usturatoare (cateva mii de ron).Nu cunosc cuantumul, baza legala, deci am sa ma abtin sa vehiculez vreo cifra.
Conform CCMN (contract colectiv de munca la nivel national):art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Pareri:
1.Scutirea de impozitare si taxe se acorda numai in cazul concedierilor colective (cel putin asa deduc din CF art.55 lit.4.);sunt de parere ca un salariu compensator, in conditiile concedierii individuale, se supune tuturor retinerilor aplicate unui venit.
2.Daca a trecut ceva timp, nu e o problema ca fostul angajat sa faca o cerere prin care sa solicite plata acelui Salariu compensator plus celelalte drepturi (concediu neefectuat de ex.)deasemenea la primirea sumei sa semneze un PV din care sa rezulte ce reprezinta acea suma.Pentru aparitia pe stat de plata, cred ca trebuie sa intrebati la ITM (fiind vorba de decalajul lunar;probabil va trebui sa faceti rectificative)
3.Concedierea individuala implica, de obicei, desfiintarea postului.Deci angajatorul nu mai poate angaja personal pentru acel post.
4.Cred de asemenea ca nu e etic, sa ne bazam pe lipsa de cunostinte a angajatilor.Daca era director si avea salariul de 4000 ???
5.Amenzile ITM sunt destul de usturatoare (cateva mii de ron).Nu cunosc cuantumul, baza legala, deci am sa ma abtin sa vehiculez vreo cifra.
Am si eu o problema asemanatoare.In sensul ca am o angajata care in data de 26 septembrie i s-a terminat concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani ,doar ca directorul a zis ca oricum nu mai are ce face in cadrul firmei si sa o trimitem in somaj cu articolul 65 alin 1 (ce nu tin de natura salariatului)...dar ii dam un salariul compensatoriu.Pentru acest lucru a semnat si actul de trecere de la 8 h la 2 h/ zi .Cu alte cuvine cu aceeasi data s-au petrecut 3 lucruri diferite si anume: reactivarea contractului de munca ,micsorarea timpului de lucru la 2 h implicit si salariul la 315 lei brut si totodata defacerea contractului de munca .
Intrebariile mele sunt urmatoarele:
1. Salariul compensatoriu va fi cel dinainte sau actualul modificat la 26 septembrie .?
2. Cum inregistrez in Saga salariul compensatoriu ? sau cum fac ?
Intrebariile mele sunt urmatoarele:
1. Salariul compensatoriu va fi cel dinainte sau actualul modificat la 26 septembrie .?
2. Cum inregistrez in Saga salariul compensatoriu ? sau cum fac ?
1.Ultimul salariu convenit, inregistrat.(Nu intra in atributiunile noastre sa comentam deciziile patronului, desi...trecerea de la 8h la 2h, urmata de desfacerea contractului de munca....)eugen01 scrie:Conform Codului Muncii: art. 67 Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
2.
a)alte drepturi salariale
b)pe statul de plata al lunii urmatoare.
Observatii:
-Salariatul va trebui sa semneze o declaratie ca a primit suma de x lei reprezentatnd salariu compesatoriu cf Lege art...
-Pentru societate inseamna defintarea acelui post din organigrama.
(simple pareri/sugestii)
daca tot se disponibilizeaza persoana si trece in somaj, de ce ii mai reduce timpul de lucru de l 8 la 2 ore ?
si eu am avut un caz, la fel, dupa ce persoana a revenit din crestere copil dupa 2 ani, la ora 8 dimineata .. la ora 9 a primit hartia de trecere in somaj. nu a mai angajat-o. Persoana a mers si si-a facut actele cu aeeasi zi.
sume compensatorii se da minim ultimul salariu avut intreg sau mai mult depinde de patron.
si eu am avut un caz, la fel, dupa ce persoana a revenit din crestere copil dupa 2 ani, la ora 8 dimineata .. la ora 9 a primit hartia de trecere in somaj. nu a mai angajat-o. Persoana a mers si si-a facut actele cu aeeasi zi.
sume compensatorii se da minim ultimul salariu avut intreg sau mai mult depinde de patron.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)