concedii medicale

popescudm702

concedii medicale

#1 Mesaj de popescudm702 »

buna...am urmatoarea problema...firma la care lucrez are instalata SAGA din 2011 ianuarie, am un concediu medical pentru luna mai la care trebuie sa ii calculez BAZA DE CALCUL A INDEMNIZATIEI unde trebuie sa cumulez veniturile brute pe ultimele 6 luni.
daca programul e instalat doar din ianuarie nu imi ia decembrie si noiembrie pentru k nu are nici un fel de data acolo.\
ce ma fac?
precizez si faptul ca programul nu imi mai valideaza declaratia 112 deoarece imi da eroare la concediul medical
chiar daca introduc manual suma calculata, imi da diferenta intre suma introdusa de mine si cea calculata de program...
astept raspuns..
va multumesc

balazse

Re: concedii medicale

#2 Mesaj de balazse »

Introduci sumele calculate de tine. Eu l-am testat si nu sunt probleme. Totusi ce eroare ti-a dat? Fii mai explicit ca altfel nu te putem ajuta.
Ai actualizarea din 06.06.2011? Daca nu atunci descarca si instaleaza actualizarea.

De altfel ar fi bine, ca o problema sa postezi intr-un singur loc si nu deschide mai multe topic-uri pentru aceeasi problema, nu de alta dar se supraaglomereaza fara rost forumul.

mehedintib

#3 Mesaj de mehedintib »

Ma ajutati si pe mine cu un sfat,va rog ; - Concediu medical cod 14 initial in 15.03.2011, in continuare cu cod 14 toata luna aprilie, in mai , acelas angajat are CM initial cod 06 si in continuare cod 13, de la 01.05 pina la 17.05, restul zilelor din luna mai lucreaza iar in iunie primeste CM cod 14 in continuarea CM cod 14 din martie si cu acelas cod diagnostic. . Este corect asa ? Cum sa-i calculez indemnizatia, cu media zilnica de la concediile cu cod 14 sau trebuie sa-i reconsider CM din iunie ca fiind initial si sa-i calculez o alta medie baza de calcul ?

mehedintib

#4 Mesaj de mehedintib »

Nimeni ? :(
Am oroare de concediile medicale :mrgreen:

eugen01

#5 Mesaj de eugen01 »

http://www.casdb.ro/index.php?option=co ... info&id=17

Am retinut urmatoarele:
Art. 9 (1) Dreptul la concediile si indemnizatiile prevazute de O.U.G. nr. 158/2005 este conditionat de plata contributiei pentru concedii si indemnizatii.
Art. 12 (1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din O.U.G. nr. 158/2005 este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical si se constituie dinînsumarea perioadelor:...(perioade)
Art. 14 În cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA, dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca nu este conditionat de realizarea stagiului de cotizare.

Simpla parere: Avand in vedere ca art.14, prevede expres exceptiile de la articolul 9, din cate stiu Cod 014 se incadreaza la art.14, eu sunt de parere ca nu este nevoie o recalculare.Doar ca o presupunere am inteles ca baza de calcul pentru indemnizatie (pentru Cod 014) reprezinta 100% din salariul de incadrare (daca a fost angajat si a avut venituri, daca nu, se aplica regula salariului minim pe economie).
(nu luati cele de mai sus o opinie competenta sau/si autorizata)

mehedintib

#6 Mesaj de mehedintib »

Poate daca dau mai concret situatia: - Exemplu-
martie- CM initial (cod boala 14) - baza de calcul 40,10 lei/zi
aprilie- CM in continuarea celui din martie, cod boala tot 14 - baza de calcul 40,10 lei/zi
mai- CM initial (cu un alt cod boala, 06) - baza de calcul se schimba la 26,40 lei/zi
iunie- CM in continuarea celor din martie-aprilie (cu cod boala 14)...aici e "buba", nu situ daca este corect "in continuare" sau trebuia sa fie "initial" CM din iunie, avind in vedere ca in luna mai a si lucrat citeva zile ?
Omul indeplineste toate conditiile de stagiu doar ca eu nu stiu cum este corect sa calculez CM pe iunie... daca medicul a considerat "in continuare" pentru cod 14 s-ar cuveni sa-i calculez cu baza de 40,10 lei/zi, in totalitate din CCI.. dar oare nu se intrerupe continuitatea in luna mai ?.. pentru ca in acest caz CM din iunie ar deveni initial, cu 5 zile din FS s.a.m.d....se schimba baza de calcul, nu va mai fi 40,10 lei/zi. Pur si simplu mi se blocheaza mintea...si cei de la Casa de sanatate dau din umeri... :mrgreen:

mehedintib

#7 Mesaj de mehedintib »

Ma gindesc ca medicul a dat CM pe iunie "in continuare"pentru ca bolile cu cod 14 sint urmarite distinct din punctul lui de vedere, pe cind eu ar trebui, d.p.d.v. al calculelor, sa-l consider "initial", cu tot ce decurge din asta; practic s-a intrerupt continuitatea in luna mai cind omul a lucrat citeva zile si a avut un CM cu un alt diagnostic decit cod 14...Ce parere aveti ?

eugen01

#8 Mesaj de eugen01 »

Art. 36 Pentru plata indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din O.U.G. nr. 158/2005. (Norme de aplicare Oug158)
Sau art.35 din aceasi OUG, ...contrazic parerea mea initiala, asa ca eu zic ca rationamentul dvs e corect si eu m-am inselat in parerea initiala.Poate ca nu afecteaza calculul numarului de zile acordate intr-un an (pentru evidenta doctor, doctorul fiind raspunzator de completarea datelor) dar afecteaza baza de calcul in vederea platii.A se vedea exemplele numerice de la articolele 73 - 75 din Normele de aplicare.Faptul ca are intrerupere nu are relevanta pentru modalitatea de calcul, relevanta este data de modificarea venitului.Regula de baza fiind veniturile din interiorul "calupului" de 6 luni."
"Media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale se determina ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni pe baza carora sa achitat contributia pentru C I si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia în aceasta perioada...." (Art. 73 din NM)
" Cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este egal cu produsul dintre media zilnica si procentele prevazute de lege, multiplicat cu numarul de zile lucratoare din concediul medical , astfel:...." (Art. 74 din NM)
In luna mai, sigur Veniturile s-au modificat datorita acelui concediu Cod 06 ce are alt procent (75%), conform art.17 alin.1 din oug 158.Deci recalculand veniturile din ultimele 6 luni (conform formule) vom obtine un cuantum al indemnizatiei pentru luna iunie, diferit de cuantumul pentru luna martie (sau aprilie) diferenta datorata veniturilor aferente lunii mai.
Modalitatea de continuare a unui CM cu o alta perioada este conditionata de faptul ca ziua imediat urmatoare terminarii unui CM trebuie sa fie prima zi a urmatorului CM (si de acelasi tip)

mehedintib

#9 Mesaj de mehedintib »

Multumesc Eugen01, mai clar de-atit nici ca se putea :D

adrigela77

#10 Mesaj de adrigela77 »

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa calculez un CM accident de munca si anume;
-cod indemnizatie 03,
-conc medical initial
-cod diagnostic 920
-cod urgenta 155(mentionez ca am vizualizat D112 si imi da eroare ca la cod indemn 03 nu corespunde cod urgenta 155)
-cate zile suporta societatea si restul de zile ramase de catre cine sa suporta?
-in baza de calcul se aduna si indemnizatia de somaj ?
-este vreun formular tip cu care se depuna certif medical la casa de pensii?...sau ce anume se depune la casa de pensii?
-veniturile sunt tot cele de 6 luni in ultimele 12 lucrate?
Multumesc ptr ajutor.

eugen01

#11 Mesaj de eugen01 »

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... &view=next
(bine...nu stiu cat mai e de actualitate) :oops:
Completare:
1.CF art.296 indice 3 lit.f pct.1 . De aici deduc ca pe perioada de somaj, s-au retinut contributiile.De altfel art.9 alin.4 din NM la oug 158 clarifica acest lucru.
2.Din moment ce si indemnizatia de somaj indeplineste cerinta de la art.3 OUG 158, salariatul trebuie sa aduca adeverinta de la somaj cu perioada in care a beneficiat de ajutorul de somaj.
3.Despre modul de calcul ..e un pic mai complicat ..trebuie sa luam in considerare si exemplul numeric de la art.13 din NM la OUG 158.
4.Desi nu imi place sa pun link-uri catre alte site-uri, poate ajuta si cele descrise aici

chirodeaf543

#12 Mesaj de chirodeaf543 »

Va rog sa ma ajutati la calcului unui concediu medical, pt ca am diferente la CAS fata de calculul din alt program de salarii. Si anume in saga am

CAS -salariat 82 lei; CAS angajator 469 iar in alt program am
CAS -salariat 78 lei; CAS angajator 459

Din calculul 2022*35%/21*5 zile concediu din CCI + venit zile lucrate*10.5% => 78 lei nu stiu ce nu fac bine?

salar de baza 800
sporuri 11
zile lucrate 14
zile CM din FS 5
CM din FS 143
zile CM din CCI 2
CM din CCI 57
venit realizat 744
cas 82 ? fata de 78
somaj 3
sanatate 30

baza calcul indemnizatie zilnica 38.25 * 75/100 = 28.69
Ultima oară modificat Mie Iul 06, 2011 3:54 pm de către chirodeaf543, modificat de 5 ori în total.

septimiuv

#13 Mesaj de septimiuv »

trimite baza de date la saga sa se uite pe ea

eugen01

#14 Mesaj de eugen01 »

Septimiu>
eu inteleg ca e un calcul un pic mai complicat...veniturile pe ultimele 6 luni etc...sau e posibil ca sa nu fie actualizate procentele (ecran ConfigurareSalarii)...?

chirodeaf543

#15 Mesaj de chirodeaf543 »

chirodeaf543 scrie:Va rog sa ma ajutati la calcului unui concediu medical, pt ca am diferente la CAS fata de calculul din alt program de salarii. Si anume in saga am

CAS -salariat 82 lei; CAS angajator 469 (total salariati) iar in alt program am
CAS -salariat 78 lei; CAS angajator 459 (total salariati)

Din calculul 2022*35%/21*5 zile concediu din CCI + venit zile lucrate*10.5% => 78 lei nu stiu ce nu fac bine?

salar de baza 800
sporuri 11
zile lucrate 14
zile CM din FS 5
CM din FS 143
zile CM din CCI 2
CM din CCI 57
venit realizat 744
cas 82 ? fata de 78
somaj 3
sanatate 30

baza calcul indemnizatie zilnica 38.25 * 75/100 = 28.69