stat colaboratori

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
eugen01

Re: stat colaboratori

#16 Mesaj de eugen01 »

Detalii si exemple concrete gasiti aici

despre somaj, in pagina 3 din topicul de mai sus, Balasze a pus un text, inclusiv sursa.

chirodeaf665

#17 Mesaj de chirodeaf665 »

eugen01 scrie:Detalii si exemple concrete gasiti aici

despre somaj, in pagina 3 din topicul de mai sus, Balasze a pus un text, inclusiv sursa.
Multumesc, vazusem topicul si exemplele dar din pacate inteleg foarte greu si nici un exemplu nu mi se parea ca in cazul meu. Imi cer scuze dar de mare ajutor mi-ar fi o confirmare sau infirmare a exemplului meu mi-ar fi de ajutor.

e bine sau nu?

Presedinte:
venit brut 238 lei
c.a.s. 25 lei
somaj 0 lei
sanatate 13 lei
impozit 32 lei
rest de plata 168 lei

c.a.s. asociatie 20.8%
fond accidente 0 lei
somaj asociatie 0 lei
sanatate asociatie 5.2%
fond concedii 0 lei
fond garantare 0 lei

tomac

#18 Mesaj de tomac »

Nu e bine.
De ce ați calculat și contribuțiile societății? La venituri din convenții civile se calculează exclusiv contribuțiile individuale.
Scrie și în topicul indicat de Eugen, exemplele mele credeam că sunt clare la convenții civile, și totuși, dumneavoastră, calculați și contribuția unității.
Mă întreb de ce?

Primul meu răspuns era legat de faptul că nu ați înțeles bine prevderile OUG 58/2010. Am explicat pe forum ce și cum e cu această ordonanță.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

eugen01

#19 Mesaj de eugen01 »

Desi nu cred ca e cazul, pun si acest link click aici referitor revenirea la situatia de dinainte de OG...

Presupun ca nelamuririle lui C665, pleaca de asemanarea dintre contract civil si contract de mandat (cel putin in termeni).

chirodeaf665

#20 Mesaj de chirodeaf665 »

eugen01 scrie: Presupun ca nelamuririle lui C665, pleaca de asemanarea dintre contract civil si contract de mandat (cel putin in termeni).
Presedintele si cenzorul au contract de mandat, asa stiam ca e corect.

Hotărârea nr. 1588/2007-Norme L. nr.230/2007
Art. 18. ..(8) Presedintele poate fi remunerat, pe bază de contract de mandat, potrivit art.32 alin. (1) din Legea nr. 230/2007

Art. 19. ..(4) Cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat.

Pot fi asta mai inseamna ca pot fi si cu contr.civil? nu mi se pare potrivit pt presedinte
iar pt contract de mandat n-am vazut exemple (probabil pt ca nici nu intra in incidenta noilor reglementari? si trebuia sa calculez anterior altfel?), nu e tot una cu cel civil nu? Imi cer din nou scuze dar nu reusesc sa inteleg. Nu e bun calculul pt contract de mandat si cum ar fi corect?

chirodeaf665

#21 Mesaj de chirodeaf665 »

Ufff de aicirezulta ca statul de plata la cei cu contract de mandat = cu al salariatilor zic bine?

tomac

#22 Mesaj de tomac »

Trebuie să înțelegeți atunci, ce este contractul de mandat.
Există, simplu spus: contract de mandat și contract de mandat comercial.
Deosebirea între cele două este că mandatul comercial este acel contract de mandat prin care o persoană, numită mandatar, se angajează să exercite fapte de comerț sau să îndeplinească anumite acțiuni comerciale, în numele și pe contul mandantului, contra unei indemnizații sau comision, iar contractul de mandat (ne-comercial) este un contract prin mandatarul se obligă sa încheie acte juridice pe seama unei alte persoane - mandant - care îi dă această împuternicire (art. 1532 Cod Civil) și pe care o reprezintă.

În practică, mandatarul ce obține venituri din contract de mandat comercial, se consideră că obține venituri din activități independente.

Aici este sursa citată mai jos
Contractul de mandat este reglementat în Codul Civil, Cartea a III-a, Titlul IX (Despre mandat), în art. 1532-1559. Codul civil se referă doar la mandatul cu reprezentare, însă este admis că mandatul poate fi și fără reprezentare. Contractul de mandat mai este denumit şi procură, împuternicire sau delegație.

Asemănări și deosebiri între contractul de mandat și alte contracte civile

B. Asemănări și deosebiri între contractul de mandat și contractul de muncă

Contractul de mandat cu titlu oneros se aseamănă și cu contractul de muncă, între cele două contracte existând și deosebiri:

- mandatarul are calitatea de reprezentant al mandantului, pe când salariatul nu este reprezentantul angajatorului (patronului);
- angajatul nu poate fi reprezentat, el trebuind să presteze personal munca la care s-a obligat, pe când mandatarul își poate substitui o altă persoană care să îndeplinească unele din actele juridice la care s-a obligat;
- mandatarul este însărcinat să încheie acte juridice, pe când salariatul (angajatul) realizează, în principiu, acte materiale prin punerea forței de muncă la dispoziția celeilalte angajatorului;
- între salariat și angajator există un raport de subordonare, raport care nu se regăsește în cazul mandatului.
În aceste condiții, spre exemplu, directorii societăților comerciale pe acțiuni, au contract de mandat (ne-comercial). Din acest punct de vedere, acest contract de mandat, în cazul acestora, este clar reglementat ca fiind unul ce este tratat similar unui contract de muncă, doar că nu se virează comisionul ITM.
Similar și pentru președinții asociațiilor de proprietari. Din punct de vedere fiscal, în cazul directorilor de SA și a președinților de asociații de proprietari, discutăm despre venituri asimilate salariilor - vedeți în acest sens prevederile art.55 din codul fiscal.

De aceea în cazul acesta președintele asociației de proprietari va fi trecut pe stat de plată (alegându-se la tip - Permanent) și i se vor calcula și reține toate obligațiile ca unui salariat normal, exceptând comisionul ITM.

În cazul cenzorilor însă, nu mai discutăm despre venituri asimilate salariilor, așa că din punct de vedere fiscal discutăm despre un contract de mandat, de data aceasta tratat ca un contract încheiat în baza codului civil, deci, un contract ce se încadrează, în codul fiscal la art.52. Acesta poate fi impus fie cu 10% fie cu 16%, în funcție de existența sau lipsa mențiunii, în contractul de mandat, a cotei cu care se impune venitul acestora.
Doar în cazul lor discutăm despre aplicarea OUG 82/2010, doar veniturile cenzorilor fiind venituri obținute în baza unui contract civil și la care se vor reține contribuțiile individuale. În cazul acestora, se aplică exact aceleași exemple ca cele date de mine la convenții civile.

chirodeaf665

#23 Mesaj de chirodeaf665 »

Multumesc f. mult si pentru explicatii si pentru rabdare. Am inteles sa selectez pentru presedinte tip contract - permanent.

Dar pentru cenzor?
tomac scrie: În cazul cenzorilor însă, nu mai discutăm despre venituri asimilate salariilor, așa că din punct de vedere fiscal discutăm despre un contract de mandat, de data aceasta tratat ca un contract încheiat în baza codului civil, deci, un contract ce se încadrează, în codul fiscal la art.52......doar veniturile cenzorilor fiind venituri obținute în baza unui contract civil și la care se vor reține contribuțiile individuale. În cazul acestora, se aplică exact aceleași exemple ca cele date de mine la convenții civile.

Daca selectez pentru cenzor contract civil cu C.A.S. si somaj salariat bifat nu apar in statul de plata aceste contributii. Daca selectez colaborator apar impreuna cu sanatatea...... Care selectare e corecta? Sau nu pot face din Saga statul de plata?

tomac

#24 Mesaj de tomac »

Da, pentru președinte selectați "Permanent" dar debifați opțiunea de reținere a comisionului ITM
Pentru cenzori, momentan, nu se poate genera corect statul din SAGA, pentru a li se reține CAS și Șomaj. Va exista o actualizare în acest sens.
Veți alege contract civil 16%. Li se va reține CAS, șomaj și impozit. Sănătate vor trebui să declare și să plătească ei, la casa de asigurări de care aparțin.

florescuo

#25 Mesaj de florescuo »

Hello.

Daca tot se discuta despre reconsiderari de activitati , am si eu o nelamurire:
- am un PFA care ne presteaza niste servicii, la care activitatea indeplineste criteriile de reconsiderare ca activitate dependenta.
- din oug 82 , reiese ca se retin si calculeaza si aplica toate contributiile ca si la venituri salariale, deci firma trebuie sa-i retina si vireze.
- cum introduc in saga acest caz, si cum declar persoana la pensii , somaj , sanatate, la ce categorie de asigurati?

Multumesc anticipat.

tomac

#26 Mesaj de tomac »

Nu orice PFA are venituri ce pot fi reconsiderate. Spre exemplu liber-profesioniștilor nu li se aplică reconsiderarea veniturilor din independente în dependente.
Nu rezultă de nicăieri din OUG 82/2010 că firma calculează contribuții ca și la venituri salariale și mai mult nici că le declară. Mai citiți odată acea ordonanță.
Reconsiderarea o poate face fiscul. Dumneavoastră pentru a evita riscul de reconsiderare, schimbați contractul.

florescuo

#27 Mesaj de florescuo »

Contractul nu se poate schimba, iar PFA nu e in categoria profesiilor libere(avocat...etc).
Totusi ...as vrea sa evit sa vina fiscul sa imi faca reconsiderarea peste 6 luni si sa ma puna sa platesc majorari si penalitati.... asa ca as vrea sa fac retinerile de acum.... plus ca daca fac retinerile acum contractul cu PFA se face pe o suma....daca nu ...se face pe o suma mai mica....

lupitaa

#28 Mesaj de lupitaa »

OUG 58 modificata de OUG 82 nu face referire la cum se procedeaza cu contributiile societatii in cazul reconsiderarii ca activitate dependenta. In acest caz se precizeaza doar ca "impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza"
Este o formulare ambigua, din care s-ar putea deduce ca angajatorul e obligat sa incheie contract de munca cu timp partial cu "dependentul" ca singura solutie, deoarece conventiile civile sunt reglementate de OUG 58 si 82, in care niciunde nu se face referire la faptul ca angajatorul ar datora contributii pentru acestea. Exact asta explica tomac, pentru a nu avea probleme in cazul reconsiderarii activitatii ca dependenta de catre finante, ca ar fi bine sa schimbati tipul contractului, din conventie in contract de munca cu timp partial.
Ideea legiuitorului era sa opreasca practica unor firme de a utiliza sub masca conventiilor civile personal salariat fara a plati contributii...
E adevarat ca in anumite situatii nu e cazul, deoarece sunt activitati ocazionale, ca de exemplu angajarea unui supraveghetor la un examen, pentru cateva ore intr-o luna. Pe ce perioada sa fac CM si cu ce norma? Dar acest supraveghetor foloseste baza materiala (sala de curs) si sculele firmei pentru care presteaza (computer, catedra, etc.) si asta era una din conditiile incadrarii ca dependent. Aici apare porcaria, dar legiuitorul nu a dat alte detalii nici in norme...
https://adilupita.wordpress.com/

tomac

#29 Mesaj de tomac »

Iar dacă e vorba de un contract de natură comercială, încheiat cu un PFA e și mai neclar. Nu există norme ce să explice ce și cum e cu reconsiderarea. Nu spune nicăieri că plătitorul să calculeze și să vireze contribuții. Se spune doar că în cazul în care există posibilitatea de a reconsidera o activitate, să se calculeze acestea și contribuțiile și impozitul să fie datorate în solidar. La fel, nu se spune cum va trata sau retrata PFA-ul venitul, după reconsiderare. Am mai postat aici despre reconsiderare. Ce am postat acolo, rămâne pe mai departe valabil.

De aceea revin: schimbați contractul eliminând acele prevederi ce pot duce la reconsiderarea activității.

florescuo

#30 Mesaj de florescuo »

Referitor la ce a zis lupitaa ,mai specific o data ca e vorba de contracte comerciale si nu civile ca sunt cu o intreprindere individuala( acelasi tratament ca pfa),asa ca solutia cu CIM nu e agreata.

Referitor la ce a zis Tomac...contractul nu se poate modifica, pt. ca opereaza date , si foloseste exclusiv baza materiala a platitorului , chestie usor verificabila ca trebuie sa stea la firma 8 ore si sa opereze,prelucreze si sa verifice datele din niste baze de date care se actualizeaza la fiecare ora, deci si programul de lucru- sarcina de verificare a datelor la fiecare ora nu poate fi scoasa din contract.

Angajarea cu contract de munca nu se va face datorita cresterii nr.total de salariati , care afecteaza sumele dintr-un proiect cu fonduri neramb.

Cred ca in saga o sa il introduc la colaboratori , ii bifez sa imi calculeze tot mai putin ITM,asta pt inreg. ca face inreg care imi trebuie adica retinerile se fac pe 401.

Iar cu declaratiile .... il bag undeva pe acolo cat sa reflecte cat mai bine realitatea... sa fie declarat....(deaia exista rectificative) .

Mai mult ma intereseaza sa-l declar in 100 si sa platesc ....ca sa nu poata sa imi calc penalitati si majorari daca cumva vin in control....oricum nu o sa verifice nici dracu declaratiile celalalte .....cei de la Fisc nu s-au uitat niciodata pe ele....numai pe 100 102 etc ce se depune la finante.

Deciii ...pareri privind ce vreau sa fac....ca poate imi scapa mie vreo implicatie majora.

Scrie răspuns