cum se calculeaza amortizarea?

Chestiuni specifice programului SAGA PS
comane216

cum se calculeaza amortizarea?

#1 Mesaj de comane216 »

va rog sa-mi spuneti daca procedez corect.daca am cumparat un mijloc fix in luna ianuarie , pe care l-am achitat cu op , in luna ianuarie in RJIP am trecut la plati valoarea fara TVA a mijlocului. din luna februarie am inceput sa calculez amortizare pt utilajul respetiv.la sfarsitul anului venitul net o sa fie mai mic o data cu valoarea fara TVA a utilajului , platit in ianuarie , si cu suma amortizata in anul respectiv , din februarie pana in decembrie.
sper ca am fost clara in exprimare si s-a inteles ce vreau sa aflu.
multumesc

septimiuv

Re: cum se calculeaza amortizarea?

#2 Mesaj de septimiuv »

plata trebuie sa fie o cheltuiala nedeductibila

eugen01

#3 Mesaj de eugen01 »

52. Venitul net sau pierderea fiscală se calculează astfel: din totalul sumelor încasate, evidenţiate în col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscală a bunurilor şi drepturilor, evidenţiate în Fişa pentru operaţiuni diverse, şi totalul sumelor plătite, evidenţiate în col. 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, şi se adună sumele plătite pentru cumpărarea bunurilor amortizabile şi totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator întocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.
Venitul net sau pierderea fiscală va fi influenţată cu plăţile şi/sau încasările efectuate în avans, care se referă la alte exerciţii fiscale, în cazul drepturilor de proprietate intelectuală etc...
(omfp1040/2004)

stoicae139

#4 Mesaj de stoicae139 »

va rog ajutor.
Am cumparat o schela metalica in valoare de 3.500 ron ( 4-8 ani per.amortizare). Intrebarea mea este urmatoare : in luna octombrie inregistrez factura toata de 3.500 ron, sau deschid fisa pentru operatiuni diverse si inregistrez in fiecare luna 3.500/48 luni = 79,62 ron.
Multumesc.

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Schela metalica l-ai cumparat pe bucati sau pe total?
Din cate stiu eu o schela metalica este compusa din mai multe bucati de 1mp din cate stiu.

stoicae139

#6 Mesaj de stoicae139 »

pe factura scrie "schela metalica formata din :........"

herganiec

#7 Mesaj de herganiec »

ca mijloc fix. e luata toata odata si nu pe bucati.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

eugen01

#8 Mesaj de eugen01 »

art.46......Pentru cheltuielile cu amortizarea se va intocmi Fisa pentru operatiuni diverse.
art.49......Cheltuielile cu amortizarea pentru bunuri se admit la deducere, in conformitate cu reglementarile din titlul II din Codul fiscal.Sunt amortizabile, in conformitate cu prevederile legale, numai bunurile inregistrate in Registrul-inventar (cod 14-1-2/a).
art.50 Evidenta contabila in PS a bunurilor din patrimoniu se tine in conformitate cu prevederile NM de intocmire si utilizare a formularelor tipizate..eetc...
art.51 Orice suma platita, respectiv incasata, in numerar sau prin banca se va inregistra in mod obligatoriu, cronologic in RJVP (cod 14-1-1/b)
art.52 (este editat mai sus)
(omfp 1040/2004)

Scrie răspuns