Ajutor!!!

ferenta

Re: Ajutor!!!

#16 Mesaj de ferenta »

Și ca o continuare a celor spuse de ApetreM, îmi permit să mai adaug că noi contribuabilii oricum suntem în permanență la aprecierea celor care ne vin în control, indiferent de legi, norme, etc.
Așa că un asemenea răspuns al celor de la ITM nu cred că mai miră pe cineva în mod special. :wink:
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

neguraa420

#17 Mesaj de neguraa420 »

exista o firma mare X care cumpara lemn rotund rasinoase si ei trimit acasa prin plic factura, la furnizor bineinteles, este trecuta firma mea si la cumparator ei, firma X...corect ar fi ca sa tai eu factura din facturierul meu, nu?sunt valabile cele trimise de ei ca sa le inregistrez in contabilitate?

neguraa420

#18 Mesaj de neguraa420 »

am aflat ca firma x nu accepta facturi decat de la firmele cu care au contracte pt cativa ani...firmele cu contracte pe cateva luni nu trebuie sa factureze,cum este si cazul meu...

ferenta

#19 Mesaj de ferenta »

Interesantă speță...
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

eugen01

#20 Mesaj de eugen01 »

Art. 155 alin.8
Prin norme se stabilesc condiţiile în care:
a) se poate întocmi o factură centralizatoare pentru mai multe livrări separate de bunuri sau prestări separate de servicii;
b) se pot emite facturi de către cumpărător sau client în numele şi în contul furnizorului/prestatorului;
c) se pot transmite facturi prin mijloace electronice;
d) se pot emite facturi de către un terţ în numele şi în contul furnizorului/prestatorului;
e) se pot păstra facturile într-un anumit loc.

NM 72 pct.8
Potrivit prevederilor art. 155 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, factura se poate întocmi de către cumpărătorul unui bun sau serviciu în următoarele condiții:
a) părțile să încheie un acord prin care să se prevadă această procedură de facturare; b) să existe o procedură scrisă de acceptare a facturii;
c) cumpărătorul să fie stabilit în Comunitate;
d) atât furnizorul/prestatorul, cât și cumpărătorul, în cazul în care sunt înregistrați în România conform art. 153 din Codul fiscal, să notifice prin scrisoare recomandată organului fiscal competent aplicarea acestei proceduri de facturare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de a se emite facturi de către cumpărător în numele și în contul furnizorului/prestatorului, și să anexeze la notificare acordul și procedura de acceptare prevăzute la lit. a) și, respectiv, lit. b).
În situația în care numai una dintre părți este înregistrată în România conform art. 153 din Codul fiscal, numai partea respectivă are obligația notificării organului fiscal competent;
e) factura să fie emisă în numele și în contulfurnizorului/prestatorului de către cumpărător și trimisă furnizorului/prestatorului;
f) factura să cuprindă elementele prevăzute la art. 155 alin.(5) din Codul fiscal;g) factura să fie înregistrată într-un jurnal special de vânzări de către furnizor/prestator, dacă este înregistrat în Româniaconform art. 153 din Codul fiscal.

neguraa420

#21 Mesaj de neguraa420 »

:) multumesc!

neguraa420

#22 Mesaj de neguraa420 »

1 - firma x are obiect principal de activitate pensiune turistica, dar face si intermediere cu lemn rotund rasinoase cu diametrul mai mic de 8 cm...cumpara 5000 buc la un pret si il vinde la alt pret...nu prelucreaza nimic...si atunci ma gandesc ca ar trebui inregistrate facturile de la furnizori in 371 ca marfa...fostul contabil inregistra in 301 si apoi folosea si ct 711... si transforma in produs finit...ceea ce eu nu vad sensul...cum ar trebui inregistrat corect?

2 - administratorul firmei x este proprietarul viitoarei pensiuni...el a facut un contract intre firma x si el ca persoana fizica unde s-a angajat sa termine pensiunea in schimbul chiriei care i-ar datora-o.... si atunci cumpara termopane, ciment, parchet, cada, etc...si nu stiu in ce cont ar trebui inregistrate...eu m-am gandit pe 3021...

eugen01

#23 Mesaj de eugen01 »

1. Anexa la omfp 3055, (definitite marfuri)
art.154. - (1) În cadrul stocurilor se cuprind:
a) marfurile, si anume bunurile pe care entitatea le cumpara în vederea revânzarii sau produsele predate spre vânzare magazinelor proprii;
imho, e ok contul 371.
2.Aici e un pic mai complicat.
a) Anexa la omfp 3055
art.45. - (1) Principiul necompensarii. Orice compensare între elementele de active si datorii sau între elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.
(2) Toate creantele si datoriile trebuie înregistrate distinct în contabilitate, pe baza de documente justificative. Eventualele compensari între creante si datorii fata de acees si entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi înregistrate numai dupa contabilizarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare.
b)Nu prea e clar procesul.Le cumpara in nume propriu ? emite factura de prestari servicii catre pensiune?? io as da o cautare pe forum si dupa imobilizari in curs de executie, pentru ca sintagma " termina" da loc la interpretari.S-ar justifica 3021 in cazul unei firme de constructii (de ex), o persoana fizica (fie ea si autorizata) ...nu cred ca il foloseste :-)

neguraa420

#24 Mesaj de neguraa420 »

1- multumesc
2- nu vor sa fie trecute la imobilizari in curs de executie... :roll:
facturile sunt facturate pe firma x....ei vor sa fie trecute in orice cont, ca apoi sa fie date direct pe cheltuieli, daca nu, platesc impozit f mare....
dar lenjeria de pat, prosoape...pot fi trecute in 3021?

eugen01

#25 Mesaj de eugen01 »

1. "nu vor sa fie trecute " sau "ei vor sa fie trecute ", am sa ma marginesc sa spun doar ca sunt vorbe pe care le auzim zilnic.Sunt curios cum ar reactiona peste o perioada cand vine un control care va spune ca trebuie refacute incadrarile (cu tot ce decurge de aici tva, impozit etc...).De asemenea sunt tare curios la ce valoare se va inregistra respectiva imobilizare, avand in vedere ca , daca nu ma insel, cam din trei in trei ani trebuie reevaluata de catre un expert evaluator.In fine...fascinanta Romanie ...strict la intrebarea dvs, poate va este de ajutor daca cititi si despre ..modernizare (selectiv)
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... are#p71554

2.Acuma, personal, nu sunt deranjat sa dau explicatii amanuntite, e o modalitate de autoevaluare.Dar deja in topicul de mai sus, am dat o baza legala pentru ceea ce inseamna stocuri, de asemenea avem unde sa citim sespre functiunea conturilor.Eu ma gandesc, ca prosoapele, seturile de lenjerie..nu sunt din hartie, ma rog de unica folosinta.Ma indoiesc de asemenea "ca participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare fara a se regasi, de regula, in produsul finit" adica la obtinerea unui produs finit, conform definitie art.154 coroborat cu definitia Functiunii Contului 3021.Banuiesc ca exista, sau va exista, un contract cu o spalatorie, si atunci din moment ce vor participa la mai multe cicluri de exploatare, eu le-as incadra la obiecte de inventar.Acuma...asa as proceda eu, daca exista argumente pentru alta incadrare...

neguraa420

#26 Mesaj de neguraa420 »

multumesc oricum!

ciuread

#27 Mesaj de ciuread »

Pt. Balazse,
Am vrut sa arat ca exista doua situatii in care poate pleca un angajat :
- Isi anunuta intentia de a pleca, sau i se termina CIM, sau este concediat pt. alte motive, situatii in care Revis. se transmite cu acea data.
- Pleaca "de capului lui" fara sa instiinteze angajatorul, sit. in care revis. se transmite atunci cand angajatorul ia la cunostinta de imprejurarea ca X nu mai vine la lucru.
Cu stima,
ciuread

balazse

#28 Mesaj de balazse »

Scuze, se pare ca am gresit eu la citirea articolului, unde scrie:
la data luării la cunoştinţă a evenimentului ce a determinat, în condiţiile legii, încetarea contractului individual de muncă;
adica nu am luat in considerare ca si angajatorul poate lua la cunostinta .

neguraa420

#29 Mesaj de neguraa420 »

ca firma, fac exploatare de lemn si apoi il vand la o alta firma...cum as putea inregistra lucrul asta?ca marfa pe 371??...am vazut ca fostul contabil folosea si 345 cu 711...si eu nu vad nici un rost...nu fac productie...
dupa mine, este corect pe 371...si descarcarea o fac la pretul de intrare...

balazse

#30 Mesaj de balazse »

Totusi explotarea ce este dupa parerea ta? nu este productie? Nu cumva lemnul il obtii dupa taiere?
Totusi daca ai folosii 371, cum faci incarcarea?

Scrie răspuns