plati cu numerar mai mari de 10.000 ron
-
asa e, dar un ochi 'critic' al controlului fiscal , la vederea unor chitante cu plati in numerar, in aceeasi data calendaristica, insumand mai mult de 10.000 ron/zi, poate sa considere ca ridicarea de numerar, din ziua precedenta este un artificiu menit sa eludeze legea.
repet, e doar o opinie, si depinde de ochiul celui ce controleza si de modul acestuia de interpretare. mie mi s a intamplat, concret, sa citez un articol din codul fical, care imi permitea sa fac o operatie, iar dl de la finante mi a zis cu un zambet sugestiv pe buze ca ei ' nu asa judeca speta respectiva'.
chiar este o situatie ingrata in care va aflati-ma refer la refuzul acceptarii unor instrumente de plata altele decat cash-ul.ei nu vor decat numerar, legea nu vrea decat maxim 10.000 ron pe zi in numerar.
avansul e un artificiu, ramane sa vedeti daca va fi acceptat si de cei de la finante
repet, e doar o opinie, si depinde de ochiul celui ce controleza si de modul acestuia de interpretare. mie mi s a intamplat, concret, sa citez un articol din codul fical, care imi permitea sa fac o operatie, iar dl de la finante mi a zis cu un zambet sugestiv pe buze ca ei ' nu asa judeca speta respectiva'.
chiar este o situatie ingrata in care va aflati-ma refer la refuzul acceptarii unor instrumente de plata altele decat cash-ul.ei nu vor decat numerar, legea nu vrea decat maxim 10.000 ron pe zi in numerar.
avansul e un artificiu, ramane sa vedeti daca va fi acceptat si de cei de la finante
Aici nu e vorba despre a judeca o "speţa" sau altceva. Legea e clară. Acordarea avansului e supusă regulilor referitoare la plată. Justificarea acestuia nu. Cei de la finanţe ar face bine, unii dintre ei, să înveţe noţiuni elementare despre fiscalitate, cod fiscal şi altele asemenea, să înveţe să citească ce scrie în ordinele emise de MFP sau în adresele ce le primesc şi abia apoi să emită judecăţi.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
tomac, caz concret. in urma cu un an, a venit un control la o firma. cum stiu si ei ce sa caute, mi-au cerut registrul casa si fisa pe 542. aveam cazuri identice cu cel pe care il dezbatem acum. sigur ca am citat norma cu avansul de trezorerie , inclus in plafon, luat in zilele precedente , si ca nu mai foloseam contul 5311 la justificare ci mergeam pe 542. raspunsul lor a fost unul, pe cat de sec pe atat de greu de combatut: mi-au cerut sa le arat unde scrie, in norme, ceva de conturile 5311 si 542.evident ca nu scrie asa ceva, iar ei, cu chitantele controlate in fata m-au intrebat daca e adevarat ca suma totala platita in cash, cu aceeasi data calendaristica inscrisa pe doc. justificative este > 10.000 ron. mi-au spus ca , intr-adevar, nu ma opreste nimeni sa iau avansuri, desigur, respectand plafonul, dar asta nu imi exonereaza depasirea platilor intr-o anumita zi. cum puteam sa ii contrazic? cu chitantele in fata mea, si cu faptul ca ei mi-au citat" zilnic,platile in numerar nu pot fi mai mari de 10.000 ron catre persoane juridice'?
-
Eu am sfatuit patronii , in cazul in care nu au de ales si vor sa faca asemenea plati sa mearga si sa faca depunere de numerar in contul firmei pe care o platesc , cu mentiunea ca la deponent apare numele asociatului pentru firma X.
O asemenea foaie de varsamant o inregistrez 401 - 4551 , si o insotesc in mod evident de un contract de creditare al firmei de catre asociat .
Pana acum la controale nu am avut nici un fel de problema , si am avut si plati de ordinul sutelor de mii de ron .
Pentru plati mai mici , dar care totusi depasesc plafonul , pe chitanta i-am rugat sa treaca la rubrica Primit de la : Asociatul X pentru Firma Y, si din nou am facut contract de creditare... de asemenea nu am avut probleme
O asemenea foaie de varsamant o inregistrez 401 - 4551 , si o insotesc in mod evident de un contract de creditare al firmei de catre asociat .
Pana acum la controale nu am avut nici un fel de problema , si am avut si plati de ordinul sutelor de mii de ron .
Pentru plati mai mici , dar care totusi depasesc plafonul , pe chitanta i-am rugat sa treaca la rubrica Primit de la : Asociatul X pentru Firma Y, si din nou am facut contract de creditare... de asemenea nu am avut probleme

[quote="teodorescup214"]tomac, caz concret. in urma cu un an, a venit un control la o firma. cum stiu si ei ce sa caute, mi-au cerut registrul casa si fisa pe 542. aveam cazuri identice cu cel pe care il dezbatem acum. sigur ca am citat norma cu avansul de trezorerie , inclus in plafon, luat in zilele precedente , si ca nu mai foloseam contul 5311 la justificare ci mergeam pe 542. raspunsul lor a fost unul, pe cat de sec pe atat de greu de combatut: mi-au cerut sa le arat unde scrie, in norme, ceva de conturile 5311 si 542.evident ca nu scrie asa ceva, iar ei, cu chitantele controlate in fata m-au intrebat daca e adevarat ca suma totala platita in cash, cu aceeasi data calendaristica inscrisa pe doc. justificative este > 10.000 ron. mi-au spus ca , intr-adevar, nu ma opreste nimeni sa iau avansuri, desigur, respectand plafonul, dar asta nu imi exonereaza depasirea platilor intr-o anumita zi. cum puteam sa ii contrazic? cu chitantele in fata mea, si cu faptul ca ei mi-au citat" zilnic,platile in numerar nu pot fi mai mari de 10.000 ron catre persoane juridice'?
[Te-au sanctionat in aceasta situatie ?]
[Te-au sanctionat in aceasta situatie ?]
-
-
tomac, chiar doreau sa limiteze platile in numerar, avansul este doar o facilitate, in cadrul aceluiasi plafon.
cand am avut controlul la firma de care povesteam, exact asta mi-au spus si ei, adica, avansul este o chestie separata, nu am decat sa ridic de 100 de avansuri-cu respectarea plafonului-, dar asta nu inseamna ca am voie, in zilele urmatoare sa fac plati in numerar mai mari de 10.000
cand am avut controlul la firma de care povesteam, exact asta mi-au spus si ei, adica, avansul este o chestie separata, nu am decat sa ridic de 100 de avansuri-cu respectarea plafonului-, dar asta nu inseamna ca am voie, in zilele urmatoare sa fac plati in numerar mai mari de 10.000
Daca avansul trebuie justificat astfel incat in ziua justificarii sa nu depasesti plati in numerer mai mari de 10.000 ron ,atunci de ce imi limiteaza la data ridicarii avansului plafonul in numerar ,ar trebui sa pot ridica avans orice suma pentru ca oricum este luata in calculul plafonului in zilele justificarii.
Nu gasesc logica acestui avans spre decontare ,organele de control il ia in calculul si in ziua ridicarii si in ziua justificarii ?
Nu gasesc logica acestui avans spre decontare ,organele de control il ia in calculul si in ziua ridicarii si in ziua justificarii ?
-
"organele" verifica respectarea normelor si anume:
1) avansul, daca e ridicat, nu trebuie sa depaseasca plafonul zilnic
2) platile in numerar, catre persoane juridice nu pot depasi,zilnic, 10.000 ron.
noi am legat, in acest schimb de pareri, avansul de justificarea lui, dar in norme, cele 2 nu sunt legate, sau cel putin eu nu am gasit nici o fraza care sa lege ridicarea avansului de justificarea ulterioara
mie, drept sa spun mi se pare clar. eu zic ca nu mai are rost prelungirea discutiei pe aceasta tema. e posibil ca fiecare dintre noi sa aiba o anumita abordare sau interpretare a normelor. nu sustin ca eu am dreptate absoluta, pur si simplu v-am povestit ce mi s-a intamplat mie, si cum inteleg eu normele. interpretarea si aplicarea lor este la latitudinea fiecaruia dintre noi.
mult succes
1) avansul, daca e ridicat, nu trebuie sa depaseasca plafonul zilnic
2) platile in numerar, catre persoane juridice nu pot depasi,zilnic, 10.000 ron.
noi am legat, in acest schimb de pareri, avansul de justificarea lui, dar in norme, cele 2 nu sunt legate, sau cel putin eu nu am gasit nici o fraza care sa lege ridicarea avansului de justificarea ulterioara
mie, drept sa spun mi se pare clar. eu zic ca nu mai are rost prelungirea discutiei pe aceasta tema. e posibil ca fiecare dintre noi sa aiba o anumita abordare sau interpretare a normelor. nu sustin ca eu am dreptate absoluta, pur si simplu v-am povestit ce mi s-a intamplat mie, si cum inteleg eu normele. interpretarea si aplicarea lor este la latitudinea fiecaruia dintre noi.
mult succes
- danilevicis
nu este nici o diferenta. Adica, totul se rezuma la "bani, bani, bani" trecuti cash prin "casa". Oricum o dai, nu ai voie sa depasesti suma de 10.000 lei/zi. De ce? Asa zice legea. De ce zice legea asa? Pentru ca in viitor sa bagam/derulam toti banii din afaceri prin banci, sa inceteze moneda "lichida" iar moneda "de cont" sa aiba o pondere mult mai mare, in final, va avea 100%.
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic