Am si eu o problema si sper sa ma ajute cineva cu un sfat: am o linie de credit la o banca si nu-mi iese soldul niciodata ca la ei. eu inregistrez linia in 519.
problema este ca ei vad aceasta linie ca pe un cont bancar separat si atunci cand i-mi dau extras, sumele din contul curent sunt invers fata de linia de credit.
intrebarea mea este, cum trebuie inregistrat ca sa-mi dea soldul corect si pe cont si pe linie? pentru ca daca creez un analitic la 5121 pentru linie, va trebi sa folosesc 581 pentru transfer intre cele doua si atunci pe 519 nu-l mai pot folosi ( si nu cred ca e corect sa duc linia in 581). cei de la banca au spus ca trebuie folosit 519 dar in cazul de fata se pare ca nu pot.
sper ca ma puteti ajuta.
linie credit
Linia de credit
Da Tomac , pe undeva ai dreptate , dar avand in vedere ca banca mai emite un extas pentru linie de credit neutilizata , atunci ce faci?.
Functiunea este urmatoarea:
cand CT.curent(5121) ramane fara lichiditate , se alimenteaza din linia de credit(5191)(5121 ct.A;5191 ct P),contul curent ramanand la sf.zilei de tranzactie zero,sau ceea ce ramane merge in linia de credit neutilizata(5191.01 ct.P ).Tu in balanta trebuie sa ai : linie de credit + linie de credit neutilizata = val.credit initial . Cont curent 0
Cum inchizi tu doua conturi de Pasiv cu un cont de Activ?
Functiunea este urmatoarea:
cand CT.curent(5121) ramane fara lichiditate , se alimenteaza din linia de credit(5191)(5121 ct.A;5191 ct P),contul curent ramanand la sf.zilei de tranzactie zero,sau ceea ce ramane merge in linia de credit neutilizata(5191.01 ct.P ).Tu in balanta trebuie sa ai : linie de credit + linie de credit neutilizata = val.credit initial . Cont curent 0
Cum inchizi tu doua conturi de Pasiv cu un cont de Activ?

Cred că e o mică neînţelegere aici. Ştiu şi eu funcţiunea celor 2 conturi. Ştiu şi faptul că unele bănci mai eliberează un extras cu soldul neutilizat al liniei de credit. Acel extras are un rol informativ pentru clienţii băncii.
E ilogic să contabilizezi ceva ce nu ai. Adică: dacă mi se aprobă o linie de credit de 100,000 lei din care utilizez 80,000 lei, e absurd să contabilizez cei 20,000 lei neutilizaţi. Îi voi contabiliza în momentul utilizării efective. Nu ar fi nici o situaţie reală dacă i-aş contabiliza pentru că la finele perioadei dacă nu am utilizat toată linia de credit m-aş încărca cu o datorie care de fapt nu există.
În răspunsul anterior înregistrările era legate strict de angajamentele şi/sau restituirile, efective, de sume din linia de credit.
În această situaţie, soldul neutilizat al liniei de credit, nu se reflectă în balanţă şi nici nu trebuie să fie reflectat acolo.
Este ca şi cum ai spune că atunci când faci un contract cu un furnizor pentru a cumpăra marfă de la acesta, într-o anumită perioadă de timp, într-un anumit cuantum, să te încarci cu o datorie echivalentă cu valoarea contractului chiar dacă acesta nu ţi-a livrat marfa respectivă.
E ilogic să contabilizezi ceva ce nu ai. Adică: dacă mi se aprobă o linie de credit de 100,000 lei din care utilizez 80,000 lei, e absurd să contabilizez cei 20,000 lei neutilizaţi. Îi voi contabiliza în momentul utilizării efective. Nu ar fi nici o situaţie reală dacă i-aş contabiliza pentru că la finele perioadei dacă nu am utilizat toată linia de credit m-aş încărca cu o datorie care de fapt nu există.
În răspunsul anterior înregistrările era legate strict de angajamentele şi/sau restituirile, efective, de sume din linia de credit.
În această situaţie, soldul neutilizat al liniei de credit, nu se reflectă în balanţă şi nici nu trebuie să fie reflectat acolo.
Este ca şi cum ai spune că atunci când faci un contract cu un furnizor pentru a cumpăra marfă de la acesta, într-o anumită perioadă de timp, într-un anumit cuantum, să te încarci cu o datorie echivalentă cu valoarea contractului chiar dacă acesta nu ţi-a livrat marfa respectivă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Păi apare. Dar apare doar linia utilizată. Nu este normal ca cei de la bancă, în cazul liniei de credit să solicite ca în balanţă să apară şi ceea ce nu am utilizat efectiv. În plus, prin ce cont să înregistrez ceea ce nu am utilizat? Eu sunt destul de sceptic în ceea ce priveşte pregătirea contabilă a multor funcţionari bancari, ofiţeri de credite. Să nu mai spun de cunoştinţele legate de legislaţie: legea contabilităţii, codul fiscal, etc. Există multe diferenţe între ceea ce cere banca şi ceea ce se întâmplă în realitate. Nu vreau să exemplific numai faptul că deşi conform legii contabilităţii este legal ca:
- închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli să o fac anual
- să întocmesc cel puţin o balanţă anual - sau minim două - cele de la termenele de raportare a situaţiilor financiare, fie anuale fie cele semestriale
dacă le-ai spune aşa ceva celor de la bancă, ar spune că eşti slab pregătit deşi cei mai mulţi dintre ei nu au avut nici măcar curiozitatea de a citi acea lege.
Dar să revenim la înregistrările contabile. Dacă la data de 01/07/2006 am disponibil în cont suma de 1000 lei şi închei un contract de împrumut pentru o linie de credit în valoare de 100,000 lei şi mai am plăţi în cursul lunii iulie către furnizori în sumă de 91000 lei şi încasări de la clienţi în sumă de 60000 lei, înregistrările vor fi:
401=5121 1000 lei - din disponibilul meu
5121=5191 90000 lei - utilizare linie de credit
401=5121 90000 lei
5121=4111 60000 lei
5191=5191 60000 lei
astfel soldul contului 5191 va fi 30000 lei, şi reflectă datoria efectivă a firmei către bancă.
Dacă aş contabiliza şi linia neutilizată ar trebui un articol contabil de genul:
xxxx = 5191, dar ce cont va fi xxxx?
Credeţi că în această situaţie datoriile firmei vor fi reflectate în mod real? Dar dacă aş avea încasări de la clienţi la finele lunii nu de 60,000 lei ci de 100,000 lei (luând acelaşi exemplu de mai sus) şi aş ajunge iarăşi pe sold pozitiv la disponibilităţile bancare, credeţi că ar fi normal să am şi sold la 5191?
- închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli să o fac anual
- să întocmesc cel puţin o balanţă anual - sau minim două - cele de la termenele de raportare a situaţiilor financiare, fie anuale fie cele semestriale
dacă le-ai spune aşa ceva celor de la bancă, ar spune că eşti slab pregătit deşi cei mai mulţi dintre ei nu au avut nici măcar curiozitatea de a citi acea lege.
Dar să revenim la înregistrările contabile. Dacă la data de 01/07/2006 am disponibil în cont suma de 1000 lei şi închei un contract de împrumut pentru o linie de credit în valoare de 100,000 lei şi mai am plăţi în cursul lunii iulie către furnizori în sumă de 91000 lei şi încasări de la clienţi în sumă de 60000 lei, înregistrările vor fi:
401=5121 1000 lei - din disponibilul meu
5121=5191 90000 lei - utilizare linie de credit
401=5121 90000 lei
5121=4111 60000 lei
5191=5191 60000 lei
astfel soldul contului 5191 va fi 30000 lei, şi reflectă datoria efectivă a firmei către bancă.
Dacă aş contabiliza şi linia neutilizată ar trebui un articol contabil de genul:
xxxx = 5191, dar ce cont va fi xxxx?
Credeţi că în această situaţie datoriile firmei vor fi reflectate în mod real? Dar dacă aş avea încasări de la clienţi la finele lunii nu de 60,000 lei ci de 100,000 lei (luând acelaşi exemplu de mai sus) şi aş ajunge iarăşi pe sold pozitiv la disponibilităţile bancare, credeţi că ar fi normal să am şi sold la 5191?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Daca eu fac 5121 = 581 si 581 = 5191 (pentru linie de credit), inregistrarile in legatura cu contul curent la banca il fac din jurnalul de banca. Are cineva o idee cum fac inregistrarile legate de 5191?
Singura mea idee este direct din articole contabile. exista si vreo alta posibilitate?
Multumesc,
ec. Mihaela Andrei
Singura mea idee este direct din articole contabile. exista si vreo alta posibilitate?
Multumesc,
ec. Mihaela Andrei
-
Nu folosesti deloc 581 ci doar 5121 si 5191,in ct 5191 iti apare numai ce-ai folosit din linia de credit.La prelungirea liniei mele de credit banca mi-a verificat 5191 in acest mod si n-a avut obiectii.Este ca si cum ai veni cu o depunere in contul propriu dar provenita nu din casa (5311) prin 581 ci direct din contul liniei de credit.Astfel apare si in balanta ,fara probleme cu conditia sa consumi ceva cat de putin din linie.