inregistrari corecte activitate de transport

petred

inregistrari corecte activitate de transport

#1 Mesaj de petred »

am si eu o mica problema .Sunt mai incepatoare ,firma mea are activitate de transport,iar acum am efectuat prima cursa externa.nu stiu cum trebuie sa inregistrez bonurile de cheltuieli interne si externe si ce anume operatiuni sa fac ,ce diurna legala sa aplic,si monografia aferenta acestei prestari.Mentionez ca factura de transport este emisa tot unui client roman.
Multumesc anticipat pentru un eventual ajutor.

eugen01

Re: inregistrari corecte activitate de transport

#2 Mesaj de eugen01 »

Bine ati venit!
1.Despre diurna avem HG 1860/2006 (raspublicata cu modificari;L118/2010) si Art.21 alin 3 lit.b din Codul Fiscal.
Nu sunt sigur dar in principiu pentru Romania avem 13*2.5 = 32.5 ron/zi ; UE 35eur*2.5=87.5 eur in afara cheltuielilor cu cazarea.Mai multe discutii despre diurna gasim folosind butonul Cautare:CLICK AICI
Documentul justificativ pentru decontarea diurnei este ordinul de deplasare si Decontul (in forumul legislatie avem un topic unde se gasesc formularele http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 40&start=0
Pentru inregistrari se foloseste ecranul Deconturi.
2.Avand activitate de transport (marfuri, persoane??) cheltuielile cu combustibilul sunt integral deductibile.Daca sunt bonuri fiscale le inregistram selectand B in ecranul Intrari (Tip Document).
si...cam asta e...

Last edit:
Referitor la diurna :
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... rna#p83611
(Daca la institutiile de stat s-a redus diurna (in ce cuantum??cu ce procent) automat si valoarea la care aplicam acel 2.5 este diminuata;exemplul dat la punctul 1 se pare ca este eronat d.p.d.v al sumei)

josand

#3 Mesaj de josand »

Buna ziua!
Intrebare: Omul (a se citi patronul)in calilitate de administrator si-a completat el ordinul de deplasare cu suma pentru diurna de 35 de lei/zi. Eu ziceam sa ii pun 32.5 deductibili si restul de 1.5 neded. Si-a calculat ca are 86.1l de benzina decontabili.... Eu nu stiam de asa ceva..... E adevarat? Si cum a ajuns la concluzia asta? Apoi, benzina este platita prin card (al firmei)-cum fac sa evidentiez plata? Prin 542, nu? Eu am facut 542=5311 1.000 de lei pentru deplasare, pentru ca nu apar scosi din banca oricum. Cum fac? Sau... 542=5121 cu suma pentru combustibili? Fac decont si pentru salariatul cu care a plecat chiar daca au avut cheltuielile comune (o fc de cazare, 2 bonuri de benzina....)?
Multumesc ptr raspuns,
Dana

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Referitor la diurna:
tomac scrie:Diurna se poate acorda doar salariatilor unei societati. Citeste art.21 alin.3 lit.b din codul fiscal.
Daca s-a facut o plata cu un card al unitatii trebuie sa folosesti 5121 (oricum o sa primesti un extras pentru miscari pe cont).

eugen01

#5 Mesaj de eugen01 »

E de ajuns un singur Decont.Doar o singura persoana ridica numerarul in vederea unei deplasari, delegatii.(Si un singur Ordin de deplasare in care se specifica numele membrilor, ruta, scopul.Acuma..daca e sa fim "hartzogari" pana la capat...trebuie si un Raport de delegatie in care conducatorul delegatiei semneaza si raporteaza ca scopul a fost stabilit.)
Altfel, ma gandesc ca poate diurna de 35 ron se refera la angajatul care l-a insotit.Ar trebui sa existe un dosarel cu Decizii administrator (mariri de salarii, numerotare/serii documente...etc..) unde ar tebui sa avem si o decizie in care se stabileste cuantumul diurnei.In fine....

petred

#6 Mesaj de petred »

poate ma lamuriti si pe mine cu formularele de deconturi din SAGA,vad ca se listeaza doua deconturi pe o deplasare.Unul in ron si unul in euro.asa trebuie sau gresesc eu ceva?Nu am facut deconturi pana acum.
multumesc

eugen01

#7 Mesaj de eugen01 »

1.Despre formulare explicatii formulare avem in forumul Legislatie un topic cu diverse "delicatese" legislative, de acolo am luat urmatorul link:
https://docs.google.com/View?docid=dcsfgknm_58cxq62r8m
2.Pentru amanunte, citim HG 518/1995 si HG 1860/2006 unde aflam ca "angajatul care a efectuat deplasarea trebuie sa justifice numerarul cheltuit".Deconturile tiparite de Saga sunt, ca o comparatie, un jurnal al contului 542 (titlul documentului printat din Saga chiar asa se numeste Jurnal de deconturi).

""Justificarea sumelor in lei si valuta reprezentand drepturile de diurna se face in baza formularelor tipizate prevazute de O.M.F.P. 3512/2008, dupa cum urmeaza :
- Ordin de deplasare (delegatie), cod 14-5-4;
- Ordin de deplasare (delegatie) in strainatate, cod 14-5-4/a;
- Decont de cheltuieli (pentru deplasari externe), cod 14-5-5;
- Decont de cheltuieli valutare (transporturi internationale), cod 14-5-5/a "'
Aceste documente se gasesc in comert, practic, o singura fila contine, Datele de identificare , traseu etc...iar pe verso se trec, in ordine cheltuielile.
Sau il putem face noi in excel (sau word) respectand cerintele omfp-ului.Cred ca Paturcai a pus ceva aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... aratia+010

josand

#8 Mesaj de josand »

Buun.... Am citit pe undeva ca exista cei 7.5l/100km deductibili (deh, omu invata cat traieste cate ceva :oops: ). Dar ce fac cu restul valorii de pe bon. Adica am rest de dedus 33.85l si pe bon am 47.8l. Si daca se poate si niscaiva conturi in care sa ma "pierd" va rog daca nu e cu suparare....
Nu m-am prea lovit de deplasari pana acum. Cei 35 de lei pe care i-a pus la diurna sunt pentru ambele persoane (adica ambii au cate 35 de lei).
O zi frumoasa,
Dana

eugen01

#9 Mesaj de eugen01 »

J>
Din moment ce este delegatie, in interes de serviciu, se poate deduce tot combustibilul (art.21 alin.2 lit.e din CF)."Faza" cu aia 7 litri (sau cam asa ceva) intra la folosirea in interes personal (avantaje de natura salariala;art.55 alin.4).Cat despre diurna...aia e administratorul nu beneficiaza de diurna.

josand

#10 Mesaj de josand »

E nu ca am inebunit! Deci: am facut bine ca am pus toata valoarea bonurilor de benzina. Administratorul nu are dreptul la diurna? Adica nu e angajat ca administrator, e in statut, dar CIM e director.....

herganiec

#11 Mesaj de herganiec »

doar angajatii au dreptul la diurna, administratorii nu. acum daca unul e si angajat (director) si administrator sau patron i se da diurna ca e angajat Director. Na, de aia :roll:
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

eugen01

#12 Mesaj de eugen01 »

J>
Tot despre diurna....Trebuie sa existe o decizie a administratorului prin care se stabileste diurna (cuntumul deductibil este 32.5;despre diurne diferite...nu aduc discutia, e un topic in care a fost discutat cu Herganiec).Deci ce depaseste 32.5/zi (in cazul de fata 35 - 32.5 = 2.5 ron/zi) punem o data pe nedeductibile pentru societate (cf art.21) si inca odata la alte venituri pentru angajat. :-)

Last edit 06.07.2011:
Mare atentie la contractele directorilor...Tomac a analizat aici diferenta:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... i&start=15 (29 septembrie)

dragoin404

#13 Mesaj de dragoin404 »

Buna seara, am si eu o nelamurire la capitolul inregistrari decont cheltuieli deplasare. Relatez mai jos cum am procedat, dar nu sunt sigura ca este corect (sunt la inceput cu contabilitatea si cu Saga).
1. Deplasare BV-Ph, tur-retur. Am intocmit foaie de parcurs.
2. Avans spre decontare 542.angajat = 5311 149.94
3. M-am dus pagina cu jurnal deconturi si mi-a aparut automat decontul. Din ce am citit pe forum, acolo trebuie sa fac restul inregistrarilor ca sa inchid acest decont, numai ca aici m-am cam blocat. pe acest decont am doua bonuri fiscale:
a. omv - 100.04 ron cu tva - benzina la care am facut 625 = 542.angajat 100.04 si
b. restaurant x - 49.90 cu tva (s-au depasit cei 32.5 ron diurna). Aici nu am idee ce inregistrare sa fac. Trebuie introdus cumva bonul la intrari si de acolo sa fac 401.restaurant x = 542.angajat cu toata suma ? Am inteles ca numai 32,5 ron sunt deductibili, restul pana la 49.90 ron ar trebui sa ii trec pe cheltuieli nedeductibile?

Va rog frumos daca se poate sa ma ajutati pe acest exemplu, cu ce conturi trebuie sa folosesc ca sa inregistrez corect.
Multumesc de intelegere.

paturcai

#14 Mesaj de paturcai »

TOATE documentele se inregistreaza corect prin INTRARI fie ca sunt bonuri fie ca sunt facturi.
SUnt documente contabile si trebuie sa apara in jurnale.
Creati un furnizor divers (401.00000) intrand in FURNIZORI si acolo ADAG, la prima coloana (PRIMA) coloana unde este numarul curent scrieti 00000 (cinci de zero) la denumire scrieti DIVERS sau NENOMINALIZAT si salvati (fara sa treceti nimic la codul fiscal).
In INTRARI pentru toate bonurile si chitantele (de la Asociatia de proprietari de exemplu) alegeti ca furnizor DIVERS sau NENOMINALIZAT creat mai sus.
Acum veti vedea ca este mult mai simplu sa folositi si DECONTURIle.
Partea de suma care depaseste diurna legala se va trece pe cheltuieli nedeductibile fiscal (6581 = 542)
In cazul expus in care bonul de 49.90 este mai mare decat 32,50 lei, veti trece in DECONTURI:
625 = 542 pentru 32.50 lei pentru bonul 123
si imediat sub aceasta inregistrare
6581 = 542 pentru 17,40 lei pentru bonul 123b
Aveti grija la benzina ca nu este deductibila fiscal si desi este circumscrisa desplasarii nu puteti folosi 625 desi corect asa este.
In INTRARI veti trece bonurile:
6XXX = 401.00000
Urmand ca DECONTAREA sa o faceti prin DECONTURI
401.0000 = 542
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

eugen01

#15 Mesaj de eugen01 »

"Partea de suma care depaseste diurna legala se va trece pe cheltuieli nedeductibile fiscal (6581 = 542)"

Si astfel nu devine avantaj de natura salariala ?

Scrie răspuns