taxare inversa
-
taxare inversa
lucrez la o firma de termopane:primesc profile si accesorii si le asamblam. acest tva este deductibil?cind facturez lucrarea colectez tva?se incadreaza la taxare inversa?va rog mult o parere.
-
inteleg ca nu intereseaza pe nimeni acest subiect?totusi va spun ce am aflat azi: am fost la fisc unde s-a infiintat un birou de asistenta contribuabili(mentionez ca se afla la 80 km de societatea la care lucrez,acolo depunem noi declaratiile) si mi-au dat un nr de telefon si mi-au zis sa mai revin si sa urmaresc monitorul oficial ca se pare se va stabili zilele acestea lista celor ce vor ''beneficia'' de taxarea inversa mai probabil nu si cei ce presteaza aceasta aceasta munca si pina atunci facturam ca si pina acum ,nu se considera greseala ,o vom regla,vedem noi cum,cred ca fiecare cum stie mai bine.daca cineva afla mai curind,astept un raspuns .multumesc
-
Ministerul Finantelor Publice Ordin nr.155 din 31.01.2007
Publicat in Monitorul Oficial ,Partea l nr.94 din 06/02/2007 privind aplicarea masurilor de simplificare pentru lucrarile de constructii montaj prevazute la art.160 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare.
In temeiul prev.art.11 alin (5) din Hot.Guv.208/2005 ,MF emite urmatorul ordin:
Art.2.-(1)se aplica masurile de simplificare prevazute la art.160 alin.(2lit.c) din Lg.nr.571/2003,cu modif.si completarile ulterioare,ptr.lucrarile stipulate la sectiunea F "Constructii",diviziunea 45 din anexa la Ordinul pres.Inst.Nat.de Statistica nr.601/2002 privind actualizarea Clasificarii activ. din ec. nationala -CAEN,cu respectarea conditiilor impuse si tinindu-se seama de excluderile prevazute in cadrul grupelor si claselor acestei diviziuni.
Art.3.-Pers.impozabile inregistrate in scopuri de TVA ,conf.art.153 din Lg.571/2003,care nu au aplicat prev.art.160 alin(2)din Lg.571/2003,vor proceda la corectarea facturilor emise conf.prev.art.159 alin(1)lit.b)din Codul Fiscal.
Art.4.-Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial ,Partea l.
MFP
Catalin Doica
-este tot ce am aflat pina acum-
Publicat in Monitorul Oficial ,Partea l nr.94 din 06/02/2007 privind aplicarea masurilor de simplificare pentru lucrarile de constructii montaj prevazute la art.160 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare.
In temeiul prev.art.11 alin (5) din Hot.Guv.208/2005 ,MF emite urmatorul ordin:
Art.2.-(1)se aplica masurile de simplificare prevazute la art.160 alin.(2lit.c) din Lg.nr.571/2003,cu modif.si completarile ulterioare,ptr.lucrarile stipulate la sectiunea F "Constructii",diviziunea 45 din anexa la Ordinul pres.Inst.Nat.de Statistica nr.601/2002 privind actualizarea Clasificarii activ. din ec. nationala -CAEN,cu respectarea conditiilor impuse si tinindu-se seama de excluderile prevazute in cadrul grupelor si claselor acestei diviziuni.
Art.3.-Pers.impozabile inregistrate in scopuri de TVA ,conf.art.153 din Lg.571/2003,care nu au aplicat prev.art.160 alin(2)din Lg.571/2003,vor proceda la corectarea facturilor emise conf.prev.art.159 alin(1)lit.b)din Codul Fiscal.
Art.4.-Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial ,Partea l.
MFP
Catalin Doica
-este tot ce am aflat pina acum-
depinde ce cod CAEN ai
daca codul tau CAEN se incadreaza in grupa 45 (4521,4522 etc) vezi normele la codul CAEN unde spune exact ce operatiuni intra la fiecare cod in parte si ce nu
cele care includ activitatea care te intereseaza au taxare inversa ,cele pe care le exclude au taxare normala
asta este valabil numai la constructii la grupa 45 dupa cum am spus mai sus
daca tu ai alt cod CAEN cu 70 de ex.(in general prestarile de servicii) ce treaba ai cu taxarea inversa?
sper ca ai inteles.
daca codul tau CAEN se incadreaza in grupa 45 (4521,4522 etc) vezi normele la codul CAEN unde spune exact ce operatiuni intra la fiecare cod in parte si ce nu
cele care includ activitatea care te intereseaza au taxare inversa ,cele pe care le exclude au taxare normala
asta este valabil numai la constructii la grupa 45 dupa cum am spus mai sus
daca tu ai alt cod CAEN cu 70 de ex.(in general prestarile de servicii) ce treaba ai cu taxarea inversa?
sper ca ai inteles.
TVA-ul este deductibil si se inregistreaza in 4426 ca la orice cumparare. Ca regula, orice cumparare de bunuri sau servicii din tara, daca se factureaza cu TVA - furnizorul nu aplica masurile de simplificare, TVA inscris pe factura este TVA deductibil chiar daca va sta la baza emiterii unei facturi cu taxare inversa.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
pt a factura cu taxare inversa catre un client cu ro si el, in cazul unor lucrari de connstructii montaj, cf art 160 alin 2 lit c din cod fiscal, de ex
1. cazul unei firme de termopane, tot ce factureaza catre firme cu ro e taxare inversa? ce fact catre firme neinreg tva si pers fizice e cu tva normal colecta?
2. cazul unei firme de montare alarme si sist antiefractie: aceeasi speta, doar cu detalii, adica alarme auto, clar sunt cu tav normal 19, dar la sist antiefractie la cladiri de ex, intra in sfera constructii montaj si taxare inversa, sau montajul unui sistem intr-o cladire??
exista o deprtajare a incadrarii in constructii montaj? o norma ceva.. sau dupa aprecierea fiecaruia..???
1. cazul unei firme de termopane, tot ce factureaza catre firme cu ro e taxare inversa? ce fact catre firme neinreg tva si pers fizice e cu tva normal colecta?
2. cazul unei firme de montare alarme si sist antiefractie: aceeasi speta, doar cu detalii, adica alarme auto, clar sunt cu tav normal 19, dar la sist antiefractie la cladiri de ex, intra in sfera constructii montaj si taxare inversa, sau montajul unui sistem intr-o cladire??
exista o deprtajare a incadrarii in constructii montaj? o norma ceva.. sau dupa aprecierea fiecaruia..???
Concluzia este momentul in care te-ai plictisit sa mai gandesti...