tomac scrie:Da, se deduce, dacă poate susține cu documente cantitatea consumată. Limitările legate de deducerea TVA se aplică numai pentru vehicole de transport persoane ce au până la 9 locuri pe scaune și până la 3,5 t.
partea proasta este faptul ca cei de la ANAF nu considera suficient nir-ul respectiv bonul de consum aferent combustibililor, ei solicita in mod expres foile de parcurs respectiv FAZ-ul si dupa caz ordinul de serviciu sau de deplasare, motivind acest fapt pe:
"Astfel cum prevede art. 1451 alin. (1), in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce TVA aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.
Conform normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, vehiculele destinate exclusiv utilizarii de agenti de vanzari reprezinta vehiculele utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor. Se limiteaza deductibilitatea taxei la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vanzari.
Asadar, in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile la determinarea profitului impozabil numai in masura in care vehiculele sunt folosite exclusiv pentru a servi activitatilor prevazute la art. 21 alin. (4) lit. t) mai sus citat.
De asemenea, TVA aferenta combustibilului este deductibila daca vehiculele sunt utilizat exclusiv pentru activitatile exceptate, in folosul unor operatiuni taxabile.
In cazul prezentat, daca autoturismele se incadreaza in aceste categorii, cheltuielile cu combustibilul pot fi considerate deductibile daca autoturismele sunt utilizate exclusiv de agenti de vanzari, respectiv de angajatii ai societatii care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor.
Utilizarea exclusiva a autovehiculelor de catre agenti de vanzari va rezulta din:
- obiectul de activitate al societatii,
- foile de parcurs din care sa rezulte ca numai agentii de vanzari utilizeaza autovehicule,
- orice alte dovezi suplimentare care pot fi furnizate.
Daca autoturismele nu se incadreaza in aceste categorii (destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri), fiind utilizate in scopul obtinerii de venituri impozabile cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile integral. TVA este deductibila daca autoturismele sunt utilizate in folosul unor operatiuni taxabile.
Aceste prevederi sunt aplicabile si in situatia in care autoturismul este utilizat in baza unui contract de comodat. In baza contractului incheiat intre parti, comodatarul suporta, de la data preluarii autoturismului, cheltuielile necesare folosirii acestuia: combustibil, piese de schimb, alte consumabile, repararea defectiunilor aparute ca urmare a folosirii in conditii normale a bunului."
cam asta este ideea ... foile de parcurs dovedesc ca acele cheltuieli efectuate cu combustibilul sunt aferente activitatii desfasurate producatoare de venituri ...
imi cer scuze pt ca am postat si articolul si normele , dar asa intelegem toti mai usor
nu vreau sa intristez pe nimeni .. insa atentie acest Ordinul nr. 14 / 1982
pentru aprobarea normativului privind consumul de combustibil si ulei pentru automobile nu este abrogat .....
asa ca no comment