declaratia 392B
-
declaratia 392B
Am si eu cateva intrebari si va multumesc daca ma puteti lamuri:
1. Declaratia 392B se depune de toate pfa-urile cu cifra de afaceri pana la 35.000 euro(cf Ordonanta 117/23.12.2010, art.156^3, alin.5) sau numai de cei a caror cifra de afaceri este cuprinsa intre 10.000-35.000 euro(conform instructiunilor de completare de pe site-ul Min. Finantelor)?
2. As dori sa va intreb cum pot completa declaratia 392B la sectiunea ''Achizitii de la persoane inregistrate in scopuri de tva'' daca sunt un pfa neplatitor de tva, iar facturile le inregistrez pe total(fara a defalca tva-ul), iar in Jurnalul de cumparari imi apare la baza de impozitare total suma factura?
3. La rubrica ''Achizitii...'' se trec numai facturile primite sau si bonurile fiscale, chitante,etc...
1. Declaratia 392B se depune de toate pfa-urile cu cifra de afaceri pana la 35.000 euro(cf Ordonanta 117/23.12.2010, art.156^3, alin.5) sau numai de cei a caror cifra de afaceri este cuprinsa intre 10.000-35.000 euro(conform instructiunilor de completare de pe site-ul Min. Finantelor)?
2. As dori sa va intreb cum pot completa declaratia 392B la sectiunea ''Achizitii de la persoane inregistrate in scopuri de tva'' daca sunt un pfa neplatitor de tva, iar facturile le inregistrez pe total(fara a defalca tva-ul), iar in Jurnalul de cumparari imi apare la baza de impozitare total suma factura?
3. La rubrica ''Achizitii...'' se trec numai facturile primite sau si bonurile fiscale, chitante,etc...
- nicolaescu112
Re: declaratia 392B
Referitor la intrebarea 2, raspunsul este: in casuta de TVA se trece "0".
La intrebarea 3, raspunsul este: se iau in calcul toate intrarile pe baza de factura si bonurile de combustibil sau de la magazinele cash&carry.
La intrebarea 3, raspunsul este: se iau in calcul toate intrarile pe baza de factura si bonurile de combustibil sau de la magazinele cash&carry.
1. Declaratia 392B se depune de toate pfa-urile neinregistrate in scopuri de TVA cu cifra de afaceri pana la 35.000 euro(cf Ordonanta 117/23.12.2010)ionescui693 scrie:Am si eu cateva intrebari si va multumesc daca ma puteti lamuri:
3. La rubrica ''Achizitii...'' se trec toate intrarile :facturile primite(selectezi tip factura) ,bonurile fiscale, chitante(selectezi tip bon) etc- dupa caz , alegi din coloana "tip".
dar de cele care sunt inregistrate in scopuri de TVA se depune 392 ?
Never say never !
Pai cei pana la 35.000 eur trebuiesc sa depuna si ei, precum si cei neplatitori de TVA.
nicolaes02 scrie:Referitor la intrebarea 2, raspunsul este: in casuta de TVA se trece "0".
de ce la intrebarea 2 , raspunsul e ca in casuta de TVA se trece "0" ?
de ce nu as trece TVA care l-am platit eu furnizorului de bunuri sau de servicii?

pentru TVA = 0 la toti cu 392B , cred ca nu s-ar fi "obosit" cei de la ANAF sa mai faca o rubrica ...parerea mea .
-
In sfarsit am inteles cum se completeaza D392B!!!
Se depune de neplatitorii de tva care au cifra de afaceri intre 0-119.000 ron, conform si ultimei variante de program din 02.02.2011 de pe site-ul Anaf.
La rubrica "Achizitii" se trece tot ce apare in Jurnalul de Cumparari (facturi, bonuri, chitante, etc...).
La achizitiile de la persoane inregistrate in scopuri de tva se trece defalcat: baza impozitare si tva (toate adunate de mana, intrucat tva-ul a fost in 2010 19% si apoi 24%, iar neplatitorii de tva inregistreaza per total suma).
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, in mod deosebit lui tamasanuc!!!
Se depune de neplatitorii de tva care au cifra de afaceri intre 0-119.000 ron, conform si ultimei variante de program din 02.02.2011 de pe site-ul Anaf.
La rubrica "Achizitii" se trece tot ce apare in Jurnalul de Cumparari (facturi, bonuri, chitante, etc...).
La achizitiile de la persoane inregistrate in scopuri de tva se trece defalcat: baza impozitare si tva (toate adunate de mana, intrucat tva-ul a fost in 2010 19% si apoi 24%, iar neplatitorii de tva inregistreaza per total suma).
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, in mod deosebit lui tamasanuc!!!
De cand apare in jurnal cumparari chitantele?
-
Eu introduc si chitantele prin Intrari.
De ce?
cred ca ar trebui sa lamurim cum trebuie completat Jcump.de catre neplatitorii de tva:pentru ca in instructiuni de completare la 392B se specifica ca pe rd.1 de la 'achizitii' se inscrie tva din Jcump;iar in CF-norme pct 62 se mentioneaza ca trebuie sa existe Jcump,dar mie mi se pare corect cum il face Saga-adica cu tva zero.In concluzie nu vad de ce sa nu completam 392B cu "zero" la TVA(pe rd.1-achiz)
-
Ar fi fost mult mai usor sa trecem 0, dar cand am fost la Finante si am intrebat, mi s-a spus sa trec valoarea tva separat in coloana ceruta si sa adun la mana sumele daca nu pot altfel.
Revenind la chitante ca tot nu m-ai lamurit de ce treci acele documente la intrari.
Pana la urma jurnal de cumparari la fel trebuie completat cum este si la societati comeriale.
Din cate stiu aici se introduc facturile primite si bonurile de combustibil (indiferent daca TVA-ul este deductibil sau nu), dar nu si chitantele, sau stiu eu gresit?
Pana la urma jurnal de cumparari la fel trebuie completat cum este si la societati comeriale.
Din cate stiu aici se introduc facturile primite si bonurile de combustibil (indiferent daca TVA-ul este deductibil sau nu), dar nu si chitantele, sau stiu eu gresit?
Am un PFA din 2007, cu activitatea principala acvacultura in ape dulci. Nu am depus niciodata D392 si nici nu am primit instiintare de la Finante pentru nedepunerea ei.
Trebuie sau nu, sa depun aceasta declaratie ? sau depinde de activitatea pe care o desfasor ?
Multumesc.
Trebuie sau nu, sa depun aceasta declaratie ? sau depinde de activitatea pe care o desfasor ?
Multumesc.
depinde de cifra de afaceri