sporuri si iar sporuri

balazse

Re: sporuri si iar sporuri

#16 Mesaj de balazse »

Cred ca faci o confuzie intre inceperea activitatii si modificari ale contractului
Extras Ordin nr. 1918/2011
18. Termenele de completare, respectiv inregistrare in registru a elementelor prevazute in hotarare sunt stabilite dupa cum urmeaza:
a) cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza pentru elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g) din hotarare;
Ceea ce nu este trecut in acest Ordin 1918/2011 este data transmiterii incetarii contractului, doar in HG.500/2011 este mentionat inregistrarea in registru:
ART. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
d) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. i) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca;
Referitor la link-ul mentionat, ai aici un extras din HG.500/2011 (de aborgare a HG.161/2006):
ART. 14
(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 august 2011.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 172 din 22 februarie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

herganiec

#17 Mesaj de herganiec »

stiu ca a avut cineva la o firma in 16.08 o cerere de demisie cu aceeasi data, si din motive de boala contabila nu a putut face operarea si transmiterea iar in 17.08 s-a intamplat sa calce ITM la firma in control. si au fost buni de plata. 2000 ron au platit cu motivul ca "TOATE operatiile asupra salariatilor se transmit la ITM cu cel putin o zi lucratoare inainte de a intra in vigoare".
Ia-te de piept cu ei.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

eugen01

#18 Mesaj de eugen01 »

er...sunt de acord cu Herganiec (transmiterea cu o zi inainte de intrarea in vigoare a modificarilor).Cerinta celor douazeci de zile se refera la informarea salariatului , art.17 alin.1 si allin 5 din Codul Muncii.Procedura de informare se considera indeplinita in momentul in care ambele parti au semnat Actul Aditional.Dupa care transmitem la ITM " cu o zi lucratoare inainte de implinirea termenului".Cei drept HG 161 (abrogat)ne mai acorda cinci zile...dupa.Cat despre retroactivitate (act aditional dupa intrare in vigoare modificari)..hmmm...cred ca ramane prerogativa a legiuitorului conform " cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege" ori un contribuabil...nu poate emite legi.

balazse

#19 Mesaj de balazse »

Scuze, am gresit referitor la incheierea actului aditional.
Art. 17 alin (1) din codul muncii ma obliga sa anunt angajatul cu modificare pe care il doresc sa fac, adica semnam actul aditional, act care devine valabila de la data semnarii, dar inregistrarea in ReviSal si transmiterea inforamtiilor intocmite in aceasta are termen de 19 de zile lucratoare.
Nu trebuie sa incurcam data intocmirii/semnarii documentului si data inregistrarii in ReviSal si transmiterea acestuia.

eugen01

#20 Mesaj de eugen01 »

departe de mine gandul de a sugera asa ceva.Termenul de 20 de zile este, in opinia mea o perioada, un interval, in care de comun acord se semneaza un act, in care se prevede o data de intrare in vigoare a unor modificari.Putem semna Actul Aditional si cu cinci (una !) zile inainte de intrarea in vigoare.Doar ca Transmiterea catre ITM trebuie facuta (cel tarziu) cu una zi inainte de intrarea in vigoare.Adica, consider eu, data modificarii = data intrarii in vigoare.

balazse

#21 Mesaj de balazse »

eugen01 scrie:Doar ca Transmiterea catre ITM trebuie facuta (cel tarziu) cu una zi inainte de intrarea in vigoare. Adica, consider eu, data modificarii = data intrarii in vigoare.
Te rog, da-mi un citat din care reiese asta.

ferenta

#22 Mesaj de ferenta »

Transmiterea REVISAL

In ceea ce priveste transmiterea registrului, aceasta procedura se face de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator. Trebuie precizat si faptul ca Registrul general de evidenta a salariatilor se transmite la inspectoratul teritorial de munca prin una dintre modalitatile prevazute la art. 5 alin. (1) din hotarare, in conformitate cu procedura stabilita in prezenta anexa si cu instructiunile de utilizare a aplicatiilor.
Termenele de completare, respectiv inregistrare in registru a elementelor prevazute in hotarare sunt stabilite dupa cum urmeaza:
a) cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza pentru elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)� g) din hotarare;
b) in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, pentru elementul referitor la salariu, sporuri si cuantumul acestora, in cazul contractelor individuale de munca deja inregistrate. Prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut stipulat in contractul individual de munca;
c) cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut de lege, de la data aparitiei modificarii elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)� g) din hotarare, cu exceptia situatiilor in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.
In ultima etapa, registrul completat pe baza aplicatiei informatice proprii sau distribuite de Inspectia Muncii se transmite la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala angajatorul isi are sediul ori domiciliul, dupa caz, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat.
Unitatile fara personalitate juridica ale angajatorilor, care au competenta infiintarii, completarii si transmiterii registrului, au obligatia de a transmite registrul la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala acestea isi desfasoara activitatea, cu indeplinirea obligatiilor prevazute de hotarare.

sursa:
http://www.legislatiamuncii.manager.ro/ ... tilor.html
Ultima oară modificat Mie Aug 24, 2011 1:29 pm de către ferenta, modificat 1 dată în total.
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

eugen01

#23 Mesaj de eugen01 »

balazse scrie:Da-mi un citat din care reiese asta.
Inca ...nu mi-am scris memoriile ! :P
c) cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut de lege, de la data aparitiei modificarii elementelor
imho, nu are nici o relevanta, actiune imediata mai bine zis, daca semnam un Act Aditional in care prevedem o modificare peste trei luni sa zicem.Fac o comparatie cu procedura de completare a Carnetelor de munca.Se completa in CM data inceperii modificarii, si actul care a stat la baza modificarii.Actul Aditional, nu este o modificare in sine...ci prevede o modificare.Cat despre transmiterea numai inainte de intrarea in vigoare, paragraful referitor la "...in mod expres in lege" zic eu ca e destul de convingator.

balazse

#24 Mesaj de balazse »

Scuze, dar tot nu inteleg.
Sa zicem ca in data de 15.08.2011 semnez un act aditional in care scrie ca mi se va modifica salariul incepand cu data de 01.09.2011 la 1.500 lei.
Asta inseamna ca din 01.09.2011 are loc modificarea, dar inregistrarea si transmiterea in ReviSal poate avea loc pana in 28.09.2011.

Referitor la:
eugen01 scrie:paragraful referitor la "...in mod expres in lege" zic eu ca e destul de convingator.
Care lege?

herganiec

#25 Mesaj de herganiec »

uite mister @B a dat un exemplu mai clar si concis care ne scoate din meandrele intortocheate ale ITM-ului.. :)
Asa ca nu are importanta cand modifici (sa zicem) salariul unui angajat peste 3 luni ok.. faci hartia omului si transmiterea la ITM trebuie sa o faci in intervalul 3 luni-1 zi. :)
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

comand279

#26 Mesaj de comand279 »

Am o mare nelamurire referitoare la sporul de vechime si noul Revisal. Am niste contracte de munca unde la salariu brut se mentioneaza suma iar in paranteza scrie inclusiv spor de vechime 5% sau alt procent dupa caz (de ex 1000 lei inclusiv spor vechime 5%). Nici eu in Saga nu am evidentiat distinct acest spor. Acum cred ca nu prea e corect asa dar nu stiu cum sa procedez. Sa trec in Revisal salariul brut asa cum apare in ctr de munca si sa nu fac referire la nici un spor de vechime (nu cred ca este corect) sau sa micsorez salariu brut si sa evidentiez sporul de vechime astfel incat cele 2 adunate sa dea salariu din ctr de munca?

Va multumesc,

stoicat

#27 Mesaj de stoicat »

Am 3 acte aditionale la CIM, cu modificari incepand cu data de 01.08.2011,astfel:
- unul , incheiat la data de 31.07.2011,CIM timp partial,se modifica:
a) salariul de la 228 la 456,
b) norma de munca ,de la 2ore/zi la 4 ore/zi
- doua ,incheiate la 01.08.2011,CIM timp normal,prin care li se stabileste un spor de 10% la salariul tarifar aferent zile lucrate in zile considerate nelucratoare.
Acest fel de spor l-am operat pana acum , in Saga -> stat la ,,Detalii" ca ,,alte venituri",ele nefiind ,ca suma ,constante.
Aceste modificari nu se operau in vechiul Revisal

Eu am inteles,ca aceste modificari ,in noul Revisal ,le preiau ca date existente la data de 01.08.2011,iar termenele de completare ,respectiv inregistrare in registru este de 90 zile conform pct.18 lit.b) din Ordinul nr.1918/25.07.2011,intrat in vigoare la 19.08.2011.

Balazse Zice:
,,Din cate am inteles eu (dar din pacate nu sunt destul bun in interpretarea actelor normative) daca fac modificari un contract de munca la articolele mentionate la alin.(3), am termen de 19 de zile lucratoare (adica aproape o luna, daca nu prevede altfel legea) ca sa intocmesc un act aditional, asta inseamna ca daca am o modificare incepand cu 01.08.2011 pot transmite modificarea pana in data de 26.08.2011 (avand in vedere ca 15.08.2011 a fost zi nelucratoare "

Am intrat in ,,ceata "( de fapt sunt de mult ...cataracta ),chiar trebuie sa trimit maine Revisalul cu aceste modificari ?
N-am instalat inca V.381,.....
Va rog ! o parere ,n-am parola ,trebuie sa trimit pe discheta ,ITM-ul e la 50km.
Va multumesc

balazse

#28 Mesaj de balazse »

Extras din Ordin 1918/2011
18. Termenele de completare, respectiv inregistrare in registru a elementelor prevazute in hotarare sunt stabilite dupa cum urmeaza:
b) in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, pentru elementul referitor la salariu, sporuri si cuantumul acestora, in cazul contractelor individuale de munca deja inregistrate. Prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut stipulat in contractul individual de munca;
Deci, contractele sunt "deja inregistrate" asa ca acele modificari vei transmite doar in termen de 90 de zile (zic eu).

herganiec

#29 Mesaj de herganiec »

-sincer, eu in locul dvs le-as fi trimis macar in 29 iulie pe vechiul program asa cum era el prevazut(ultima zi lucratoare inainte de 01.08 de cand intra in vigoare modificarile respective).
-sporul de care vorbiti nu e constant deci nu cred ca trebuie sa fie inclus pt. ITM.

Raman la parerea ca cele 20 de zile de care pomeniti se refera in legatura cu anuntarea(comunicarea) salariatului respectiv si nu la transmiterea la ITM a modificarilor. Pt ITM consider ca macar in ultima zi lucratoare inainte de intrarea in vigoare amodificarilor, sa fie transmise. ITM.

PS. Cred ca ar trebui sa va instalati vers 381 si sa operati pe ea deja si apoi sa transmiteti modificarile cat mai repede posibil. (O simpla parere) fiind abia scos programul nou la ITM, poate vor fi mai intelegatori.

balazse

#30 Mesaj de balazse »

HG.500/2011 a intrat in vigoare incepand cu 01.08.2011, ca urmare acele modificari le puteam face doar in versiunea veche, versiune in care nu se pot inregistra acele tipuri de modificari, ca urmare in 29.07.2011 nu as fi avut cu ce sa trimit (nici programul nou nu exista).

Scrie răspuns