cum se foloseste saga stocuri pentru o societate de producti

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Scrie răspuns
eugen01

Re: cum se foloseste saga stocuri pentru o societate de prod

#76 Mesaj de eugen01 »

La Gestiunile Global Valorice intrarile se fac selecatand tip nedefinit (din caseta derulanta).
Ex.:
1.Adaug. (in ecranul detalii)
2.Selectam Tip Nedefinit.In acest moment dispare coloana pentru Gestiune, si completam Denumire Produs, um , Cantitate , Valoare.Sagava face calculele pentru Pretul Unitar si Total intrare.
3.In aceeasi linie selectam analiticul 371.01 si completam pretul unitar de vanzare.

"O societate, plătitoare de TVA poate primi facturi emise de furnizori neplătitori de TVA pentru servicii sau pentru mărfuri.

Pentru a înregistra o factură primită de la un neplătitor de TVA se procedează astfel:

1. Se adaugă datele despre numărul de factură, furnizor, data emiterii şi data scadenţei în partea de antet a ecranului de intrări.
2. În ecranul de detalii se adaugă o linie nouă
3. După completarea denumirii bunului sau serviciului cumpărat, în coloana TVA se va modifica cota de TVA la zero.
4. Se completează datele despre cantitate, preţ, valoare, total.
5. Dacă bunul aprovizionat este marfă, se completează preţul de vânzare şi se apasă butonul >>, pentru extinderea listei de detalii6. În câmpul TVA vânzare se va completa cu cota de TVA inclusă în preţul de vânzare.

""Exemplu:
O societate, plătitoare de TVA, aprovizionează marfă de la un neplătitor de TVA, în valoare de 1000 lei. Preţul de vânzare pentru marfa aprovizionată este de 1500 lei cu TVA inclus.
Ecranul de detalii în acest caz va fi completat astfel:
Denumire /UM TVA Cant. PU Val. Total TVA Cont Pret V. Adaos %Ad. TVA vânz.
MARFA/ buc 0 1 1000 1000 1000 0 371 1500 260,50 26 19

(ManualSaga>IntrebariFrecvente>Gestiuni-IntroducereFacturi de la neplatitorii de TVA)

Observatii:
1.Facand acest transfer intre gestiuni dvs, nu colectati/deduceti TVA, de aceea rubrica de TVA aferenta "achizitiei" este zero.Dar magazinul fiind platitor de TVA include TVA-ul in pretul de vanzare.
2.Definirea articolelor si alocarea de coduri in Fisiere>Articole, sunt operatiuni necesare, obligatorii numai in cazul Gestiunilor Cantitativ Valorice.Concret, prin artificiul tehnic de mai sus pleaca produs finit din GV-Produse finite dar este receptionat intr-o gestiune GV unde isi pierde "calitatea" de produs finit devenind marfa.In global valoric, inventarul se tine la valoare fata de cantitativ valoric unde se tine evidenta dupa denumire, nume fisa articol etc..
Se justifica definirea de articole tip marfa doar daca tinem evidente cantitativ valoric la pret de vanzare.

eugen01

#77 Mesaj de eugen01 »

dinecit247 scrie:Revin cu inca o intrebare-Pe aviz ce intra, de unde vine si unde se duce?
ehhmmm....Banuiesc ca ati sarit o etapa, anume iesirea produsului finit.
1.Am obtinut produs finit.Trebuie sa-l transferam din gestiunea CV (ProduseFinite) catre gestiunea GV (Magazin) pentru al oferi spre vanzare.
2.Avem creat Fur/482 si Client482 (conform ManualSaga)
3.Intai efectuam Iesire prin aviz catre Client482.(aici selectam TipProdusFinit si Gestiune si avem grija sa avem TVA zero).
4.Efectuam Intare in GV(Magazin) avand Furnizor 482.Aici selectam Nedefinit ...s.a.m.d conform Manual Saga.

eugen01

#78 Mesaj de eugen01 »

Transferul intre Cantitativ Valoric si Global Valoric (dar numai in acest sens) se poate face si prin ecranul de Transferuri.Multumesc lui b692 pentru rabdarea de a descrie operatiunile.Eu m-am blocat cand am vazut ca nu pot sa scriu analitic in dreapta jos, dar dupa ce am completat si am dat o vizualizare...am rams uimit !!E o metoda mai rapida...dar zic eu necesita mai multa atentie...Poteca clasica (prin 482) pare mai laborioasa...dar avem o cheie de verificare prin 482.
In fine...

TransferCantitativValoric la GlobalValoric

dinecit247

#79 Mesaj de dinecit247 »

Multumesc, foarte interesant materialul trimis de tine.
Voi incerca sa-l diger pe exemplu concret.

Nu imi vine sa renunt la intrari pe baza de Aviz pe fnz/482.
Spune-mi si mie daca fac bine, te rog!
In detalii pe nedefinit,
-articol- salata de vinete,
-tva=0
-cantitate=5,
-la total trec valoarea din consumuri ?
-cont 371.1
-p.v=3.5

eugen01

#80 Mesaj de eugen01 »

dinecit247 scrie: In detalii pe nedefinit,
-articol- salata de vinete,
-tva=0
-cantitate=5,
-la total trec valoarea din consumuri ?
-cont 371.1
-p.v=3.5
Da.E bine.Si cu riscul de a ma repeta, Intrarea facuta prin Fur482 anuleaza (daca pot sa spun asa) Iesirea facuta pe Client482.Pentru verificare Situatii/Listari>Fise Cont.Soldul 482 trebuie sa fie zero.

Multumirile i se cuvin lui b692.Desi nu am lucrat cu gestiuni global valorice (vanzare cu amanuntul) stiam de aceasta posibilitate, direct in ecran Transferuri numai pentru CV>GV nu si invers, ....dar nu am reusit sa o inteleg!!! desi...ar fi trebuit :oops:

dinecit247

#81 Mesaj de dinecit247 »

Am aplicat operatiunile prin "transferuri".
Intr-adevar, cu putina atentie, cred ca a iesit.
Poate mai tb unele retusuri.
Dupa inchiderea de luna am urmatoarele NC:
1-Intrari de materii prime
301,3021,4426=401 cu suma 19.44 lei
2-consum de materii prime
601=301 cu suma 3.22 lei
3-consum materiale auxiliare
6021=3021 cu suma 7.8 lei
4-bon de predare/primire
345=711 cu suma 13.3 lei
5-transfer articole
371.2=345,378.2,4428.2 cu suma 17.5 lei adica pretul de vz(3.5 * 5 casolete)
Spune-mi daca am reusit,prin metoda transferurilor sugerate de materialul trimis de tine

Aualeu am uitat sa vand si sa incasez salatele(le expira termenul de garantie de cd. le tot masmondesc eu).
Mai adaug formulele de venituri, incasari si 4427.
Privind balanta observam:
- profit in luna de 3.09 lei
-stoc de materii prime de 4.66 lei
-datorie la furnizor ca nu am achitat factura de intrare
-4426=3.76 lei
-4427=3.39 lei
5311=17.5 lei

URAAAAAA!!!!! AM REUSIT
TEODOR@
Ultima oară modificat Lun Aug 30, 2010 8:46 pm de către dinecit247, modificat 1 dată în total.

eugen01

#82 Mesaj de eugen01 »

D.p.d.v tehnic se pare ca ati reusit.Acuma, verificati si din punct de vedere contabil.Adica, stocurile in CV (Situatii/Listari) verificati deasemena si diferenta dintre pretul de productie si pretul de vanzare, TVA-ul...etc...

dinecit247

#83 Mesaj de dinecit247 »

Totusi as dori sa lamuresc si metoda transferului gest.CV in GV prin intrari/iesiri /482 si cred ca 1)prima problema de care ma lovesc este pretul prestabilit din "Productie"
2) a doua problema este P. unitar, valoare total in detalii/intrari/fnz.482
3) si la iesiri/ asociere comenzi este o problema cu pretul ...dar acum imi iau vacanta si ma culc pentru ca maine tb sa editez un manual de utilizare asa cum am promis.
Noapte buna tuturor,
Teodor@

eugen01

#84 Mesaj de eugen01 »

Inregistrari Productie

1.Pret prestabilit = CostProductie.
In societatile de productie, pentru fiecare reper produs trebuie sa existe o fisa tehnologica in care sunt evidentiate costurile societatii, cat plateste societatea pentru obtinerea acelui produs.
Costul de productie, cuprinde cheltuielile directe aferente productiei, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.Saga poate sa calculeze un cost de productie egal cu suma mp folosite (consumuri mp).Pentru Costul Total de productie, nu ramane decat sa facem noi calculele.
2.P.Unitar,Valoare total in detalii/intrari/fnz 482, trebuie sa corespunda cu P.unitar, valoare total din detalii/iesiri/Client 482.In urma acestei operatii 482 trebuie sa prezinte sold zero.
3.Ce problema este cu pretul?

dinecit247

#85 Mesaj de dinecit247 »

Chiar asa! Ce problema este cu pretul?

dinecit247

#86 Mesaj de dinecit247 »

Toata ziua am fost ocupata cu productia Salatei de vinete, Fasolei batute, Iahniei de fasole cu costita, a pilafului cu carnati si aciorbei de burta la propriu. Intre timp am mai exersat in "Probe" inregistrarea in contabilitate a fasolei batute care mi-a reusit folosind metoda prin "Transferuri". Nu stiu de ce nu-mi iese prin fnz.-client/482.
Intre timp am asezat materialul pentru "Manualul" despre care vorbeam.

dinecit247

#87 Mesaj de dinecit247 »

Cum utilizam programul Saga Stocuri pentru productie ?
A)- Definim gestiunile ;
B)-Definim articolele ;
C)-Intrare factura de materii prime;
D)- Deschidem comanda;
E)-Productia;
F)- Transferul ;
G)-Vand produsele prin magazinul propriu;
H)-inchid luna.

Dorim sa vindem prin magazinul propriu «Salata de vinete » preparata in bucataria personala

Deci sa ne apucam de treaba :

A)- Definim gestiunile ;

1.Se bifeaza evaluare pe gestiuni distincte
2.Se creaza analitic in Fisiere-Plan conturi la 371,607,707 pentru evidenta produselor in sistem cantitativ-valoric. E suficient un singur analitic, indiferent cite gestiuni cantitativ-valorice aveti. Defalcarea soldului pe gestiuni se poate obtine din situatiile comerciale.
3.Se ataseaza analiticul creat la pasul 2 in Fisiere-Tip articol la tipul "Marfuri"

1.Se bifeaza acea optiune, numai daca lucram si cu gestiuni Global Valorice (adica facem productia in Cantitativ Valoric dar vanzarea o facem prin Global Valoric, cu transferul/modificarea de rigoare 371=345.)
2.Analiticele, pentru Gestiuni Global Valorice, cand avem SagaC (conta+stocuri) se creaza in meniul Fisiere>Gestiuni, prin Adaug si selectare Global Valoric.

-1.Definiti gestiunile astfel:
Gestiuni cantitativ- valorice
Materii Prime (1)
Diverse (2)/eu folosesc mai multe gestiuni, chiar daca fizic tin tabla la un loc cu becurile si cablurile electrice
Produse Finite (3)-aici receptionam materiale ce nu sunt necesare productiei (apa de la dozator, topurile de hartie, creioanele etc...desigur putem sa le receptionam si pe nedefinit cu bon de consum imediat)
La aceste gestiuni nu e nevoie sa bifam casuta cu Pret de vanzare.De altfel daca ne uitam si la tipurile de articole materiile prime(consumabilele in general) sunt destinate consumului nu vanzarii.
Toate articolele ce vor fi receptionate in gestiunea Materii Prime (de ex.) vor fi definite in meniu Articole, codul incepand cu cifra 1. s.a.m.d.

Gestiuni Global-Valorice (4)
Aici avem grija sa definim analitice pentru conturile specifice. Pentru acest lucru bifam in ConfigurareSocietati>Gestiuni distincte.In gestiunea GlobalValorica tot ce intra e destinat revanzarii deci marfuri, deci..371.01 etc..
ManualSaga>IntrebariFrecvente>Gestiuni)
Din moment ce avem, Magazin De Vanzare cu Amanuntul, este clar ca societatea va achizitiona si alte produse (marfuri) in vederea revanzarii.Receptiile se fac direct aici (gestiunea 4) cu definirea in prealabil a articolului (cu tip articol Marfuri) in Fisiere>Articole si alocarea codului corespunzator.
2.Daca societatea vinde propriile produse finite prin Magazin, in vederea transferului (Operatii>Transferuri) se vor defini articole cu aceeasi denumire dar cu tip articol marfa:Ex avem produs finit cod 30001-Potcoave vom defini si 40001 - Potcoave (tip articol Marfuri).

Posibile probleme :
Intrebare : Sfatul de a nota gestiunile astfel si in acest fel de a urmari parcursul produselor mi se pare interesant dar articolele si gestiunile au primit automat un cod din partea programului si nu stiu sa le modific.
Raspuns :
La gestiuni nu cred ca e nevoie sa modificati codul dat de program (desi se poate !!), cei 4 digiti cred ca sunt de ajuns.Eu ma refeream sa treceti cifra/codul gestiunii in denumire.Ajuta, e de folos la intrari/iesiri.Altfel in momentul cand definim un articol,prin Adaug, Saga adauga o linie noua.Click-aim (selectam) casuta cu codul dat de Saga (000000001) si tastam codul dorit de noi(de ex 10001 sau 40001).Enter, completam numele MPSL(MarfaProdusServiciuLucrare).Idem si la Gestiuni.
(E indicat sa ne facem un fel de ManualSaga, de uz intern in care sa descriem logica/ratiunea gestiunilor, modul de alocare a codurilor articolelor).

daca deja ati facut operatii, cu articolele, va trebui sa devalidati intrarile/iesirile, pentru a modifica codul in Fisiere>Articole.Dealtfel programul va avertizeaza.
O alta cale de a modifica codul este prin Administrare>IntrtinereBD>Modificare Coduri.Dar atentie!!!operatiunea e ireversibila.E bine sa faceti o salvare a BD si sa notati clar ce coduri modificati.Evident codul nou trebuie creat in prealabil.
Daca nu ati introdus multe date ....eu as reface nomenclatorul de articole.

B)-Definim articolele ;

Mergem in Fisiere>Articole.
Definim 10001 - Ceapa / MateriiPrime (atentie la unitatea de masura)
10002 - Vinete / MateriiPrime
samd.
În SAGA S se ţine această evidenţă cantitativ valorică pentru producţie şi fişe magazie.
O reţetă e simplu de creat :
-au mers la fişiere, articole şi au adăugat un articol cu numele R-CARTOFI PRAJITI sau R-CIORBA TARANEASCA, etc pt a ştii care sunt articolele facute cu reţetă pt producţie şi la tip alegi produse finite
-după creare articol, e un buton sus scris cu albastru <Reteta> scrie, apeşi pe el şi introduci articolele care intră in componenţa produsului finit respectiv pentru 1 porţie
R-CARTOFI PRAJITI
CARTOFI CONGELATI kg 0,250
ULEI L 0,015
SARE Kg 0,003

Probleme aparute :
1--La prepararea salatei de vinete de exemplu se obtin 1.25 kg produs finit care este ambalat in casolete de 0.250 kg (5 la numar) si care se vand la pretul de 3.5 lei casoleta. Deci la cantitatea de descarcare ar trebui sa trec 1.250 kg?
Raspuns :
1.Casoleta Salata Vinete - 250 gr (tip produs finit) si facem reteta pentru 250 de gr.
2.Salata Vinete Casoleta (5buc) - 1.250 kg (tip produs finit) si facem reteta pentru 1.250 kg

Alta parere si ....

Nu, la cantitatea de descarcare de la productie se trece 5 bucati, aici nu mai conteaza kg, ci bucatile pt ca la bucata(caserola) le vindeti.
Produsul finit rezultat (1.25kg) il impartiti in 5 caserole (a 0.250 kg) si le vindeti cu 3.5 lei caserola(bucata).

De fapt ati produs 5 caserole. ok ?

parerea mea este ca din reteta care ati definit-o, produceti 5 bucati de produs finit care il vindeti.
Unitatea de masura pentru produsul finit este bucata/caserola

2-- ce gestiune de descarcare selectez? Cred ca gestiunea materii prime in care am inregistrat materiile prime utilizate la prepararea produsului finit

C)-Intrare factura de materii prime;

Operatii>Intrari
Adaug.Nume furnizor.data Salvez
In ecranuldetalii Adaug.Tip-MateriiPrime /Gestiune-MateriiPrime(2) /.../valoare/Salvez.Saga va completa contul 301.S.am.d. cu celelalte pozitii din factura furnizorului.
La gestiunile Cantitativ Valorice distinctia se face pe gestiuni nu pe analitice.

Reguli de introducere a datelor:
- orice intrare/iesire in/din gestiunile cantitativ-valorice se va opera indicind la coloana tip, tipul "Marfuri"
- orice intrare/iesire in/din gestiunea global-valorica se va opera folosind, pe coloana tip, tipul special "Nedefinit", iar la coloana cont conturile analtice de marfuri la intrari (371.analitic gestiune global-valorica), respectiv de venituri din vinzarea marfurilor (707.analitic gestiune global valorica)

D)- Deschidem comanda;
.Ecranul Comenzi.
-EcranMijloc>Adaug.Completam Nume.Saga completeaza automat tip ProduseFinite si Gestiune(2).Trecem Nume Casoleta.Enter.Saga completeaza codul(1000) si um.Enter.Completam cantitatea.Enter.Saga afiseaza un mesaj"Suma din Consumuri s-a modificat.Doriti modificarea si la nivel de...comandat?" Click-aim yes.Vom avea surpriza s-a constatam ca Saga a completat Tabelul de consumuri cu reteta.Valorile ce apar la Consumuri sunt preturile de achizitie conform factura Furnizor.
Fac o paranteza...aici vorbim de fapt de un Cost de productie al Casoletei.Adica atata ne costa pe noi sa producem una sau 5 casolete.Evident e vorba de un cost partial sunt evidentiate numai costurile cu materia prima.
1.Ecranul Comenzi are trei tabele
-Tabelul 1 (sus) .completam Partener(NumeClient) modificam numar comanda conform procedurii de numerotare (Ex.C00001).Salvam.
-Tabelul 2 (mijloc).Completam Tip=ProdusFinit/Lucrare / Gestiune /nume PF / Cantitate/Salvam. (Teoretic/Practic aici trebuie sa punem pretul prestabilit dar...daca avem reteta Saga ne va atentiona ca suma din consumuri s-a modificat si ne va intreba daca vrem modificarea.Daca click-aim Yes Saga ne va completa automat un pret prestabilit ce reprezinta totalul materiilor consumate, declarate deja in reteta). Valorile ce apar la Consumuri sunt preturile de achizitie conform factura Furnizor.
Salvam.
- Tabelul 3 (jos).Aici se trec consumurile.Daca ProdusulFinit are reteta, va fi completat automat.Daca mai adaugam si alte materiale la acest Produs Finit Saga ne va atentiona si ne va intreba de fiecare data daca dorim sa modificam pretul.Dar pentru aceasta tebuie sa existe materii prime in stoc...sa avem intrari, si de asemenea sa fim atenti sa fie in gestiunea din care efectuam iesirea/consumul.
punctul D) deschidere comanda,.. este optional. Nu e obligatoriu pt ca nu peste tot se foloseste comanda.
Se poate face direct productia mai mare si se vinde cat se cere si cand se cere.

Atentie!
punctul D) deschidere comanda,.. este optional. Nu e obligatoriu pt ca nu peste tot se foloseste comanda.
Se poate face direct productia mai mare si se vinde cat se cere si cand se cere.

Comanda este folosita pentru cand eu ca firma, am clienti care imi comanda zilnic,constant o anumita cantitate de produse finite(si vreau sa stiu ce comenzi am) altfel nu e nevoie sa treceti prin modulul de <Comenzi>.
Ultima oară modificat Mie Sep 08, 2010 8:24 pm de către dinecit247, modificat de 3 ori în total.

eugen01

#88 Mesaj de eugen01 »

dinecit247 scrie:A)- Definim gestiunile ;
1.Se bifeaza evaluare pe gestiuni distincte
2.Se creaza analitic in Fisiere-Plan conturi la 371,607,707 pentru evidenta produselor in sistem cantitativ-valoric. E suficient un singur analitic, indiferent cite gestiuni cantitativ-valorice aveti. Defalcarea soldului pe gestiuni se poate obtine din situatiile comerciale.
1.Se bifeaza acea optiune, numai daca lucram si cu gestiuni Global Valorice (adica facem productia in Cantitativ Valoric dar vanzarea o facem prin Global Valoric, cu transferul/modificarea de rigoare 371=345.)
2.Analiticele, pentru Gestiuni Global Valorice, cand avem SagaC (conta+stocuri) se creaza in meniul Fisiere>Gestiuni, prin Adaug si selectare Global Valoric.

herganiec

#89 Mesaj de herganiec »

Comanda este folosita pentru cand eu ca firma, am clienti care imi comanda zilnic,constant o anumita cantitate de produse finite(si vreau sa stiu ce comenzi am) altfel nu e nevoie sa treceti prin modulul de <Comenzi>.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

dinecit247

#90 Mesaj de dinecit247 »

Iti multumesc pentru completare.
Am mai invatat ceva.
Am sa incerc sa verific acest lucru sarind peste aceasta etapa.
In cazul meu este vorba despre un magazin cu amanuntul care vinde si mancare gatita relativ de curand si prepara de obicei o cantitate fixa de mancare, atat cat se vinde intr-o zi, poate doua.

Apropo, cd. ai de gand sa repari scurgerea aceea de apa, imi deranjeaza pisoiul din somn.

Scrie răspuns