Eu vand in tara. Trimit marfa prin firme de curierat cu plata ramburs. In pachetul cu marfa pun factura si chitanta. Firma de curierat duce marfa , incaseaza banii si apoi ii vireaza in contul bancar al firmei mele.
Este corect ca eu tai chitanta clientului , desi incasez banii de la firma de curierat prin banca?
Inregistrarile contabile pe care le fac sunt:
411.1=707 cu data facturii emise
in Registru de casa fac inregistrarile:
5311=473/analitic client cu data chitantei concomitent cu
461/curier =5311
Cand primesc banii prin banca de la firma de curierat:
5121=461/analitic curier ( in Jurnal de Banca) concomitent cu
473/analitic client = 411.1 ( in Articole Contabile)
Este corect? Mi se pare o procedura anevoaioasa. Exista o varianta mai simpla?
Multumesc,
marfa vanduta prin firma de curierat
-
Teoretic nu ar mai trebui sa fie taiata chitanta.
Practic la fel.
Pentru client este OK pentru dvs. nu prea.
Cum justificati o chitanta emisa cu incasarea prin Banca?
Nu ar trebui sa emiteti nicio chitanta.
Clientul se inregistreaza pur si simplu cu chitanta de incasare pe care i-o lasa curierul pentru ca asta este dovada ca el a dat banii pe marfa primita. La randul lui curierul va trimite banii prin virament si trebuie sa deslusiti din ce se compune suma primita.
NU MAI TAIATI CHITANTE pentru ramburs. Chiar nu-i in regula.
Practic la fel.
Pentru client este OK pentru dvs. nu prea.
Cum justificati o chitanta emisa cu incasarea prin Banca?
Nu ar trebui sa emiteti nicio chitanta.
Clientul se inregistreaza pur si simplu cu chitanta de incasare pe care i-o lasa curierul pentru ca asta este dovada ca el a dat banii pe marfa primita. La randul lui curierul va trimite banii prin virament si trebuie sa deslusiti din ce se compune suma primita.
NU MAI TAIATI CHITANTE pentru ramburs. Chiar nu-i in regula.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
Multumesc pentru raspuns.
Dar daca nu mai tai chitanta, cum achit factura clientului? Daca o fac direct prin banca, 5121=411.1 inseamna ca imi achita direct clientul, si nu firma de curierat asa cum este in realitate. Iar in acest caz, firma de curierat unde mai apare?
Multumesc si va rog sa ma lamuriti in continuare.
Dar daca nu mai tai chitanta, cum achit factura clientului? Daca o fac direct prin banca, 5121=411.1 inseamna ca imi achita direct clientul, si nu firma de curierat asa cum este in realitate. Iar in acest caz, firma de curierat unde mai apare?
Multumesc si va rog sa ma lamuriti in continuare.