Anexa la omfp 3055, Functiunea Conturilor.
La reflectarea în contabilitate a opertiunilor economice derulate se are în vedere continutul economic al acestora, cu respectarea principiilor, bazelor, regulilor si politicilor contabile permise de reglementarea contabila aplicabila.
L 82/1991
Art. 6. - (1) Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.
1. NC 461 = 472
-Nu avem document justificativ;in sensul ca 471, 472, 473 se folosesc numai si numai daca, avem deja confirmare in extrasul de cont sau chitanta de incasare.
-Nu reflecta adevarul, continutul, operatiei economice.Societatea nu are de incasat aceea suma, sold 461 reprezinta sumele datorate entitatii, ori noi sigur nu avem de incasat suma respectiva, o parte din valoarea voucherelor reprezinta comisionul agentiei;despre 472 sunt de parere ca e vorba de sume incasate in avans dar care se trec pe Venituri pe baza unui scadentar (paralela cu 471).In opinia mea, societatea se angajeaza la niste cheltuieli (de natura financiara si servicii), ca o parte i se returneaza este alta operatiune.
Sunt de parere ca la tiparire, in lipsa oricarui document justificativ, in aceasta prima etapa, tot ce putem face e sa deschidem un provizion.
2. NC 628 = 401
In opinia mea respectivul comision, poate fi incadrat la art.21 alin.2 lit.d.Pe acel site noi ne facem reclama, societatea respectiva, nu participa efectiv la vanzare, nu este implicata in vanzare.Practic e ca un panou pe marginea DN xx pe care este afisat numele unei societati si o oferta de Pret.Doar daca ar fi dealer, sau...ma rog orice alt tip de contract.Consider ca voucherul nu este o marfa.
3. NC 472 = 708
Din functiunea contului 708, inteleg ca se inregistreaza venituri pentru activitati ce nu tin de activitatea curenta (eu de exemplu fabric si vand potcoave, dar vine un client si vrea niste materie prima OLC 38, nu pot sa-l refuz asa ca ..folosesc 708, de ex.).Emiterea de vouchere ( a se cauta si definitie voucher) eu o consider activitate de natura financiara (in fond e vorba de reduceri financiare) consider mai adecvat analitic 758.
4.Tot despre adevarul economic.Clientul, la cumparare, imi pune pe masa acele vouchere.Deci...musai sa folosim 5328 la achitarea facturii.
5. Ati adaugat la punctele 4 si 5, stornare.Eu am inteles ca indiferent daca se folosesc sau nu voucherele, agentia isi pastreaza comisionul retinut la pasul 1 (tiparire).Daca se stipuleaza acest lucru, atunci poate ca folosirea lui 628 este adecvata.
6.Presupun ca ati facut o paralela cu achizitia de Tichete de Masa, doar ca..ati omis folosirea lui 5328.