provizioane pentru creante neincasabile

briscb

provizioane pentru creante neincasabile

#1 Mesaj de briscb »

La multi ani !

Va rog sa-mi raspunda cine stie mai bine ca mine

1.-cand se face inregistrarea contabila de crearea provizionului pentru creante neincasabile? nedeductibil 6812=496 suma "A"
-la deschiderea procedurii insolventei impotriva SC xsi inscrierea la masa credala(prin inaintarea cererii cu anexele resp.la Tribunal)
-sau numai la afisarea si comunicare a tabelului definitiv al creantelor?

2.cand se inregistreaza si cu ce doc.justificativ
deductibil 654=4111 suma "A"
496=7812 neimpozabil suma "A"
stiind dela inceput ca nu se va incasa nimic din suma "A"

Multumesc anticipat

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Provizion se constituie pentru creante neincasate la scadenta si a caror incasare este incerta.
Articolul contabil este 6812=491 pentru clienti neincasati sau 6812=496 pentru debitori neincasati.
Constituirea provizioanelor se recomanda a fi efectuata de catre societate, fara un document anume, in momentul in care trec de exemplu mai mult de 90 de zile de la data scadentei, caz in care deja e clar ca vorbim despre creante incerte.

Trecerea pe cheltuieli prin articol contabil 654=4111 pentru clienti neincasati se poate face fie la prescrierea datoriei, in baza unei decizii a administratorului, cheltuiala fiind nedeductibila, sau in cazul in care clientii sunt in faliment, la inchiderea procedurii de faliment in baza hotaririi judecatoresti definitive caz in care cheltuiala este deductibila.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

tamasanuc

#3 Mesaj de tamasanuc »

Care este termenul pt prescrierea acestor datorii?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

3 ani pentru creantele comerciale.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

promovest96

#5 Mesaj de promovest96 »

tomac scrie:
Trecerea pe cheltuieli prin articol contabil 654=4111 pentru clienti neincasati se poate face fie la prescrierea datoriei, in baza unei decizii a administratorului, cheltuiala fiind nedeductibila, sau in cazul in care clientii sunt in faliment, la inchiderea procedurii de faliment in baza hotaririi judecatoresti definitive caz in care cheltuiala este deductibila.
Am si eu un client cu un sold vechi de un an si ceva despre care am auzit ca a intrat in faliment .De unde pot afla cu exactitate daca e in faliment , daca exista vreo hotarare judecatoreasca de inchidere a falimentului? Pentru a-mi considera deductibila cheltuiala cu provizionul ....

teodorg133

#6 Mesaj de teodorg133 »

este un site al Reg.com...www.recom-online...nu stiu exact, si acolo dai cod fiscal si afli starea... :oops:
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

promovest96

#7 Mesaj de promovest96 »

Am reusit sa gasesc, si apare astfel:
"- este sub incindenta Legii nr. 85/2006
- bilantul anual nedepus la registrul comertului pe anul 2008"

Sa inteleg ca nu s-a dat inca hotararea judecatoreasca de incheierea a falimentului?

Dupa ce se da respectiva hotarare, ce act imi trebuie in contabilitatea pentru a putea considera deductibila cheltuiala cu pierderile inregistrate cu ocazia scoaterii din functiune a creantelor neincasate ? Si de asemenea sa ajustez si TVA colectat
Imi trebuie o copie dupa respectiva hotarare ?

briscb

#8 Mesaj de briscb »

Gasesti raspunsul mai sus in explicatia lui Tomac.

Scrie răspuns