inregistrari corecte activitate de transport

paturcai

Re: inregistrari corecte activitate de transport

#16 Mesaj de paturcai »

E o discutie sensibila pe acest subiect.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

eugen01

#17 Mesaj de eugen01 »

Eu as propune urmatoarele, presupunand ca avem decontul de cheltuieli amintit mai sus.Dupa parerea mea ar fi trebuit sa aiba completat pe verso trei rubrici:
1.Bon Fiscal Omv.Din moment ce este combustibil...il inregistram in bonurile de combustibili direct pe 6022.Deductibil.
2.Masa restaurant (49.90 ron).Aici, e mai mult de discutat, dar ca sa o scurtam, solutia cea mai eleganta este sa o contam in 623, o consideram o cheltuiala a firmei. (in prealabil deschidem deschidem analitic la 623, in acest cont inregistrandu-se doua tipuri de cheltuieli;il putem intitula protocol parteneri de afaceri).Deductibil limitat, conform art.21 din CF.
3.Diurna (32.5 sau suma prevazuta in CIM).Sunt multe topicuri despre diurna, in esenta diurna e o suma a data angajatului pe care respectivul angajat poate sa o cheltuie pe ce vrea, fara sa aduca vreo justificare.Deductibila contam direct in 625.

dragoin404

#18 Mesaj de dragoin404 »

Multumesc frumos pentru rapunsurile voastre prompte. Le-am citit de mai multe ori ca sa pricep si va arat mai jos inregistrarile, sa vedem daca am priceput bine ce mi-ati scris voi :
625 = 401.restaurant x .......26.21ron
4426 = 401.restaurant x ..........6.29ron
total diurna : 32.50ron
6588.N (nedeductibil) = 401.restaurant x ........17.40ron
total bon : 49.90ron

6022.BENZ = 401.omv...............80.68ron
4426 = 401.omv...............19.36ron
total bon : 100.04 ron

Acestea sunt notele contabile din intrari.
Apoi in deconturi mi-au aparut :
542.angajat = 5311 149.94ron
401.omv = 542.angajat 100.04ron
401.rest x = 542.angajat 49.90ron

Sper ca am inteles bine, sau ca aceste inregistrari sunt corecte dpdv contabil, desi stiu ca sunt multe discutii pe tema diurnei si a transportului.

dragoin404

#19 Mesaj de dragoin404 »

Mai vreau sa adaug ceva : bonul de la restaurant reprezinta masa servita de angajatul plecat in deplasare si nu masa luata cu parteneri de afaceri. De aceea nu stiu daca este corect sa trec pe decont si bonul de restaurant de 49.90 ron si diurna de 32.50ron , asa cum spunea eugen.

paturcai

#20 Mesaj de paturcai »

Deocamdata nu exista nicio referire clara in Codul fiscal referitor la depasirea sumei de diurna: ca ar fi sau nu avantaje in natura pentru salariat. Daca nu este nicio prevedere atunci ramane cum am scris mai sus.
Diferenta care depaseste diurna legala se considera nedeductibila fiscal si se trateaza ca atare (6581 = 401)

eugen01

#21 Mesaj de eugen01 »

ehhmmm...si totusi dogmaticul din mine..nu-mi da pace.As intelege sa fie trecuta in 6581.analitic daca ar fi prevazut in ..contractul de munca o diurna de..50 de ron sa zicem.Dar...daca nu este mentionat in CIM acest lucru? inseamna ca angajatul a cheltuit nejustificat "colosala" suma...si atunci??? :roll:

paturcai

#22 Mesaj de paturcai »

Dl. Ialomitianu, aveti dreptate.
N-o sa se mai intample!
:wink:

eugen01

#23 Mesaj de eugen01 »

tztztz...parerea generala este ca sunt un... "scartza-scartza pe hartie! 'l stim noi mananca pe datorie, bea pe veresie, trage lumea pe sfoara cu pishicherlicuri...un ala un parapadit de amploiat, mananca leafa cu lingura dom'le..!!" , asta mai inteleg;cei drept colaboratorii mai tineri m-au botezat Captain Teague desi nu vad legatura.Mai dau "spectacole" din cand in cand (sau ma rog, ma dau in spectacol din cand in cand) dar clar nu am charisma lui Keith Richards iar "prestatiile" mele pot candida cel mult la premiile Zmeura.Ialomiteanu?? hmmm..o sa reflectez ... :)

apostus

#24 Mesaj de apostus »

Buna!In legatura cu inregistrarea bonurilor externe de ch cu combustibilul,sau taxe diferite le trec toate pe taxare inversa?Scuze k poate pare o intrebare prosteasca dar sincer nu mai stiu cum sa fac.de regula asa se inregistreaza facturile externe(cu diferite exceptii,desigur),astea le-am inteles....dar bonurile?va rog daca ma lamureste si pe mine cineva?

eugen01

#25 Mesaj de eugen01 »

Fara doar si poate Bonurile Fiscale, fie ele de combustibil sau nu, nu beneficiaza (in mod direct!) de mecanismul Taxare Inversa.Prevederile CF din Romania, fac referire foarte clar la "documentul prevazut la art.155" adica...factura.Solutii:
http://www.sagasoft.ro/forum/search.php ... C4%83utare (firme specializate in recuperare TVA)

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 318#p93414

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 318#p93279
sau un link extern :oops: :oops:
http://fiscalitatea.manager.ro/tva-din- ... cale-1075/

dragoin404

#26 Mesaj de dragoin404 »

Buna seara,
salariatul primeste bani de deplasare, iar pentru masina foloseste cardul firmei. La intoarcere aduce bonuri de masa si bonuri de combustibil.
Trebuie sa fac doua deconturi separate de cheltuieli cu plata prin banca si casa?
Adica 542.salariat = 5311 100ron (diurna+alte bonuri)
si 542.salariat = 5121 120ron(bon combustibil)

Multumesc

balazse

#27 Mesaj de balazse »

Pentru bon de combustibil va fi 401=5121, deoarece banii nu ajung la salariat, ci se achita direct furnizorul.

kovalcikl

#28 Mesaj de kovalcikl »

Buna ziua! Am si eu o intrebare: daca un SRL are doi administratori, care nu sunt angajati ai societatii, si amandoi administratorii se vor deplasa in China, in interesul societatii (care are ca obiect de activitate comertul), in sensul achizitionarii de marfa, semnarii de contracte...stiu ca sunt deductibile chelt cu avionul, cu transportul prin China, cu cazarea dar cele cu masa, cu restaurantul sunt deductibile? Avand in vedere ca nu le pot da diurna, pt ca nu sunt angajati. Va multumesc! O zi frumoasa :)

Scrie răspuns