-unde inregistrez in saga produsele in curs de executie pentru care vreau sa am o evidenta exacta a consumului de materiale si materii prime ?
- in modulul productie imi este clar : produsul , consumul , comanda pentru produsele finite
prod in curs de executie
-
Re: prod in curs de executie
Multumesc Eugen , dar de fapt pe mine m-ar fi ajutat f mult daca exista un modul asa cum este cel de productie care sa faca automat bonurile de predare cat si consumurile de materii prime si materiale
Pana acum am lucrat pe varianta 1 adica cu note in articole contabile si cu consumuri in "bonuri de consum " ; m-ar fi ajutat foarte mult daca as fi putut avea o evidenta centralizata la comenzile si consumurile aferente produselor cu ciclu lung de fabricatie ......
Am sa testez varianta 2 propusa de Tomac dar dupa algoritmul explicat de el , produsele in curs de executie se inregistreaza in luna curenta si la inceputul lunii urmatoare se opereaza bonurile de consum ..... ori eu ma confrunt cu cazul in care se elibereaza de la magazie in cursul lunii o anumita cantitate de materiale , se incepe executarea produsului , care nu se termina in luna curenta..... deci la sfarsitul lunii eu am deja un consum de materiale si a anumita cantitate de produse in curs de ex........
ramane sa mai studiez problema
Faptul ca nu exista suport automat pt prod in curs de ex, ne aduce in situatia in care daca vrem sa vedem consumurile pe comenzi la un anumit moment .... sa avem o situatie nereala ( mai mica )....
Pana acum am lucrat pe varianta 1 adica cu note in articole contabile si cu consumuri in "bonuri de consum " ; m-ar fi ajutat foarte mult daca as fi putut avea o evidenta centralizata la comenzile si consumurile aferente produselor cu ciclu lung de fabricatie ......
Am sa testez varianta 2 propusa de Tomac dar dupa algoritmul explicat de el , produsele in curs de executie se inregistreaza in luna curenta si la inceputul lunii urmatoare se opereaza bonurile de consum ..... ori eu ma confrunt cu cazul in care se elibereaza de la magazie in cursul lunii o anumita cantitate de materiale , se incepe executarea produsului , care nu se termina in luna curenta..... deci la sfarsitul lunii eu am deja un consum de materiale si a anumita cantitate de produse in curs de ex........
ramane sa mai studiez problema
Faptul ca nu exista suport automat pt prod in curs de ex, ne aduce in situatia in care daca vrem sa vedem consumurile pe comenzi la un anumit moment .... sa avem o situatie nereala ( mai mica )....
Re: prod in curs de executie
Productia in curs de executie, a fost, este si va fi, cosmarul contabilului de gestiune.Din putina mea experienta, evaluarea PCE se poate doar aproxima numai valoric.Fiind obligati de normele contabile sa inregistram cronologic si sistematic, in momentul cand se scot mp de la magazie, in vederea obtinerii unui PF, respectivul maistru nu poate sa fie sigur 100% cat dureaza procesul de fabricatie (ex.vrea managerul sa dea prioritate altei comenzi), de asemenea poate sa intocmeasca BC pe data de 27, sau 29 sau 30 sau 31, ei bine..d.p.d.v contabil mp sunt scoase, scazute din gestiune.Nu mai vorbim de cazul (cel mai intalnit cand se da drumul la comanda, anumite componente urmand sa fie achizitionate pe parcurs).Tot ce putem face practic, este sa comparam ce s-a predat ca si PF cu fisa tehnologica (daca exista!) si sa inregistram valoric diferenta ca si PCE.O situatie cat mai exacta (sau cat mai aproape de realitate) nu o poate da, decat conducatorul punctului de lucru.Sau daca vreti o deplasare in teren ca sa zic asa, dar...asta implica timp si consum nervos pentru ca va trebui sa intrebam ce e aia silicon, ce e ala flex (polizor unghiular pneumatic (!)etc...adica trebuie sa stea cineva sa ne explice ..ce si cum.E destul de dificil sa ma uit la un PCE si sa zic "da ...dom'le e fabricat in proportie de 90%".Inregistrand BC cu o alta data, se va da peste cap gestiunea de mp.In fine, raman la parerea ca inregistrarile referitoare la PCE se fac numai valoric, nu si cantitativ in contabilitate ( documentul de inregistrare pentru mp fiind acel BC).Parerea mea este ca lucrati corect, daca managementul e interesat in latura cantitativa...nu are decat sa ceara rapoarte direct de la locul "faptei" ca sa zic asa.Nu e vorba de rea vointa , sau de dezinteres, e vorba doar de informatii cat mai corecte.