cci-contract cu timp partial
-
cci-contract cu timp partial
Are dreptul la concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani o mama care a avut doar contract de munca cu timp partial de 2 ore pe zi?
- fagarasa176
Re: cci-contract cu timp partial
Art. 98. - (1) Asiguraţii sistemului public au dreptul, în afară de pensie, la:
a) concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, boli profesionale şi accidente de muncă;
b) prestaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă;
c) concediu şi indemnizaţie pentru maternitate;
d) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului;
e) concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav;
f) ajutor de deces.
(2) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c) şi e) asiguraţii care, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni, realizat în condiţiile art. 37 şi/sau în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 38.
(3) Persoanele care au dobândit, conform legii, calitatea de asigurat beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, în cazul accidentelor de muncă, bolilor profesionale, urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei şi bolilor infectocontagioase din grupa A. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.
(4) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. d) asiguraţii sistemului public care au realizat, în condiţiile art. 37 şi/sau în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 38, un stagiu de cotizare de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.
legea nu face distinctie intre 2 ore si 8 ore
a) concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, boli profesionale şi accidente de muncă;
b) prestaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă;
c) concediu şi indemnizaţie pentru maternitate;
d) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului;
e) concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav;
f) ajutor de deces.
(2) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c) şi e) asiguraţii care, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni, realizat în condiţiile art. 37 şi/sau în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 38.
(3) Persoanele care au dobândit, conform legii, calitatea de asigurat beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, în cazul accidentelor de muncă, bolilor profesionale, urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei şi bolilor infectocontagioase din grupa A. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.
(4) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. d) asiguraţii sistemului public care au realizat, în condiţiile art. 37 şi/sau în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 38, un stagiu de cotizare de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.
legea nu face distinctie intre 2 ore si 8 ore
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
.... adică DA
a vrut să spună colegul fagarasa176..

“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
Raspunsul este DA, beneficiaza, insa reglementarea legala de mai sus legata de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost abrogata prin art. 28, alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005. Noul cadru legal din ordonanta mentionata anterior:
"Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, cât şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei".
"Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, cât şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei".
- fagarasa176
Corect...graba asta strica treabatudosien scrie: a fost abrogata prin art. 28, alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005.

Multumesc pentru "bobârnac"

Da, am avut un salariat in situatia asta acum 2 luni si este ok, beneficiaza de CIC.
E mai mult o completare. Nu am avut intentia unui "bobarnac".fagarasa176 scrie:Corect...graba asta strica treabatudosien scrie: a fost abrogata prin art. 28, alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005.![]()
Multumesc pentru "bobârnac"
Buna seara!
Eu nu inteleg un lucru: am mai multe contracte cu timp partial iar insumarea salariilor de pe ele nu cred ca depaseste cu mult 1000 de lei. Deci daca iau acel concediu de 2 ani o sa primesc lunar 850 de lei? Am vazut ca (ar fi) este obligatoriu sa iei 42 de zile dupa nastere. Daca tatal nu are CM si nici CIM nu poate lua el indemnizatia timp de 2 ani, nu? Imi cer scuze ca sunt offtopic, dar sunt complet in ceata
Dana
Eu nu inteleg un lucru: am mai multe contracte cu timp partial iar insumarea salariilor de pe ele nu cred ca depaseste cu mult 1000 de lei. Deci daca iau acel concediu de 2 ani o sa primesc lunar 850 de lei? Am vazut ca (ar fi) este obligatoriu sa iei 42 de zile dupa nastere. Daca tatal nu are CM si nici CIM nu poate lua el indemnizatia timp de 2 ani, nu? Imi cer scuze ca sunt offtopic, dar sunt complet in ceata

Dana
- fagarasa176
Cum sa beneficieze tatal daca nu are CIM?josand scrie: Daca tatal nu are CM si nici CIM nu poate lua el indemnizatia timp de 2 ani, nu? Imi cer scuze ca sunt offtopic, dar sunt complet in ceata

daca domnul tata nu a " cotizat" la stat din ce ma rog sa primeasca indemnizatie

S'a mai ridicat ceatza?

Mda, ceata cu tata s-a ridicat... Pacat ca nu poate el sa faca copilul sa iau eu indemnizatia ca asa nu pot sa imi iau 2 ani pauza ca cine sta dupa mine atata timp? Dar cu cele 42 de zile? Sau doar daca vreau sa le iau? Eu lucrez de acasa asa ca nu este problema de deplasare...
legea concediilor medicale spune ca cele 42 zile sunt obligatorii dupa nastere
Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă. (Octavian Paler)
mdeh...la cate investitii se fac in cercetare dezvoltare, ca sa nu mai vorbim de remuneratia in domeniul medical...acest fapt va ramane la nivelul de deziderat !josand scrie:Pacat ca nu poate el sa faca copilul

poate sa nasca si un barbat... am vazut ciudatenia asta la TV un tip din USA naste a doua oara..
ciudat ...

ciudat ...

“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
H>
Serios vorbind...eu ma refeream la Romania...
Serios vorbind...eu ma refeream la Romania...

-
Da, acel tata care nastea a doua oara era de fapt o mama care suferise o schimbare de sex , dar isi pastrase ceea ce trebuie pentru a naste. :